Skip to main content
75 Years of Porsche
Officially approved Porsche Club 12

12 februari 2011

De traditionele kartrace aan het begin van het jaar had deze keer de vorm van een Endurance race voor teams van 2 tot 4 personen. Speciaal voor deze gelegenheid werden op zondagochtend de twee kartbanen van Bleekemolen’s Indoor Karting in Amsterdam gekoppeld tot één baan die zelfs voor de snelste teams rondetijden van meer dan 50 seconden opleverde.

Deze manier van karten werd door alle deelnemers zeer gewaardeerd en krijgt waarschijnlijk een vervolg in deze vorm. Na een briefing en een korte training en kwalificatie, verschenen 16 teams aan de start van de 1-uurs race. Om elk team een gelijke handicap te geven, waren minimaal drie wissels verplicht tijdens de race.

Bij endurance karten gaat het niet zozeer om de snelste ronde, maar om constant presteren en - vooral - uit de problemen blijven! De huurkarts die uiteraard nogal degelijk zijn uitgevoerd sturen vrij zwaar en menigeen kwam er achter dat 30 minuten karten veel vraagt van de conditie, vooral in armen en schouders! Bovendien was er een uitdagend parcours met twee fly-overs hetgeen een flinke aanslag op ruggen en knieën betekent. Het geheim zit hem in het voorkomen van (te) hard remmen: bij hard remmen voor of in een bocht heeft de kart moeite om weer op gang te komen. Het is veel beter om voor de bocht gas te lossen en de kart door de bocht te laten rollen met een redelijke snelheid zodat halverwege de bocht alweer gas gegeven kan worden. Hoe spectaculair het soms ook moge zijn: slippen en glijden kost alleen maar tijd. Ook het snel wisselen bleek van groot belang. De rondetijden lieten zien dat er wel 20 seconden verschil zat tussen de snelste en langzaamste wissels van de rijders.

Over het algemeen werd er tamelijk sportief gestreden, hoewel in het heetst van de strijd hier en daar toch een flinke tik werd uitgedeeld met de karts, wat bij enkele deelnemers voor wat blauwe plekken zorgde. Waarmee maar gezegd wil zijn dat karten echt niet voor watjes is! Na afloop volgde een prijsuitreiking compleet met bekers en champagne voor de winnaars. Mark van de Griendt behaalde samen met co-rijder Maarten de eerste plaats, gevolgd door team Arendsen (Joop en Bart) en team Timmerman (Eric en Jordy), nadat organisator Erik de Vaal zichzelf op sportieve wijze uit de uitslag had geschrapt. Na een broodjesbuffet keerde iedereen huiswaarts om van de rest van de vrije zondag te genieten.

klik hier voor de volledige uitslag