Skip to main content

SPORTWEEKEND FOLEMBRAY
16-17 september 2006

Ook dit jaar bezochten we weer het Noord-Franse circuit Folembray voor een circuit-training. Dit kleine maar technische circuit is zeer populair bij een trouwe groep PCH leden. Helaas zal dit evenement in 2007 niet op de kalender staan. Toen we tijdens dit evenement meteen wilde reserveren voor volgend jaar, bleken alle weekenden al volgeboekt te zijn. De organisatie was net als voorgaande jaren in handen van René van Bellen en Rob ten Hoonte met ondersteuning van Erik de Vaal als instructeur. Ronald de Graaf bezocht Folembray voor de eerste keer en tekende verslag op.

De oktober editie van het PCH Magazine valt net bij mij in de brievenbus, dus is het tijd om voor het komende magazine een verslag te maken van het fantastische weekend op het circuit van Folembray in Frankrijk. Op zaterdag 16 september is het zover en verzamelen we net over de grens, langs de snelweg bij het benzinestation Total om 14.00 uur. Samen met Armand van Leeuwen die mij heeft overgehaald om lid te worden van de PCH (omdat die 3.2 van mij anders toch alleen maar in de schuur staat) zijn we geheel tegen de verwachting in bijna als eersten aanwezig, wat voor Armand en voor mij niet zo heel vaak voorkomt. De 3.2 is helemaal gepoetst en gewassen en klaar om het stof er eens goed uit te rijden. Normaal rijd ik tussen de APK keuringen zo’n slordige 450 km per jaar en nu is het tijd om hier verandering in te brengen.

Toen we de deelnemersgroep compleet hadden opende Leo Biermans met een welkomstwoord waarbij ik als aspirant-lid de gelegenheid kreeg om mezelf even voor te stellen. Niet mijn eerste evenement overigens, want ik was al eens mee als introducé met Armand van Leeuwen op de Westland-Oostland toerrit in mei 2006. De snelweg op richting Frankrijk en met zijn allen achter elkaar, met voorop de rode 993 van René van Bellen met bijrijder Erik de Vaal. Eenmaal 50 kilometer onderweg letten we nog steeds goed op voor flitsers en politie, maar het ging steeds harder en harder… Tot het moment dat we ineens niet meer die mooie rode 993 van René voorop hadden, maar een motoragent die hevig zwaaiend hem (of ons) richting een tankstation wilde begeleiden. Wat doe je op zo’n moment? De eerste auto’s volgden keurig, maar ik als vijfde auto in de rij dacht: “ik moet helemaal niet tanken”. En dus zijn we maar even niet afgeslagen, solidair als we zijn. Achter ons dacht de rest er net zo over en bij de volgende parkeerplaats allemaal de snelweg af om het geheel weer compleet te krijgen. Even bellen met René van Bellen, waarom de politieagent zo graag met hem wilde praten en of hij echt moest tanken. Tanken was inderdaad niet nodig maar honderd 100 euro afrekenen bij de motoragent wel. Dikke pech, maar zeker ook geluk want de maximumsnelheid werd flink overschreden, hetgeen waarschijnlijk iets meer had moeten kosten, maar zonder bonnetje valt er in België nog van alles te regelen.

De rit vervolgt met een kleiner gezelschap en na Brussel wordt een mooie route gevonden om binnendoor richting Folembray te rijden. Onderweg nog een drankje op een terras om even rust te nemen en rond 18.30 uur komen we aan bij het eerste hotel. Omdat het gezelschap te groot was om in één hotel te overnachten, was de groep verdeeld over twee locaties. Gezellige avond gehad in ons hotel met een man of tien en op tijd naar bed want de volgende ochtend moeten we natuurlijk fris weer op.

Na de samenkomst op het circuit volgt de indeling van de groep in snel (groene groep) en heel erg snel (rode groep). Natuurlijk werd ik met die 3.2 ingedeeld in de groene groep en ik zou voor mijn gevoel en zonder enige circuit-ervaring al moeite genoeg hebben om die gasten bij te houden. Eerst even een uitleg om ons nog duidelijk op het hart te drukken dat wij geen Schumachers of Alonso’s zijn, dus rustig aan doen en vooral de boel heel houden. Had ik dat laatste maar gedaan, maar daarover straks meer. De eerste verkenningsrondjes verlopen rustig en de onervaren coureurs krijgen instructie van kart-kampioen Erik. Ook ik draai lekker mijn rondjes met een al ietwat tikkende motor, maar dat doet ‘ie al jaren. Al lijkt het wel steeds wat erger te worden! Er is een lekkere lunch geregeld op het circuit door de Fransen, die ons echt heerlijk hebben verwend. Na de lunch is het tijd om de spanning er in te brengen en wordt een tijdrit opgezet. Dat lijkt ons geweldig en ik vat het plan op om mijn overwinning van de Westland-Oostland rit dit voorjaar te herhalen. Hoewel ik samen met mijn 3.2 erg m’n best heb gedaan om er iets van te maken, was dit helaas het moment waarop het hart van mijn 3.2 het zou begeven. Met hevig tikkende motor de pitstraat in. Overleg met Armand van Leeuwen en Jan Heemskerk had mij al duidelijk gemaakt dat ik deze tijdrit niet zou winnen. Nadat beide heren nog een rondje deden om even te checken wat er aan de hand was, werd duidelijk dat ik zo niet veel verder kwam en zeker de rit naar huis wel kon vergeten.

Wat doe je op zo’n moment? De ANWB bellen en vragen of ze de auto naar Nederland willen brengen. Dat gaat echter zomaar niet. Niets vertellen over circuitactiviteiten natuurlijk en gezegd dat we na een rondrit in ons hotel waren aangekomen en we het tikken van het blok niet helemaal vertrouwden. Na overleg werd besloten dat de auto zou worden opgehaald bij het hotel en daar zijn we dan toch nog maar heen gereden op hoop van zegen. De auto werd netjes opgehaald, en uiteindelijk ben ik met de 3.0 SC van Rob ten Hoonte naar Nederland gekomen omdat die zijn auto toch even een tijdje moest opslaan in verband met zijn verhuizing en bij Armand van Leeuwen is er altijd wel plaats !

Ondanks de tegenslag was het Folembray weekend een geweldige ervaring en die 3.2 van mij heeft straks weer een fris blokje.

Ronald de Graaf

UITSLAGEN

Pro's
1Barry Arendsen52,95
2Pedro Morres53,18
3Leo Biermans54,70
4Joop Arendsen55,45
5Jan van Zessen58,49

Trainees
1Thomas Egbers59,73
2Bert Mets 59,94
3Jan Heemskerk60,11
4Marnix Borst60,94
5Hans Hoogveld61,51
6Toine van Gils63,15
7Jacques Borst63,96
8Taco Sannes65,49
9Ronald de Graaf72,02

Dames
Joyce64,07
Mario Vos55,58