Skip to main content

Afscheid van de 997 Carrera:

911 Carrera Black Edition en 911 Carrera GTS

In de aanloop naar de introductie van de nieuwe 991 generatie heeft Porsche een ongekende hoeveelheid special editions van de 911 in de markt gezet. Het aantal 911 varianten was al groot maar er bleven maar nieuwe varianten uit Stuttgart komen. De eerste echte special werd geïntroduceerd in 2009: de 911 Sport Classic. Deze editie werd zeer exclusief gehouden met slechts 250 geproduceerde exemplaren en een Nederlands prijskaartje van € 276.300. In 2010 volgden nog de GT2 RS als de ultieme 911 voor trackdays en de prachtige 911 Speedster met een gelimiteerde productie van 356 stuks. In 2011 volgden de 911 Turbo S Edition 918 Spyder (€ 220.000), exclusief beschikbaar voor de kopers van de Porsche 918 Spyder en de GT3 RS 4.0 op het moment dat de standaard GT3 en GT3 RS waren uitverkocht. Van deze meest extreme GT3 ooit worden maximaal 600 stuks gebouwd, die volgens onbevestigde berichten al lang zijn uitverkocht. Voorlopig geen GT3 meer dus. Het totaal aantal uitgebrachte 997 varianten blijft uiteindelijk steken op niet minder dan 28.

Ook in de categorie standaard Carrera modellen met een acceptabel prijskaartje werden nieuwe versies op de markt gebracht. Eind 2010 werd de Carrera GTS aangekondigd, gevolgd door de Carrera Black Edition in januari 2011. Helaas is er weinig of geen kans om een GT2 RS of GT3 RS 4.0 los te peuteren bij Pon Porsche of bij één van de dealers voor een dagje testen. Met deze ‘gewone’ Carrera’s lukte dat wel.

911 Black Edition

De 911 Black Edition staat voor ons klaar in Leusden in de uitvoering Coupé met PDK. Er bestaat ook een Cabrio versie, die op deze zonnige dag (jawel, die kwamen toch af en toe voor in 2011!) wellicht te prefereren was geweest. Maar geen geklaag, een verse 911 onder het achterwerk is natuurlijk nooit een straf!

Over het rijgedrag van deze auto valt niet heel veel te vertellen. Het is uiteindelijk qua specificaties een standaard 911 Carrera met 345 pk motor, dus het rijdt als een 911 Carrera: uitstekend. Over de uitrusting van deze special edition valt des te meer te vertellen. Het meest opvallend zijn de prachtige tweekleurige 19” Turbo II wielen voorzien van zwarte remzadels en banden in de maat 235/35 voor en 295/35 achter. Andere uiterlijke kenmerken zijn de typeaanduiding achterop die slechts ‘911’ vermeld, de instaplijsten met vermelding van ‘Black Edition’, het in glimmend zwart gespoten achterste deel van de middenconsole en een interieur met aluminium accenten.

Verder is deze auto rijkelijk voorzien van een aantal nuttige hebbedingen, die de prijs van een standaard Carrera heel snel kunnen opdrijven. In de lijst standaard voorzieningen staan o.a. Park Assist achter, Regensensor, Cruise Control, Porsche Communicatie Management systeem (PCM) inclusief navigatie module, een Bose Surround Geluidssysteem met 13 speakers en een SportDesign stuurwiel. Qua techniek is de auto uitgerust met een verbeterde versie van het PSM systeem. Ten bewijze van het feit dat het hier om een speciale serie gaat prijkt er op het dashboard een plaatje ‘Limited Edition Nr. XXXX/1911’.

En wat kosten al die extra’s dan? Niets! Met een prijs van € 116.300 kost de Black Edition in de Coupé versie met handgeschakelde bak exact evenveel als een standaard 911 Carrera. Voor degenen die een Carrera 2 zoeken en niet kunnen of willen wachten op de nieuwe 991 Carrera is de keus dus niet zo moeilijk, tenzij je niet van de kleur zwart houdt, want andere opties zijn er niet. Overigens is de 991 Carrera voordeliger dan de 997. Door de lagere CO2 uitstoot valt de nieuwe 991 in een gunstiger BPM tarief en kost daardoor € 3.400 minder dan de 997 Carrera. En voor dat bedrag heb je ongeveer de PCM module met navigatie alweer betaald. Maar wil je de hele waslijst aan opties aanschaffen die standaard op deze Black Edition zitten gemonteerd, dan zul je toch stevig in de buidel moeten tasten. In dat opzicht biedt deze special absoluut veel ‘value for money’. Daarbij komt dat het hele pakket opties en speciale interieur- en exterieurdetails heel fraai op elkaar is afgestemd. Er blijft overigens ook voor deze erg complete auto nog genoeg te wensen over. Active Suspension Management (PASM), een sports chronopakket, verlaagde carrosserie en een volledig lederen interieur (met de fraaie stiksels op het dashboard) en een PDK kunnen tegen meerprijs aan de Black Edition worden toegevoegd om het pakket verder uit te breiden en te verbeteren.

