Skip to main content

Porsche laat de 25e verjaardag van de Boxster niet ongemerkt voorbijgaan en komt met een speciaal jubileummodel, de Boxster 25 Years. De oplage van deze uitvoering is beperkt tot 1.250 exemplaren. Dat maakt deze auto niet direct tot een collectors item, maar het zal op de weg wel een exclusieve verschijning blijven.

Als basis voor de jubileumauto dient de 718 Boxster GTS 4.0. Dat betekent dat de auto beschikt over de geweldige 4.0 liter, 6-cilinder (atmosferische!) motor. Het vermogen is gelijk aan de GTS 4.0 met 294 kW / 400 pk en het koppel bedraagt 420 Nm. Verder zijn er wel een aantal verschillen. Om te beginnen is het PASM onderstel van de ‘25’ met 10 mm verlaagd, tegenover de GTS met een 20 mm verlaagd onderstel.

Uiterlijk zijn er zeer specifieke kenmerken. De meest opvallende daarvan zijn de onderdelen uitgevoerd in wat Porsche een Neodyme lakkleur noemt. Een soort zachte koperkleur. Die kleur wordt toegepast rond de luchtinlaten voor en achter en op de wielspaken. Dit is niet zomaar een design grapje. Diezelfde kleur was te zien op het Boxster conceptmodel dat in 1993 debuteerde tijdens de Detroit Motor Show. Het is in ieder geval opvallend. De reacties die ik kreeg varieerden van zeer negatief tot zeer positief. Zelf houd ik het maar in het midden. Het blijft uiteraard een kwestie van smaak .

Binnen vind je een lederen interieur in de kleur Bordeauxrood, met aluminium accenten. Het leer geeft de auto een gedistingeerde look, in tegenstelling tot de sportieve look van de GTS, die ruim van alcantara is voorzien. Verder een Boxster 25 logo op het dashboard en op de instaplijsten. Hetzelfde Boxster 25 logo prijkt op de achtersteven. Opvallend, want de typeaanduiding 718 ontbreekt hier. Dat geldt ook voor de productpagina op de Porsche website.

De standaard uitvoering van de Boxster 25 is in de kleur GT Silver Metallic met een rode kap, waarin een subtiel Boxster 25 logo is gestanst en een bordeauxrood interieur. Optioneel zijn ook de lakkleuren Deep Black Metallic en Carrara White Metallic leverbaar. Het interieur en de kap kunnen naar wens ook in zwart worden uitgevoerd.

Deze keer met PDK

Oorspronkelijk zou de Boxster 25 in maart van dit jaar beschikbaar komen. Door alle productievertragingen bij Porsche (net als bij alle andere autofabrikanten) werd dat juli. Eind juli kregen we de gelegenheid om met deze auto te gaan testen. Op zich zal dat qua rijeigenschappen geen groot verschil opleveren met de Boxster GTS 4.0 waarmee we vorig jaar reden. De conclusie van die test was bovenmatig enthousiast, met één kanttekening. Net als bij de 718 GT4 en Boxster Spyder heeft de handgeschakelde 6-versnellingsbak erg lange verzetten, vooral in de onderste versnellingen. Dat doet een zekere afbreuk aan het sportieve karakter van de auto. Datzelfde gold voor de GT4. Ik was er toen van overtuigd dat de 7-traps PDK beter bij deze auto’s zou passen.

Ik was dan ook verheugd toen bleek dat deze testauto was voorzien van de PDK versnellingsbak. Dat biedt een mooie gelegenheid om het verschil met de handmatige versnellingsbak te ervaren.

Ecologisch toeren

Het weer was eind juli erg onvoorspelbaar met plotselinge hevige regenbuien. De ochtend dat ik de testauto ophaalde bij Pon Porsche Import was het echter redelijk mooi weer en er werd de eerste uren geen regen voorspeld. Na de koffie en een uitgebreid praatje Porsche vertrok ik rond elf uur uit Leusden om maar meteen een uitgebreide testrit te maken en onderweg een plek voor een fotoshoot te zoeken. Op het navigatie systeem werd een bestemming een flink stuk ten oosten van Leusden ingevoerd met ‘snelweg vermijden’ en ‘ecologische’ (?) route als opties. Dan blijkt dat er ook in ons land nog genoeg leuke bochtige binnenwegen te vinden zijn waar het heerlijk toeren is met deze auto. Kap open om optimaal te genieten van het atmosferische gebrul van de 4.0 motor. Daar kan geen enkele 911 Carrera met de huidige turbomotoren tegenop. Op de voor mij onbekende en smalle wegen houd ik redelijk rustig. Maar er zijn genoeg fraaie bochten die met een flinke snelheid genomen kunnen worden. En dan blijkt al snel het grote voordeel van de PDK bak als die op handmatig schakelen wordt gezet. Met de handmatige versnellingsbakken van de 718 4.0 uitvoering is het vaak lastig te bepalen welke versnelling je moet kiezen bij het ingaan van een bocht. Met de PDK bak is dat altijd trefzeker.

