Skip to main content

Tourrit Limburg – Vlaai Away

13 oktober 2019

Toeval

Een evenement van de PCH wordt meestal meer dan 6 maanden van te voren gepland. Bij Vlaai Away was dit niet anders. De factor weer heb je dan ook niet in de hand. De week voorafgaand aan 13 oktober liet erg somber weer zien en dan houd je natuurlijk je hart wel een beetje vast. Hoe fijn was het dat nou net die zondag het weer in zuid Limburg zich van zijn beste kant liet zien. Over toeval gesproken.

Geen toeval

De organisatoren van deze dag hadden zelf niets aan het toeval overgelaten. Constant van Schaik had voor een bijzondere ontvangst gezorgd en Patricia & Palmiro voor een prachtige route met een eindlocatie die heel goed bij de PCH paste. Bij SAMCO aircraft maintenance op het vliegveld Maastricht - Aken zijn we ook in september 2015 te gast geweest. Constant had zijn bedrijf weer opengesteld voor de Porsches van de PCH en één voor één rolden de auto’s de nieuwe hangar in om door te mogen rijden naar het platform aan de start- en landingsbaan van het vliegveld. Dat resulteerde natuurlijk in prachtige plaatjes met een  vliegveld op de achtergrond dat volledig in bedrijf was. Er zijn dan ook heel wat foto’s geschoten.

Check-check Double-check

De groep werd in tweeën gesplitst en kreeg een rondleiding door de enorme hal. Er was die ochtend een toestel van Swiss (voorheen Swiss Air) binnengekomen voor onderhoud. De A320 zag er prachtig schoon uit en dat is volgens Constant typisch voor de Zwitserse maatschappij die hoge standaards nastreeft. Het is toch wel bijzonder te noemen dat je zomaar onder een verkeersvliegtuig mag lopen en je neus in de Pratt & Whitney motoren mag steken. Of de viervoudig uitgevoerde carbon remschijven in één van de landingswielen te kunnen bekijken. Veel van de systemen zijn gericht op de veiligheid van het vliegtuig en zijn passagiers. Zo ook het onderhoud dat dient te voldoen aan, in dikke handleidingen opgestelde, voorwaarden. Die voorwaarden gelden niet alleen voor het onderhoud maar ook voor het bedrijf dat ze mag uitvoeren. SAMCO dient als bedrijf aan een lange lijst van criteria te voldoen voordat een maatschappij als Swiss überhaupt zaken wil doen.

Dure toiletten

Je zou het misschien niet verwachten maar de toilet-units in een vliegtuig zijn voor de maatschappij een bijzonder hoge kostenpost. De diverse waterleidingen en opslag van schoon en afvalwater staat onder druk en heeft te maken met grote temperatuurschommelingen. Corrosie zorgt ervoor dat de units en de omliggende delen van het vliegtuig met enige regelmaat vervangen dienen te worden. Een grote en dure klus. Misschien iets om over na te denken bij het gebruik van deze kleine ruimte.

Smakelijk

Er viel een heleboel te zien, horen en leren tijdens de rondleiding. Dit allemaal onder het genot van een zeer uitgebreide koffie- en lunchtafel. Natuurlijk waren er diverse smaken Limburgse vlaai te genieten maar er was ook een ruime sortering aan heerlijk belegde luxe sandwiches. Nadat er nog een zeer bijzondere groepsfoto is gemaakt konden we met goed gevulde buiken het route boek van Palmiro en Patricia in ontvangst nemen. Met de instructie dat deze keer de objecten links van de weg stonden reden we weer terug door de hangar van SAMCO naar de openbare weg, het Limburgse landschap in.

