Skip to main content

On a nice summer day

Een zonovergoten dag in Juni. Wat is er dan leuker dan gaan toeren in een cabrio? En als het dan één van de meest begeerlijke ‘hot’ cabrio’s van dit moment is, de nieuwe Boxster Spyder, dan kan de dag bij voorbaat niet meer stuk. Onderweg, vlak bij Leusden kom ik een witte Boxster Spyder tegen. Iemand anders zal toch niet….? Later blijkt dat de auto de vorige dag met een lekke band is ingeleverd. ’s Ochtends zijn er snel twee nieuwe achterbanden gemonteerd en is er een korte proefrit gemaakt. Als de eerste kop koffie genuttigd is, staat de Spyder voor me klaar. Een witte (zonder twijfel de mooiste kleur voor deze auto). Voor een auto die basic hoort te zijn is deze Spyder extreem luxe uitgevoerd. PDK bak met schakelflippers op het stuur, airco, PCM en navigatie, Sport Chrono pakket, kortom ‘the works’. Het leukste onderdeel van de hele auto is echter het knopje voor de sportuitlaat. Dat is een absolute must op de Spyder. Het kabaal dat het ding maakt met ingeschakelde sportuitlaat maakt de gemiddelde Ferrari motor tot een jankend schoothondje. Werkelijk ontstellend hoe die motor kan huilen!

Het interieur is bekend van de Boxster S met wat extra verfraaiingen. Het belangrijkste kenmerk zijn de sportstoelen. Alleen voor- en achterwaarts te verstellen. Geen hoogte afstelling en geen rugleuning die verstelbaar is. Je zit extreem laag in deze Spyder, die overigens ten opzichte van de Boxster S zelf ook nog met twee cm verlaagd is en voorzien is van een stijvere vering. De racekuipen geven elke beweging van de auto feilloos via het achterwerk door op precies dezelfde manier dat een GT3 dat doet. Toegegeven, je moet niet te breed uitgevallen zijn qua postuur voor deze stoelen, maar als ze passen zo als bij mij het geval is, dan zitten ze werkelijk voortreffelijk.

De Spyder is bedoeld als eerbetoon aan de beroemde 550 Spyder, ofwel de ‘James Dean Porsche’ of ook wel ‘Little Bastard’ genoemd. Na 55 jaar heeft de 550 een waardige opvolger gevonden. De Spyder ziet er weergaloos mooi uit. De bollingen a la Carrera GT over de motorkap geven de auto een agressief uiterlijk dat hem goed staat. De voorkant is mooi strak en achter laten de zwarte diffusers geen twijfel over het karakter van deze auto.

Het is echter niet alleen uiterlijk en innerlijk vertoon dat deze auto bijzonder maakt. Ten opzichte van de Boxster S heeft Porsche het gewicht met bijna 80 kilo weten te verlagen. Die besparing werd gerealiseerd door standaard geen airco te monteren, ruimhartig gebruik van aluminium, een lichtere accu en last but not least, de verwijdering van het elektrische dakmechanisme. Het laatste kilootje besparing werd uit de deurhendels gehaald, die zijn vervangen door leren lussen zoals bij de 964 RS. Onder de motorkap werden 10 pk toegevoegd, zodat de 1.275 kg wegende auto nu beschikt over 320 paardenkrachten. Het toerental is opgekrikt naar 7.200 t/min en de Spyder beschikt over 370 Nm koppel, 10 Nm meer dan de ‘S’.

Voor vertrek halen we eerst het dak van de Spyder af. Dat bestaat uit twee losse delen, de achterwand met ruit en het eigenlijke dakje. Zo weet ik ook meteen hoe het dak weer gemonteerd moet worden, mocht dat nodig zijn. De twee dakdelen worden op ingenieuze wijze opgeborgen in een speciaal compartiment met een aparte hoes om de achterruit te beschermen. Het dak functioneert op zich goed. Maar staat de auto stil in een hoosbui of langdurig in gewone regen, dan zal het binnen toch niet droog blijven door de beperkte afdichting tussen de twee dakdelen. Bovendien kost het monteren en demonteren toch minstens vijf minuten en dat is geen pretje als je ineens door een flinke regenbui wordt overvallen. Ruimte om te zitten is er ruim voldoende onder het dak.