Klappen

Op een lang stuk van een rechte en rustige provinciale weg zie ik op het Flitsmeister scherm dat er geen meldingen voor deze weg zijn en ik krijg de kans om vol te accelereren in de Sport Plus stand. Oorverdovend kabaal en tot mijn verrassing en vreugde enorme schakelklappen in de versnellingsbak. Klappen die je voorheen in de 911 Turbo en GT3 met PDK bak voelde. In de 992 uitvoeringen van die auto’s zijn die klappen verdwenen omdat er nu domweg teveel vermogen beschikbaar is en de versnellingsbak dat niet meer aankan.

Onderweg naar huis kom ik de bekende brede rotondes tegen waar het serieus hard kan en het geluk is qua verkeer met mij. Net als met alle 718’s kun je zo’n rotonde ongenadig hard nemen zonder enig gevoel van onzekerheid. Kijk daarbij wel altijd eerst in je spiegels of er geen (ongemarkeerde) politieauto achter je zit. 

The day after

De volgende dag was het fris, bewolkt en winderig. Dat leek een ideaal moment om mijn favoriete testcircuit - de Lekdijk - te gaan verkennen. Ik koos een moment waarop het volgens Buienradar na een krap uur zou gaan regenen. Daarmee was de kans op wandelaars en fietsers vrij klein en dat bleek te kloppen. Op dit traject kan ik de vele snelle en langzame bochten dromen en dus voluit gaan. En dat deed ik dan ook. Net als bij de 718 GTS is de wegligging van deze auto fenomenaal en een feestje op dit soort trajecten.

Qua standaard onderstel ligt de Boxster 25 met 10 mm verlaagd PASM onderstel tussen de ‘gewone’ Boxster en de GTS 4.0 (20 mm). De testauto is echter uitgevoerd met het optionele sportonderstel met 20 mm verlaging, dus gelijk aan de GTS uitvoering. Toch heb ik de indruk dat de ‘25’ iets comfortabeler is afgesteld dan de GTS.

Prijskaartje

Voor de exclusiviteit van de Boxster 25 moet je wel een stuk dieper in de buidel tasten dan voor een Boxster GTS 4.0 Het prijsverschil bedraagt ruim € 11.000,- Dat vind ik eigenlijk wel een stevig bedrag voor de geboden verschillen. In eerste instantie dacht ik dat dit prijsverschil door de BPM stevig was uitvergroot, maar tot mijn verbazing blijkt het prijsverschil op de Duitse markt vrijwel identiek te zijn.

Welke wordt het?

Als je moet kiezen tussen de GTS of ‘25’ uitvoering van de 718 Boxster, dan zijn de overwegingen de exclusiviteit van de ‘25’ met een iets comfortabeler onderstel of het meer sportieve karakter en uiterlijk (vooral in het interieur) van de GTS. Persoonlijk zou ik voor die laatste gaan. In beide gevallen zou ik echter zeker voor een PDK uitvoering gaan en niet voor de handgeschakelde 6-versnellingsbak. Welke uitvoering je ook kiest, de atmosferische 4 liter motor is en blijft een feestje!

Henry de Vaal
 

SPECIFICATIES  

Motor:                         6-cilinder boxermotor (atmosferisch), 3.995 cm3
Motoropstelling:       Middenmotor
Vermogen:                  294 kW / 400 pk bij  7.000 tpm
Max. koppel:               430 Nm bij 5.500 tpm
Max. toerental:           7.800 tpm
Transmissie:               PDK, 7 versnellingen

Wielen vooras:           8,5J x 20 ET 57
Banden vooras:          235/35 ZR 20
Wielen achteras:        10,5J x 20 ET 47
Banden achteras:       265/35 ZR 20

Lengte:                        4.391 mm
Breedte:                      1.801 mm
Hoogte:                       1.273 mm
Gewicht:                     1.435 kg (DIN)                      
Brandstoftank:            64 L

Topsnelheid:               288 km/u
Sprint 0-100 km/u:     4,0 sec.
Verbruik (gemiddeld): 10,1 L/100 km
CO2 emissie:              230 g/km

Prijs:                            €  140.200,-
Prijs testauto:            €  152.748,-