Skip to main content

De derde generatie

PCH kartrace, Amsterdam – 4 november 2007

Het beoefenen van gemotoriseerde sporten wordt in Nederland steeds lastiger. De geluidsnormen op de circuits van Zandvoort en Assen worden steeds verder aangescherpt en tot in het belachelijke getrokken. Voor de kart-buitenbanen geldt op vele plaatsen een tamelijk vijandig beleid. Maar liefst drie kartbanen verdwijnen dit jaar: Amsterdam, Venray en Uitgeest. Voor de beoefenaars van de kartsport worden de mogelijkheden zo wel heel beperkt en voor de recreanten verdwijnen op deze manier een aantal mooie banen en blijft er weinig keuze meer over. Reden om voor het definitief sluiten van de baan in Amsterdam nog een keer gebruik te maken van dit leuke kartcircuit. Op zondag 4 november werd door de PCH een kart endurance-race gehouden voor teams van twee personen per kart in een race van 45 minuten. De opkomst van PCH leden was bepaald niet overweldigend. Gelukkig wist één van onze leden een aantal mensen van de Honda Club te mobiliseren zodat er uiteindelijk toch tien teams konden aantreden.

Aan alles was duidelijk te merken dat de kartbaan in Amsterdam over enkele weken gaat sluiten. Er waren geen overalls, de karts waren nou niet bepaald gelijkwaardig afgesteld of allemaal in even goede conditie en er was geen tijdwaarneming. Het maakte allemaal niet zo veel uit, het was droog, het was gezellig en alle deelnemers hadden er erg veel zin in. Behalve de Porsches stonden er op de parkeerplaats ook enkele Honda-NSX-en. Er ontstonden uiteraard interessante discussies tussen Porsche en Honda-rijders. Maar uiteindelijk moesten de krachten gemeten worden met (min of meer) gelijkwaardig materiaal, te weten een 200 cc kart met slecht enkele pk’s en een top van rond de 70 km/uur. Het gebrek aan tijdwaarneming werd op eenvoudige en doeltreffende wijze opgelost door het aantal afgelegde rondjes te ‘turven’ en de volgorde van doorkomst bij de finish te noteren.

Elke deelnemer kon vijf minuten oefenen. Omdat er geen tijdwaarneming was, kon er geen kwalificatie gereden worden en dus werden de karts in willekeurige volgorde opgesteld voor de start. Elk team moest minimaal eenmaal binnenkomen voor een rijderswissel. De mensen die vooraf grapjes maakten over het gebrek aan pk’s, kwamen er al snel achter dat ruim 20 minuten achter elkaar sturen in een kart best tegenvalt. Het kost erg veel kracht, vooral als je zoals ondergetekende in een kart rijdt die niet rechtsaf wil op een circuit dat rechtsom loopt. Dan helpt het ook niet als je een professional als Evan Kersbergen weet te overtuigen om teammaatje te zijn. Menigeen die niet regelmatig in de sportschool zit, of kartervaring heeft, zal de volgende dag flink last gehad hebben van spierpijn. Een enkele deelnemer dacht een tekort aan snelheid op de baan te compenseren door een stuk af te snijden door het gras, maar dat werd nauwlettend genoteerd en leidde in één geval zelfs tot diskwalificatie. Het plezier was er allemaal niet minder om en uiteindelijk vonden alle deelnemers het een zeer geslaagd evenement.

De prijsuitreiking vond plaats in het clubhuis van de kartbaan waar nog koffie of een drankje genuttigd kon worden. De eerste plaats ging naar het team met de jongste deelnemer: vader Joop en zoon Bart Arendse van 12 jaar oud wonnen de race en mochten de champagne mee naar huis nemen. Bart is door deelname aan dit evenement de derde generatie van één familie in de PCH, na opa Johan Arendse, vader Joop en oom Barry. Volgens de redactie heeft de familie Arendse daarmee een primeur binnen de PCH (We gaan er overigens wel van uit dat Bart de fles champagne netjes bij moeder Sophia heeft afgeleverd en niet voor zichzelf heeft gehouden) De plaatsen 2 en 3 waren voor teams uit het Honda kamp, die daarmee een PCH sleutelhanger verdienden. Staat best leuk bij zo’n NSX! Voor de PCH deelnemers telt de uitslag mee voor de jaarbeker. Een eervolle vermelding gaat naar Patricia Biermans die door een blessure van vader Leo de familie-eer als enige vrouwelijke deelnemer verdedigde.

Na het kartevenement was er voor de PCH leden een lunch geboekt in café-club-restaurant Onassis aan de Westerdoksdijk in Amsterdam, een fantastische en zeer trendy locatie met uitzicht over het IJ. De voormalige vrachtterminal is omgebouwd tot een bijzonder mooie en multifunctionele horecagelegenheid. ’s Zomers is het hier fantastisch toeven op het terras en in de weekenden treden deejays op, die een clubgevoel creëren. De lunch die werd geserveerd werd vooraf gegaan door een huiscocktail en een lekkere amuse. Daarna werd voor het PCH-gezelschap een keur aan heerlijke Italiaanse antipasti op tafel gezet, gevolgd door vers gemaakte pastaschotels en uiteraard een tiramisu als afsluiter. Het was een uitstekende afsluiting van een gezellige dag, waarbij een ieder wel goed op de parkeermeters moest blijven letten, want de dames en heren van parkeerbeheer Amsterdam lagen voortdurend - maar tevergeefs - op de loer om de verzameling Porsches, die buiten gestald stonden, van een vette prent te voorzien.

Alle deelnemers waren het er over eens dat een kartrace eigenlijk standaard op de PCH agenda zou moeten staan. Maar eens kijken of we volgend jaar toch nog een geschikte kartbaan kunnen vinden en of we onze leden kunnen stimuleren voor een hogere opkomst bij dit leuke evenement.

Henry de Vaal