Skip to main content

Ook dit jaar waren de Porsche Zandvoort Days weer een succes. De derde editie van dit evenement werd verzorgd door All Dutch Pleasure ClubRacing (ADPCR) samen met de stichting DNRT. Met ongeveer 150 tot 200 deelnemers uit binnen- en buitenland was er sprake van een goede opkomst. Op Paddock 1 waren zoals gewoonlijk alle rijders en hun bolides te vinden. Behalve de pitboxen, die natuurlijk allen verhuurd waren, stonden daar ook grote tenten ter beschikking van de rijders die graag droog en beschut wilden staan bij het uitvoeren van het nodige onderhoud. Paddock 2 werd dit jaar opnieuw ter beschikking gesteld als parkeerplaats aan alle bezoekers met een Porsche. Er was dan ook weer een grote verscheidenheid aan Porsches te bewonderen.

Wij hadden met ons gezin tijdig de overnachtingen in het hotel-op-de-hoek geregeld. En dat was maar goed ook, want het leek wel of de hele circuitbevolking daar verbleef. Natuurlijk was het ook erg gemakkelijk om zo vanuit je bed de pitlane in te rollen.

Dit jaar was er door de PCH besloten een hospitality-tent achter de door Jan van Zessen en Leo Biermans gehuurde pitbox te plaatsen. Tibor Kiszer had een tent met ‘inhoud’ geregeld, aangekleed met een paar zitjes en een bar compleet met koffiezetapparaat, een koelkast met frisdranken en een biertap. Dit was een prima plek om even bij te komen na een stint, maar ook om lekker bij te praten met clubleden en om belangstellenden te kunnen ontvangen. Het was een groot succes. Vrijdags nam Lydia van der Klis samen met Tibor de honneurs waar. Patricia Biermans en haar vriendin Jolien van de Griendt hebben op zaterdag en zondag met veel enthousiasme op ‘de winkel’ gepast. Hiervoor nogmaals dank! De aanloop was goed en er zijn dan ook veel biertjes getapt en PCH polo’s en petten verkocht. Naast de goede verkoop zijn er ook een aantal belangstellenden voor onze club langsgekomen. Hopelijk kunnen wij hen binnenkort verwelkomen als nieuwe leden.

Zoals gewoonlijk lag het circuit er weer prachtig bij en het was een genot om te rijden. Het weer zat op vrijdag en zaterdag mee. Het was goed toeven in de pitstraat en de zon scheen volop. Zondag kwamen er wat wolken voor de zon en het werd dan ook een stuk koeler. ´s Ochtends was er zelfs een, gelukkig korte, regenbui. In combinatie met de wind kreeg je bijna het idee om toch maar een jas aan te trekken. Gelukkig heb je in de auto geen last van het weer!

Opvallend was de grote hoeveelheid GT3’s, die met een noodgang over het circuit zoefden. Maar er reden ook RS’en, ‘gewone’ 911’s, Turbo’s, GT2’s en zelfs 2 Carrera GT’s! Het was een bont spektakel van Porsches op de baan. Er was weer gekozen voor de beproefde indeling Fun (gewone straat-Porsches en rijders met geen of weinig ervaring), Sport (ervaren rijders met licht gemodificeerde auto’s) en Race (licentiehouders met race-Porsches). Elke dag begon met een briefing voor de deelnemers en de voorgeschreven veiligheidsvoorschriften en geluidsnormen werden strikt gehanteerd. Kinderen jonger dan 16 jaar mochten niet meerijden en alle bijrijders moesten van tevoren een vrijwaring tekenen. En terecht.

Helaas begon voor Jan van Zessen het weekend met pech. Hij moest zijn eerste stint op vrijdag afbreken met kokende remvloeistof. Gelukkig kon dit door de monteurs van Jürgen Albert snel verholpen worden en kon Jan de volgende stint weer gewoon meedoen.

Dit jaar was er (en dat moeten we afkloppen) weinig code rood en slechts enkele auto’s gingen grindhappen, grasmaaien of de vangrail schuren. We kunnen dan ook stellen dat er keurig gereden werd. Wat niet wil zeggen dat het niet hard ging! De één na de andere auto schoot langs de pitmuur om zo laat mogelijk te remmen voor de Tarzanbocht.

Zaterdagavond was er traditiegetrouw een Super Porsche Party in Riche. Helaas was de opkomst dit jaar niet zo groot, maar het buffet en de band waren prima. Op zondag kwam er, tijdens de lunchpauze, een grote groep zieke kinderen om ook een paar rondjes op het circuit te rijden. Het was een onderdeel van een voor hen georganiseerde ‘verwendag’. Ze reden mee in een Porsche of een andere bijzondere auto, gevolgd door 4 touringcars. Op zondag was er traditiegetrouw ook weer het Guppy rijden, waarbij kinderen onder de 16 zonder helm en met een lagere snelheid een paar rondjes op het circuit mochten meerijden. Gezien alle stralende gezichtjes was dat ook dit jaar weer een groot succes.

De PCH was goed vertegenwoordigd. Deelnemers waren: Jan van Zessen, Leo Biermans, Gosse Stielstra, Jan de Boer, Jürgen Albert, Kees Bouhuys, Evan Kersbergen, Jaap Bokhoven en Gerrie Steenbergen. (Sorry als ik iemand vergeten ben.) Ook zijn er veel leden komen kijken en hebben verschillende leden meegereden. Zo zijn ondermeer Peter Akkerman en Paul Mooijman met Leo mee geweest en is Ton van Heuzen een paar rondjes meegereden met Gosse!

Dit jaar waren er ook een aantal nieuwe onderdelen toegevoegd aan het programma. Zo was er op zaterdag de Supersport, voor de GT3-RS bezitters met redelijk wat race-ervaring. En voor de Fun- en Sportklasse was er een regelmatigheidproef. Dit hield in dat iedere deelnemer een transponder in zijn auto gemonteerd kreeg en dan gedurende tien ronden zo constant mogelijke rondetijden moest neerzetten. Dat was aanzienlijk moeilijker dan het lijkt. Daarna kon de resterende tijd van de stint worden doorgereden zonder tijdmeting.

Voor de Raceklasse was er een demo race. Na een opwarmrondje werden de auto’s opgesteld op de grid en werd de race met een staande start begonnen. Na enkele ronden ontstond er een groot gat tussen Kees Bouhuys en de rest van het veld. Dit is de rest van de race zo gebleven en Kees won dan ook met grote overmacht de demo race.

Kortom we kunnen gerust spreken van een geslaagd evenement met vooral veel Porsche-plezier. Met de benzinedampen en de geur van verbrand rubber in onze neuzen kunnen we volgens mij terugdenken aan een prachtig weekend vol met legale snelheidsovertredingen en plezier voor iedereen, toeschouwer, bijrijder en coureur.

Groeten uit Zandvoort,

Marcel Biermans