Skip to main content

It’s a Diesel!

Cayenne 3.0 Diesel

Zelfs Wendelin Wiedeking, de grote baas van Porsche, moet wel eens diep door het stof. En dan hebben we het even niet over transacties met aandelen Volkswagen. Nog niet zo heel lang geleden riep hij publiekelijk en resoluut dat er nooit een diesel in een Porsche zou komen. Maar ook Porsche heeft te maken met de wet die zegt dat de markt altijd gelijk heeft. Zeker 75% van de SUV rijders in Europa kiest een diesel. Ook een niet geringe rol bij de ontwikkeling van een Cayenne diesel speelt het gegeven dat de alle autofabrikanten vanaf 2012 moeten voldoen aan veel strengere eisen ten aanzien van de CO2 uitstoot. Eisen waaraan Porsche met zijn benzine motoren niet kan voldoen. Daarbij kwamen nog de ingezakte Cayenne verkopen sinds vorig jaar, zodat Porsche het roer (weer) net op tijd heeft omgegooid. Voorlopig geven de verkoopcijfers aan dat het een goede beslissing was. In Nederland is sinds de introductie van de Cayenne diesel veel meer dan de helft van de verkochte Cayennes van dit type.

De nauwe band met het Volkswagen concern wierp ook weer eens zijn vruchten af. Audi heeft namelijk een hele mooie 3,0 liter V6 Turbodiesel in het programma. Uiteraard werd die motor eerst door de Porsche ingenieurs onder handen genomen. Het common rail systeem werd aangepast tot 1.800 bar pompdruk en levert nu maximaal vijf inspuitingen per verbranding. Ook het motorgeluid werd flink aangepakt en op een voor Porsche acceptabel niveau gebracht. Het resultaat van al deze inspanningen is een turbodiesel met 240 pk vermogen, een koppel van 550 Nm en een verbruik – volgens de fabriek - van 1 op 10,8 km.

Het ligt nogal voor de hand om de Cayenne te vergelijken met de basis Cayenne, uitgerust met een V6 benzine motor, verder kortweg aangeduid als V6. De basisprijzen liggen dicht bij elkaar: € 84.690,- voor een V6 met handgeschakelde versnellingsbak en € 88.730,- voor een automaat, tegenover € 86.449,- voor de diesel die alleen met Tiptronic leverbaar is. 290 pk voor de V6 tegenover 240 pk voor de diesel en een koppel van 385 Nm in de V6 tegenover de 550 Nm voor de Diesel. De CO2 uitstoot van de V6 is 310 g/k, terwijl de diesel 244 g/km produceert. Tenslotte het brandstofverbruik: 12,9 liter per 100 km voor de V6 tegenover 9,3 liter voor de Diesel, een verschil van maar liefst 28%.

Laten we beginnen met de conclusie van deze test, gebaseerd op bovenstaande cijfers en op de rijervaring met beide auto’s. Ik kan met de beste wil van de wereld geen reden verzinnen om een Cayenne V6 te kopen. De Diesel is op alle fronten beter: hij kost niet meer, rijdt veel beter, verbruikt veel minder en heeft naar alle waarschijnlijkheid een aanzienlijk hogere restwaarde. Heeft u haast, dan kunt u hier stoppen met lezen. Wilt u weten hoe het voelt om in een Porsche diesel te rijden, lees dan verder!

Het heeft natuurlijk geen enkele zin om met een Cayenne diesel te gaan testen alsof het een raceauto is. Acceleratie en topsnelheid zijn ineens veel minder belangrijk geworden. De enige manier om deze auto te testen is te doen waarvoor hij gemaakt is: zakelijk rijden over de wat langere afstanden. Op die manier is de test dan ook ingepland, op een gewone werkdag waarop een aantal bezoeken aan klanten moeten worden afgelegd. Uiteraard houd ik de auto uit het zicht van mijn relaties. In deze barre economische tijden, maar ook al daarvoor is het, in ieder geval in de branche waarin ik werk, ‘not done’ om in een dergelijke auto voor te rijden! Nederland blijft wat dat betreft een kleinzielig land.

