Skip to main content

Stuttgart, 4 april 2012

Professor Ferdinand Alexander Porsche is overleden op 5 april 2012 in Salzburg, op de leeftijd van 76 jaar

Ferdinand Alexander Porsche werd geboren in Stuttgart op 11 december 1935, als de oudste zoon van Ferry Porsche. In 1943 verhuisde de familie en het bedrijf Porsche naar Oostenrijk, waar hij naar school ging in Zell am See. In 1950 verruilde Ferdinand Alexander deze school voor de Waldorf privé school in Stuttgart. Na zijn middelbare schooltijd schreef hij zich in bij de prestigieuze Ulm School of Design.

In 1958 trad F.A. Porsche, zoals hij werd genoemd door collega’s, in dienst bij wat toen heette: Dr. Ing. h.c. F. Porsche KG. Zijn talent voor design werd al spoedig duidelijk toen hij de eerste studie voor de opvolger voor de Porsche 356 boetseerde uit plasticine. In 1962 werd hij manager van de Porsche design studio en maakte een jaar later furore met de 901, die later werd omgedoopt tot 911. Hij creëerde een tijdloos icoon dat tot op de dag van vandaag heeft overleefd en is geëvolueerd tot de huidige zevende generatie van de Porsche 911. F.A. Porsche ontwierp ook enkele van de meest succesvolle raceauto’s voor Porsche waaronder de Type 804 Formula 1 racewagen en de Porsche 904 Carrera GTS.

Tijdens de conversie tot een beursgenoteerde onderneming van Porsche KG in 1971/72, traden Ferdinand Alexander en de andere familieleden terug uit het dagelijkse management van het bedrijf. In 1972 startte hij de “Porsche Design Studio” in Stuttgart. Het hoofdkantoor verhuisde in 1974 naar Zell am See. In de decennia daarna ontwierp hij vele succesvolle en bekende accessores zoals horloges, zonnebrillen en schrijfinstrumenten onder de prestigieuze merknaam “Porsche Design”. In parallel met de eigen producten ontwierpen F.A. Porsche en zijn designteam een grote verscheidenheid aan huishoudelijke apparaten en duurzame consumentenartikelen voor andere fabrikanten met het label “Design by F.A. Porsche”. Een sterk en helder design concept ligt ten grondslag aan alle ontwerpen, dat tot op de dag van vandaag wordt voortgezet. Zijn credo was: “Design moet functioneel zijn en de functionaliteit moet visueel esthetisch vertaald worden, zonder overbodige toevoegingen die een uitleg nodig hebben”.

Ferdinand Alexander Porsche bleef zijn hele leven nauw betrokken bij Porsche AG als lid van de raad van commissarissen en bleef actief bezig met design werk. In de periode waarin Porsche AG het zeer zwaar had, van 1990 tot 1993, was hij als voorzitter van de raad van commissarissen direct en actief betrokken bij de herstructurering van het bedrijf.

Ferdinand Alexander Porsche is begraven in het familiegraf op het landgoed Schüttgut in Zell am See, in aanwezigheid van zijn directe familieleden.