911 Carrera GTS

De GTS is van een hele andere orde dan de Black Edition uitvoering van de 911. Dit is geen bestaande versie met een pakket extra’s maar een echte nieuwe variant van de 911 Carrera. Om te beginnen is dit de enige achterwiel aangedreven Carrera voorzien van de 44 mm bredere achterkant die voorheen exclusief aan de vierwiel aangedreven versies was voorbehouden. Verder is de GTS voorzien van een Sportdesign voorspoiler, sideskirts, geleend van de GT2 RS en een sportuitlaatsysteem met twee dubbele pijpen, gemonteerd in een zwarte achterspoiler met diffusor look. Het meest in het oog springend zijn de 19” RS Spyder wielen met centrale wielmoer.

Binnen is de GTS voorzien van de (gedeeltelijke) Alcantara bekleding die aan de GT-modellen was voorbehouden; de achterzitjes ontbreken (op verzoek wel leverbaar) en er is een sportstuur gemonteerd.

Veel belangrijker dan de uiterlijke kenmerken zijn de wijzigingen aan het onderstel en de motor. De spoorbreedte achter is met 3,2 cm toegenomen en biedt een sterk verbeterde wegligging in samenspel met dikkere stabilisatorstangen en een aangepaste vering . PASM is standaard voorzien zodat het onderstel naar keuze in de stand Comfort, Sport of Sport Plus ingesteld kan worden. Een sperdifferentieel hoort ook bij de uitrusting. De motor is opgewaardeerd met de powerkit die als optie op de standaard Carrera’s leverbaar is en afkomstig is van de 911 Sport Classic en de 911 Spyder. Met deze powerkit levert de 3.8L motor 408 pk bij 7.300 tpm en 420 NM bij 4.200 – 5.600 tpm. In dat laatste zit het grote verschil met de standaard S motor, die het maximum koppel levert bij 4.400 tpm. De GTS motor presteert daardoor veel gelijkmatiger en heeft veel meer trekkracht over een breed toerenbereik. De nieuwe 991 Carrera S beschikt overigens over nog meer Newton meters, maar die vergelijking kunnen we in de praktijk nog even niet maken.

Op de weg worden de verschillen met de standaard Carrera S pas echt duidelijk. De GTS stuurt duidelijk veel scherper en ligt een stuk ‘vierkanter’ op de weg. De scherpte en de lichtvoetigheid van een GT3 worden niet gehaald, maar het scheelt niet heel erg veel meer! Daarentegen is het stuur wel wat rustiger in je handen dan bij een GT3. Het enige punt van kritiek is het geluid dat de motor en uitlaat produceren. Dat is eigenlijk iets te geciviliseerd voor een auto met deze specificaties en verschilt nauwelijks van de standaard uitlaat op de Carrera S.

Het totaalpakket van deze auto klopt helemaal. Een enorm gretige motor in combinatie met een fantastisch onderstel. Eigenlijk is dit de ideale 911 voor iedereen die op een circuitdag behoorlijk wil presteren maar ook met aanzienlijk meer comfort en minder spartaanse uitrusting dan in een GT3 op de openbare weg wil rondrijden. Het lijkt een bijna ideaal compromis, waarmee deze GTS zijn plek in de 911 Carrera modellenreeks absoluut verdiend heeft. Daar komt nog eens bij dat de GTS enorm veel value for money biedt. Het prijsverschil met de nieuwe 991 Carrera S bedraagt minder dan € 12.000. Voor dat prijsverschil krijg je een enorme waslijst aan extra’s die de 991 wel heel erg duur zouden maken. Omdat het voorlopig nog wel een tijdje wachten is op de GT3 versie van de 991 en de 997 GT3 compleet is uitverkocht, zal voor velen de 997 GTS een aantrekkelijke keuze blijven, ook al rijdt je dan niet in het nieuwste 911 model. We kunnen alleen maar hopen dat er ooit ook van de 991 een GTS versie uitgebracht zal worden!

Henry de Vaal

Specificaties

Met dank aan Hannie Steeman, Pon Porsche Import (Black Edition) en Mark Wegh, Porsche Centrum Gelderland (GTS).