Skip to main content

PCH/NPC Circuitdag - Racepark Meppen (D)

22 september 2019

In ons land zijn geen geschikte circuits meer te vinden voor een circuitdag. Zandvoort en Assen zijn voor een club evenement niet te betalen en de overige circuits zo als Midland zijn uitstekend geschikt voor een rijvaardigheid training of slalom, maar niet voor een circuit training met Porsches. Daarom moesten we in het verleden ons heil zoeken in België of Frankrijk waar nog steeds prachtige en betaalbare circuits te vinden zijn. Nadeel daarvan is wel de afstand tot die circuits vanuit Nederland. In 2018 opende in Duitsland een nieuw circuit in Meppen, net over de grens bij Emmen, op het terrein van een voormalige energiecentrale. PCH instructeurs Erik de Vaal en Daniël Sandifort gingen daar een kijkje nemen en keerden terug met enthousiaste verhalen. Daarop werd besloten de gezamenlijke PCH-NPC circuitdag 2019 te plannen op Racepark Meppen. Evan Kersbergen deed verslag.

Zaterdagmiddag vertrokken wij vanuit Delft met de kanariegele Cayman. Niet te druk op de weg dus een beetje ‘gas op de plank’. Het laatste stuk reden wij over de A31 in Duisland. Hier geen trajectcontrole of angst voor een agent met laser gun. Ik was bijna vergeten hoe heerlijk het is een lekker stuk 200-plus te sturen door de glooiende bochten op de Duitse Autobahn. Heerlijk.

We wilden eerst even kijken bij het circuit Racepark Meppen. Daar troffen wij Jean-Paul Hulsebos van onze zusterclub NPC, waarmee we dit gezamenlijk evenement organiseren. Die avond konden we verder niet veel doen, maar het zag er allemaal veelbelovend uit voor de volgende dag! Vervolgens reden we naar ons hotel, Gasthof Robben in Twist en daar troffen we mijn collega instructeurs Erik en Daniël, die ons opwachtten met een heerlijk koude Warsteiner Pils.

De volgende ochtend al om zeven uur ontbijt en daarna snel naar het circuit om het evenement voor te bereiden. Op Racepark Meppen werden we heel hartelijk ontvangen en konden wij de pylonen uitzetten op de baan om de ideale lijn te markeren. Zo als Erik en Daniël eerder al hadden aangegeven is het werkelijk een leuk circuit! Heel technisch en met een behoorlijk snelle bocht bij het opkomen van het rechte stuk. Het circuit is vrij nieuw, dus er ligt nog nieuw en strak asfalt. De totale lengte van de baan is 2.150 meter, waarin 10 behoorlijk uitdagende bochten zijn opgenomen. Door de hoogteverschillen en de sterke verkanting van sommige bochten moet je echt je best doen om de ideale lijn te vinden. Een ideaal circuit om je auto goed te leren kennen. Omdat er maar heel beperkt rechte stukken zijn wordt de snelheid nergens te hoog, zodat je niet bang hoeft te zijn voor schade aan de zo geliefde heilige koe. Later zouden we in ‘Autovisie’ lezen dat na een test, de redactie van dat blad even enthousiast was over Racepark Meppen als wij.

Tussen acht uur en half negen arriveerde de 26 deelnemende auto’s met meer dan tien dubbelstarters. Na de briefing door Erik startten we in drie groepen met elk een eigen instructeur op het circuit. Voor de gevorderde rijders en licentiehouders was er een eerste sessie die achter één van de instructeurs aanreed om de baan te leren kennen en bij de verdere sessies gold er voor deze groep een open pitlane.

Om 12 uur werd er verzameld om via het binnenterrein naar de lunchlocatie te rijden. Hier wachtte ons een prima verzorgd buffet. Zo hier en daar gingen wat (sterke) verhalen over de ervaringen van die ochtend over tafel. Na de pauze gingen we weer het circuit op om met de instructiegroep het geleerde op de baan in praktijk te brengen. Het blijft voor ons altijd geweldig om te zien hoe verbaasd met name de beginners onder de deelnemers zijn over hoeveel je op zo’n dag kunt leren en hoeveel beter je de auto onder controle hebt. Die blije gezichten die rond 17 uur het circuit verlieten op weg naar huis; daar doen wij het voor!

Wat ons als sportcommissie betreft, is Racepark Meppen een absolute aanrader voor 2020. De faciliteiten rond de baan waren nu nog vrij beperkt op dit nieuwe circuit, maar er is ons verzekerd dat er in de wintermaanden een compleet pitboxen complex en andere voorzieningen worden bijgebouwd. Wij zijn in ieder geval weer van de partij.

Met sportieve groet, namens de sportcommissie,
Evan Kersbergen