Skip to main content

Het laatste bezoek van de PCH aan het Centrum voor Handhaving Mobiliteit (CHM) van de politieacademie in Lelystad vond plaats in 2014. Er werd namelijk eind 2104 een nieuwe wet van kracht die iedereen die rij(vaardigheid)onderricht geeft verplicht om een zogenaamd WRM certificaat te behalen. Het is maar de vraag of dat van toepassing is op onze rijvaardigheid trainingen, want het gaat om een besloten evenement en op de meeste circuits is dit dan ook geen thema. Logischerwijze houdt de politieacademie zich strikt aan de wet en daar werd het certificaat wel geëist. Uiteindelijk hebben we een oplossing gevonden in de persoon van rijschoolhouder Peter van Leeuwen, die over het certificaat beschikt en formeel toezicht hield op het evenement en de trainingen. Probleem (eindelijk) opgelost en tot vreugde van een aantal PCH leden kon er weer gebruik gemaakt worden van het CHM.

Met 24 deelnemende auto’s plus zes dubbelstarters was de maximum capaciteit voor dit evenement bereikt. De deelnemers werden in drie groepen verdeeld, die beurtelings de programmaonderdelen afwerkten onder leiding van onze sportcommissie. Eén van de grote voordelen van het CHM is dat we daar kunnen beschikken over een professionele slipbaan, die deel uitmaakte van het ochtendprogramma. Hier werden de nodige remproeven en uitwijkoefeningen gedaan. Hierbij werd de deelnemers nog eens uitgelegd dat één keer oefenen op een slipbaan zorgt dat je de theorie snapt, maar voor het ontwikkelen van de juiste reflexen bij een onverwachte slippartij zou je dit regelmatig moeten doen. De andere onderdelen van het ochtendprogramma waren een slalom over een parcours waarvan de ene helft nat was. Ideaal voor het oefenen met onder- en overstuur. Het derde onderdeel was circuit rijden over het CHM circuit; een circuit dat niet gemaakt is om te racen maar juist om te leren om te gaan met verraderlijke wegsituaties als afgeknepen bochten en verkeerde wegverkanting; zaken die in het dagelijks verkeer ook voorkomen.

Na de lunch werd er een grotere slalom uitgezet die deels ook over de kletsnatte slipbaan voerde. Een extra uitdaging en een bijzonder goede oefening in voertuigbeheersing onder extreem lastige omstandigheden. De leerervaringen op de slipbaan van het ochtendprogramma konden hier meteen in de praktijk worden omgezet. Behalve het praktische nut van deze activiteit, beleefden de deelnemers hier erg veel plezier aan. Een slalom is een erg leuk ‘spelletje’ maar tegelijk één van de beste manieren om de limieten op te zoeken van wat de auto kan, maar vooral: van wat de bestuurder kan!

Aan het einde van de middag werden de resultaten van de twee slalomproeven bij elkaar geteld voor een totaaluitslag. Bij de dames zette Geneviève de Juncker de beste tijd neer. De winnaar bij de heren in groep 2 (<350 pk) was Rem Koolhaas en in groep 1 (350 pk+) ging de eerste prijs naar Joost van der Vis.

klik hier voor het complete fotoverslag