Tegenliggers

De route bracht ons door de pittoreske dorpjes die Limburg zo goed kent. Onderweg probeerden we de plaatsnamen uit te spreken op zijn Limburgs zoals dit op de borden stond geschreven. Ik moet zeggen dat dit nu beter gelukt is dan tijdens de Friese Stedentocht. Wat ook goed lukte was het vinden van de antwoorden op de vragen. Tot onze verbazing zagen we diverse equipes doorrijden op punten waar de oplossingen te vinden waren. Bijna gingen we nog de mist in bij de molen die eerst rechts en daarna weer links van de weg lag. Ook het grote aantal Porsche Club tegenliggers dat we tegenkwamen maakte dat we gingen twijfelen of we wel goed reden.

Ik ga niet terugrijden

Wie ons een beetje kent weet dat we nou niet bepaald succesvol zijn tijdens de tourritten. Meestal genieten we van de rit en proberen we er het beste van te maken. “ik ga niet terugrijden”, is Rob’s vaste reactie als ik weer eens roep. “niet zo hard, we rijden er al voorbij!” Ik ga u nu hier niet vertellen dat we dit deze keer wel gedaan hebben, maarrr…. Rob is wel een paar keer uitgestapt om terug te lopen en zo het antwoord te vinden! Deze verrassende tactiek bracht ons uiteindelijk de overwinning vandaag. Oh ja! En één van de deelnemers was zo vriendelijk om ons het antwoord op de eerste vraag te geven. Met dank nog daarvoor ;-)

Zo hardmogelijk de bocht door

De rit eindigde in het Belgische Genk en wel bij de internationaal bekende kartbaan.  Jazeker, Max Verstappen heeft hier ook zijn wedstrijden gereden. Een verassende locatie die bij zeer veel leden in de smaak viel. Ik heb overigens mijn ogen uitgekeken. Karten blijkt een bijzonder geprofessionaliseerde sport met een grote paddock en teams met enorm veel apparatuur, materiaal en personeel. Van camper tot motorhomes en grote vrachtwagens, het stond er allemaal. Patricia en Palmiro hadden voor ons een ‘receptie’ geregeld, zoals ze dit zo mooi op zijn Vlaams zeggen. Hapjes en drankjes waren vrij te verkrijgen tot aan de BBQ. Ondertussen konden we de kunst van het karten afkijken bij de professionals. Gelukkig was er later voor ons een naastgelegen baan zodat we met een wat veiliger snelheid zelf konden proberen zo hard mogelijk door de bocht te gaan.

Gewicht versus talent

Het resultaat bij een kartwedstrijd hangt van diverse factoren af. Een beetje talent is natuurlijk meegenomen. Helaas speelde mijn gewicht een grotere rol. Ik ben aan alle kanten voorbij gereden door minder gewichtige en meer getalenteerde leden. Tja. Nou ja, ik heb daarentegen nog wel een week lang effect gehad van mijn kart-rondjes…We hebben allemaal erg veel plezier gehad op de gladde bandjes daar in Genk. Iedereen stapte met een big smile zijn/haar karretje uit.

De overall kart-winnaars waren:                               De winnaars onder de PCH leden:

1  Marcel van Schaik             33:305                       1  René van Schaik     33:611
2  Richard van Sabben          33:351                       2  Daniël Sandifort     33:676
3  René van Schaik                33:611                       3  Walther Blijleven    33:887

De winnaars van de tourrit waren Rob en Ellen Groen, de tweede plaats was voor Vincent en Liselotte de Kruijff en de derde prijs ging naar William ter Laare en Carla Lagendijk. Patricia en Palmiro hadden voor prachtige prijzen gezorgd, met veel dank aan Porsche Centrum Eindhoven.

Aanvalluh!

Na zo’n enerverende dag had iedereen wel een beetje trek gekregen. Er werd voor ons een uitgebreid BBQ buffet klaargezet met frietjes, pastasalades, groene salades en natuurlijk diverse soorten vlees. De kok zelf sneed voor ons een mooi stuk Prime Rib af. Smullen geblazen. Vanaf deze plek wil ik nog eens het drietal organisatoren bedanken voor een prachtige en geslaagde afsluiting van het Porsche Club Holland tourritten seizoen. Chapeau!

Ellen Groen