Op een prachtige zonnige dag staat de diesel klaar in Leusden. De auto is uitgevoerd in basaltzwarte metallic lak en is voorzien van een zwart exterieur pakket, een zwart interieur en donkere ruiten vanaf de b-stijl. Heel veel zwart dus, wat de auto erg goed staat. Ook het Cayenne logo is zwart en zeer onopvallend. Het woord ‘diesel’ is nergens op de auto te vinden, behalve op de binnenkant van de klep over de tankdop. Toch een beetje schaamte? Het exterieur is verder gelijk aan de V6 uitvoering. Het eerste dat opvalt aan deze auto zijn de enorme 21” sportwielen. Die ‘maken’ de auto echt helemaal, maar voor deze optie moet wel de lieve som van € 6.792 worden neergelegd. Als verdere optie van het exterieur is een panoramadak aangebracht. Een enorme lap glas met fraaie techniek, waardoor het dak in gedeelten op allerlei manieren geopend kan worden. Open je het dak helemaal dan ontstaat er echt een enorm gat, dat op een warme dag als deze erg prettig aanvoelt.

Net als de meeste testauto’s is ook dit exemplaar rijkelijk voorzien van opties, waaronder lederen bekleding van het dashboard. De Cayenne V6 waar ik ooit in reed had dat niet en dat vond ik een nogal ‘goedkoop’ gevoel geven dat niet in een Porsche past. Verder leuke dingen als een Bose surround sound systeem, climatronic, PCM en prachtige en extreem comfortabele sportstoelen met een leder/alcantara bekleding. Buiten nog een aantal prettige opties is de auto ook uitgevoerd met Luchtvering en het PASM systeem (active suspension management). De totaalprijs van de hebbedingetjes in deze uitvoering bedraagt € 38.911,- De prijs van een leuke middenklasser. Dat cruise control en een stuurwiel met telefoonbediening in de optielijst vermeld staan, misstaat toch wel wat in deze prijsklasse.

Bij het starten en bij het wegrijden uit stilstand is inderdaad te horen dat het hier om een dieselmotor gaat. Maar dat geluid is nooit storend. Vanaf 50-60 km/u is het dieselgeluid eigenlijk al niet meer te herkennen. Ik heb ook eens in een Audi A5 met deze motor gereden en toen viel ook al op hoe stil deze motor is. Ook in vergelijking met de in München gebouwde diesel waar ik dagelijks mee rijd. De auto hangt duidelijk wat minder aan het gas dan de benzine versies. Door gebruik van de sportknop is hier wat verbetering in te brengen to een zeer acceptabel niveau. Al rijdend blijkt weer eens dat voor een auto die je dagelijks rijd, veel koppel interessanter is dan veel vermogen. De Cayenne diesel is geen scheurijzer maar geeft je nooit het gevoel dat je power tekort komt. Dat gevoel had ik in de Cayenne met V6 benzinemotor wel, die voelt duidelijk ‘under powered’. Sinds ik zelf een diesel rijd (mijn eerste) ben ik verkocht, dat wil zeggen, als het gaat om de zakelijke auto. Een diesel geeft aanzienlijk meer rust, vooral als je de hele dag zit te bellen en van afspraak naar afspraak rijd. Geen noodzaak om hoge toeren te houden, gewoon lekker kachelen, maar wel genoeg power voor een tussensprintje, zonder dat je ver terug moet schakelen. De Cayenne trekt prima op en heeft 8,3 seconden nodig om de 100 km/u te halen. De tussenacceleratie van 80 - 100 km/u vraagt 10,1 seconden. Voor de Cayenne V6 benzine met tiptronic staat de stopwatch op 8,5 respectievelijk 10,2 seconden. Alweer een reden om voor de diesel te kiezen! Ver doortrekken met het gaspedaal continue op de vloer heeft niet zoveel zin met deze auto, want het maximum koppel is beschikbaar van 2.000 - 2.250 t/min. Met de sportknop aan trekt de automaat wat verder door in de toeren en hangt de auto aanzienlijk beter aan het gas.

