Skip to main content

Factor 50

Ik was eigenlijk al weer vergeten hoe leuk het is om te werken aan je rijvaardigheid in een Porsche. Wat een geweldige beleving is dat toch als je in een veilige en goed begeleide omgeving kunt ervaren wat jouw Porsche allemaal kan als je eens wat meer gas kunt geven dan dat je normaal op de openbare weg doet. De ingrediënten voor een prachtige en leerzame dag:

-  Een goed onderhouden circuit: Midland in Lelystad.
-  4 ervaren instructeurs uit ons eigen clubhuis: Daniel Sandifort - Erik de Vaal - Evan Kersbergen en Henry de Vaal.
-  1 organisator en communicator: Walther Blijleven.
-  17 totaal verschillende Porsches jong en oud.
-  21 enthousiaste bestuurders waaronder 3 dames (Geneviève de Juncker, Julia Kersbergen- dochter van Evan- en Ellen Groen)
-  2 toeschouwers Cami Tak - dochter van Paul, en een vriendin van Julia die nog geen rijbewijs had.
-  DE ZON! Ongeveer factor 50 vandaag.

In twee groepen en op twee delen van het circuit kregen we onderricht in remmen – uitwijken – insturen en de juiste lijnen rijden bij het bochtenwerk. Er waren hiervoor twee slalomparcours uitgezet en onder aanvoering van de vooroprijdende instructeur -die steeds de juiste lijnen uitzette- reed elke deelnemer een paar rondes als eerste achter de instructeur om die lijnen zo goedmogelijk te leren. Geleidelijk aan werd hierbij de snelheid iets verhoogd. Daarna gingen we solo de slalom rijden en kregen we steeds feedback van de instructeurs. Onderwijl was de andere groep bezig met remmen en uitwijken. Halverwege de ochtend werd er van oefening gewisseld.

Een compleet andere oefening was een variant op het oud Hollandse spel ‘met eieren lopen”. Er stond een ‘reasonably priced car’ voor ons klaar (om met Top Gear’s Jeremy Clarkson te spreken) met daarop een schaal met een balletje erin. Opdracht: rij met deze auto zo snel mogelijk over een slalomparcours zonder dat het balletje uit de schaal rolt. Hilariteit alom natuurlijk! Lang niet iedere Porsche rijder is nog gewend om in een handgeschakelde auto te rijden en daar ging dan ook nog wel eens wat mis. Een van de deelnemers was zelfs zeer verbaasd dat de auto ineens afsloeg, ‘ik hem toch in zijn neutraal gezet’!

De lunch was een welkome onderbreking om weer wat energie op te doen en een verkoelend drankje te nuttigen. Michiel Klinge moest zelfs zijn Porsche van wat extra ‘verkoelende drank’ voorzien. Daarvan was spontaan een paar liter weggelopen. Tijdens de lunch werden de winnaars van de slalom bekend gemaakt: De snelste tijd in groep 2 bij de heren (<350 pk) werd neergezet door Paul Tak, in Groep 1 (>350 pk) was dat Rients Hempenius en de snelste dame was Ellen Groen.

Daarna ging het verder met weer op een andere manier in elkaar gezette slalom met andere bochten en snelle stukken. We waren er allemaal klaar voor om het geleerde uit de ochtendsessies in de praktijk te brengen. Opmerkelijk is dat stuk voor stuk, ieder op zijn niveau, duidelijk vooruitgang had geboekt. Vlotter en vooral beter werden de bochten gereden. Afgesloten werd met het op elkaar laten aansluiten van beide parcours zodat er één groot parcours ontstond. Het laatste halfuur hebben we daarop nog naar hartenlust kunnen rijden en oefenen.

Grote glimlachen en tevreden gezichten waren er aan het einde van deze stralende dag te zien. En ik? Ik ook! Met een hoofd net zo rood als onze Boxster. Had ik me toch met factor 50 moeten insmeren.

Ellen Groen

Klik hier voor het fotoverslag