Skip to main content

De tweede editie van de Porsche Zandvoort Days wist het succesvolle debuut van dit evenement in 2004 op alle fronten te overtreffen. Het succes in 2004 liet de organisatie inzien dat er niet alleen een mooi evenement voor de actieve deelnemers georganiseerd diende te worden maar dat de Zandvoort Days ook aantrekkelijk moeten zijn voor bezoekers. Er werd door de Porsche Club Holland Racing Division gekozen voor een andere opzet. De ADPCR organiseerde samen met de stichting DNRT opnieuw het actieve rij-gedeelte op het circuit, inclusief de inschrijvingen en toekenning van pitboxen. De PCH nam de verantwoordelijkheid op zich voor wat we hier maar het ‘sociale gedeelte’ noemden. Hiervoor stond Paddock 2 ter beschikking. Hier werd een Porsche Promo Dorp ingericht, bestaande uit een centrale feesttent met daaromheen een aantal kleinere tenten, die ter beschikking stonden aan alle Nederlandse Porsche Clubs en een aantal bedrijven die daar promotie voor hun producten konden maken, zoals bijvoorbeeld Top Gear Magazine.

Het hoogtepunt van het gebeuren op Paddock 2 was een grootse Porsche Party op zaterdagavond met meer dan 200 deelnemers. Er was uitstekend eten, een geweldige band (Flair) en een fantastische stemming. Er werd gedanst tot in de (hele) kleine uurtjes. In het Promo Dorp had de PCH tent niet te klagen over belangstelling van leden en passanten. Die belangstelling was mede te danken aan de schitterende replica van een Porsche Spyder die daar was neergezet door Albert Motorsport en de GT3 CUP raceauto van het team Sebastiaan Bleekemolen en Evan Kersbergen. Op deze plek nogmaals onze dank aan Jürgen Albert en aan Team Bleekemolen! Er werd een aardige hoeveelheid clubkleding verkocht en er werden contacten gelegd met potentiële nieuwe leden. Het was in ieder geval een effectief en gezellig trefpunt voor PCH leden.

Verder was op Paddock 2 een stand te vinden van 9ff, de Duitse tuner die het snelheidsrecord met een 911 op zijn naam heeft staan. Uiteraard waren er modelauto’s te koop en er waren een aantal horeca stands, met terrassen die op zaterdag en zondag druk bezocht werden. De overgebleven ruimte op Paddock 2 werd ingezet als Porsche-only Parking. Alle bezoekers in een Porsche mochten door het tunneltje om hun bolide te parkeren en stonden in lange rijen Porsches van alle bestaande modellen. Alleen al de honderden Porsches die daar zaterdag en zondag geparkeerd werden, waren het bekijken waard. Er is geen andere gelegenheid te bedenken in ons land waar zoveel Porsches te zien zijn. Om het geheel af te maken had Pon Posche Import gezorgd voor een aantal waardevolle en fraaie classics die als blikvangers vooraan stonden opgesteld. Omdat de toegang vrij was, is er niet exact geteld hoeveel bezoekers dit weekend naar het circuit kwamen, maar een voorzichtige schatting is dat dit er minstens 4.500 geweest moeten zijn.

Op Paddock 1 werden alleen de auto’s van de deelnemers toegelaten. De bezoekers konden ook daar overal vrij rondlopen. In de pitboxen en een groot aantal tenten daaromheen stonden de auto’s te kijk van de ca. 260 deelnemers. Sommige deelnemers hadden een complete technische crew bij zich waardoor de sfeer van een professioneel groot race-evenement ontstond. Fantastische auto’s waren er te zien, van 928’s en 911 SC’s tot en met een Carrera GT die onder grote belangstelling rondjes op het circuit draaide. Vooral opvallend was het relatief hoge gehalte aan GT3 RS-en. Er werd gereden in drie klassen; Fun, bedoeld voor onervaren rijders; Sport voor de rijders met circuitervaring en relatief snelle auto’s op straatbanden en Race voor coureurs met een race licentie en race auto’s op slicks. Er waren onder de deelnemers maar liefst 22 Porsche Clubs uit West Europa vertegenwoordigd. De organisatie op het circuit was net als vorig jaar absoluut vlekkeloos en professioneel. Er was niets aan het toeval overgelaten en het aantal baanposten, marshalls en hulpdiensten waren gelijk aan de bezetting tijdens de grote race evenementen op Zandvoort. Buiten een gevoel van veiligheid zorgt dit bij de deelnemers voor een extra intense beleving van het circuit rijden. Daaraan draagt natuurlijk ook het toegestroomde publiek bij. Het is een heerlijk gezicht om rondjes te rijden op het circuit terwijl er een groot aantal mensen voor de hekken en op de tribunes toekijken. Niet alle bezoekers lieten het bij toekijken: er werden maar liefst 985 vrijwaringen getekend om mee te mogen rijden als passagier. Ik moet zelf bekennen dat er bijna niets leuker is dan iemand meenemen die voor het eerst het circuit opgaat in een Porsche en dan vervolgens helemaal uit zijn of haar dak gaat. Eén van de promo-meisjes van Top Gear werd het tijdens een rondje op volle snelheid toch wat teveel. Net voor de ingang van de pitstraat begon ze luidkeels te gillen dat de auto naar binnen moest. Ze kon op dat moment absoluut niet waarderen dat de auto eerst een ronde moet afkoelen, ook al gaat dat een stuk rustiger. Achteraf kon ze er gelukkig weer om lachen, toen de misselijkheid eenmaal gezakt was.

Op zondagmiddag vond het guppy rijden plaats. Kinderen onder de 16 jaar mochten mee het circuit op zonder helm en met aangepaste snelheid. Er stonden flinke rijen te wachten om mee kunnen met één van de beschikbare Porsches. De grijnzen op het gezicht van de kinderen die terugkwamen in de pitstraat na hun rondjes sprak boekdelen!

Al met al een uitstekend geslaagd evenement. Zowel Porsche AG als Pon Porsche Import hebben de ADPCR en de PCH uitvoerig gecomplimenteerd. Porsche AG heeft vrijwel direct steun toegezegd voor een herhaling in 2006 en heeft aangegeven de Zandvoort Days te zien als een belangrijk onderdeel van een serie internationale circuit evenementen, waaronder de Porsche Days van Le Mans, Spa Francorchamps en Brand’s Hatch. Een mooier compliment is niet denkbaar voor de organisatoren. Heeft u de Zandvoort Days dit jaar gemist? Zorg ervoor dat u er volgend jaar bij bent. Zeer waarschijnlijk vindt het evenement weer begin juli plaats. De definitieve data kunnen pas vastgesteld worden als de agenda voor de hoofdevenementen op Zandvoort vaststaat, die op zijn beurt weer afhangt van de Formule-1 kalender van volgend jaar.

Voor fotogalerij Porsche Zandvoort Days - Deel I, klik hier

Voor fotogalerij Porsche Zandvoort Days - Deel II, klik hier