Ook de dempers zijn verstelbaar van comfort naar normaal en sport en bovendien stelt de luchtvering met PASM je in staat om de wagenhoogte in drie stappen te veranderen van hoog (terrein) naar laag. Heb je eenmaal in een Cayenne gereden met Dynamic Chassis Control (PDCC), dan voelt de afwezigheid van dit systeem, dat de auto in bochten altijd helemaal horizontaal houdt, echt als een gemis. Laat dat nu net de optie zijn die alleen op de Cayenne diesel niet leverbaar is. Als de wagenhoogte op normaal staat dan helt de auto in snelle bochten wel wat over. De lage stand is alleen in te schakelen bij stilstand of lage snelheid, dus die kun je niet inschakelen net voor je een snelwegaf- of oprit opgaat. In de stad of provinciale weg is de lage stand duidelijk oncomfortabel en ook op de snelweg is de stand normaal het prettigst. De enige regelmogelijkheid onderweg is de demperafstelling en die geeft in de sportstand in snelle bochten meer dan voldoende controle. De wegligging van de Cayenne blijft fenomenaal voor een SUV van 2.240 kg. Dat is overigens maar 80 kg meer dan de V6 uitvoering.

Ik heb inmiddels in alle types Cayenne mogen rijden. Het is een auto die je steeds meer leert waarderen. Het zitcomfort is ongekend goed, zowel wat het meubilair als de zitpositie en het uitzicht betreft. En met uitzondering van het standaard kunststof dashboard in de beide V6 uitvering (benzine en diesel), straalt de hele auto een weldadige Porsche kwaliteit uit. De diesel versie is een waardige en nuttige aanvulling van het programma. Het is een extreem comfortabele zakenauto die motorisch net genoeg presteert om nooit het idee te hebben dat je iets te kort komt. De wegligging is net als bij alle andere Cayennes perfect, hoewel het ontbreken van PDCC wel als een gemis voelt. Na een dag rijden met de diesel, rijd ik de volgende ochtend weer richting Leusden en tank de auto onderweg af. Normaal kost een dagje testen een volle tank benzine, nu moet ik na 250 km ruim twintig Euro afrekenen. En daarvoor rij je toch wel mooi in een echte Porsche! Welke Cayenne je moet kiezen is nu ook niet zo moeilijk meer. Moet het zakelijk verantwoord zijn: de diesel (rijd duidelijk beter dan de V6); de lekkerste Cayenne: de GTS en heb je gewoon geld over en geen schroom wat betreft milieu en brandstofkosten, koop dan de Turbo S. Soms is het allemaal zo simpel….

Henry de Vaal

Bijzonderheden

Basisprijs: € 86.449,-
Prijs geteste uitvoering: € 126.988,-

Motor: 3.0 Liter Turbo Diesel met twee intercoolers
Maximaal vermogen: 176 kW (240 pk) bij 4.000 - 4.400 t/min
Maximaal koppel: 550 Nm bij 2.000 - 2.200 t/min
Maximaal toerental: 4.800 t/min
Topsnelheid: 214 km/u
Acceleratie 0-100 km/u: 8,3 seconden
Acceleratie 0-160 km/u: 23,5 seconden
Verbruik gemiddeld: 9,3 liter / 100 km
CO2 emissie: 244 g/km
Aandrijving: permanente vierwiel drive (voor/achter: 38/62)
Versnellingsbak: Tiptronic S - 6 versnellingen
Standaard wielen: 7.5J x 17; banden 235/65 R 17
Gewicht (DIN): 2.240 kg
Max. toelaatbaar gewicht: 3.015 kg
Max. gewicht aanhanger: 3.500 kg
Lengte: 4.798 mm
Breedte: 1.928 mm
Hoogte: 1.699 mm
Wielbasis: 2.855 mm