Meestal zoek ik voor de PPP ritten een traject uit dat langs mooie fotoplekken op de Veluwe of ergens langs het water voert. Deze keer echter is Amsterdam de bestemming, waar ik een lunchafspraak met een mooie blonde dame heb. Eerst naar een verlaten carpool parkeerplaats om te voelen hoe de auto zich gedraagt. Na een paar minuten ben ik compleet verbijsterd. Deze auto doet gewoon alles wat je wilt. Driften is totaal geen probleem en midden in een drift de auto 180 graden van richting laten veranderen is kinderspel. De Spyder voelt door het extreem lage zwaartepunt aan als een kart met oversized motor. De wegligging is fenomenaal en je moet werkelijk alles uit de kast halen om nog iets van onderstuur te kunnen vinden. In de Sport Plus stand hangt de auto door het lichter gewicht enorm gretig aan het gas en reageert bliksemsnel op alle opdrachten via stuur en gaspedaal. Ook met PSM uit blijft de auto goed beheersbaar en houdt zijn extreem neutrale karakter, maar geeft aanzienlijk meer speelruimte, die je op de openbare weg overigens niet wilt hebben. Launch control zit er ook op. Dat is best leuk, maar haalt het in de verste verte niet bij het geweld dat de 911- of Panamera Turbo teweegbrengen met launch control. De Spyder is heel rap op de 100 km/u, maar de sensatie van zijn grotere broers ontbreekt. De oorzaak is makkelijk te achterhalen. Op een recht stuk weg PSM uit en met vol gas weg. Er gebeurt helemaal niets, behalve dat de achterbanden als dollen staan door te draaien en de auto schuift heel langzaam naar voren. De lichte achterkant van de Spyder zorgt er bij launch control voor dat het PSM continue aan het corrigeren is.

Na wat foto’s ga ik op weg richting Amsterdam. Uiteraard eerst file op de A2 door een ongeval. Maar ik zit lekker in het zonnetje, de auto staat in de comfort stand en van alle klanten komen er bewonderende blikken, dus ik vermaak me prima. Voorbij Maarssen rijdt het weer en ik cruise rustig de A2 af richting Amsterdam. Eenmaal in de stad (uiteraard met de uitlaat op standje ‘luid’) en de auto weer in de Sport stand heb ik dikke pret. Er blijken veel Amsterdammers te zijn die weten dat er iets bijzonders voorbij rijdt. Het commentaar, de luide aanmoedigingskreten en opgestoken duimen zijn niet van de lucht. Er is nog wat tijd over voor mijn lunchafspraak en ik parkeer de auto hondsbrutaal op de stoep voor één van de ingangen van het Olympisch Stadion om wat foto’s te maken. Een agent op een fiets komt langs en vraagt me belangstellend wat dit voor auto is en zegt niets over mijn illegale parkeerplaats. Het is vaak verbluffend wat voor vrijbrief je krijgt met een serieuze fotocamera in je handen.

Vervolgens richting centrum voor mijn afspraak. In de deftige Koningslaan zet ik de uitlaat toch maar op de geciviliseerde stand. Vervolgens op pad om een leuke lunchstek te vinden. Dat kost enige moeite omdat ik de auto met open kap niet buiten ons zicht wil parkeren. Op enig moment merkt mijn metgezellin op dat we de verkeerde richting uitgaan terwijl we wachten voor een rood stoplicht. Geen probleem; licht springt op groen, stuur om en een flinke stoot gas en we staan 180 graden de andere kant uit. En dat met PSM aan; deze auto is zo makkelijk te beheersen! Uiteindelijk vinden we een gezellig terras midden in de stad waar we de auto aan de overkant van de straat kwijt kunnen, binnen ons zicht. Als we terugrijden krijgt mijn vriendin de ingeving om foto’s te maken bij de ingang van het Vondelpark. Zo gezegd, zo gedaan. De auto dwars over de straat en opnieuw is het positieve commentaar niet van de lucht. Slechts één Amsterdammer op een fiets denkt daar anders over en roept iets over een stelletje aso’s, maar ik zal het wel niet goed verstaan hebben.

Terwijl we bezig zijn met de foto’s komen er een paar jonge knullen aanrennen met fotocamera’s die ook verwoed foto’s beginnen te schieten. Als we wegrijden fotograferen ze nog steeds en eenmaal over de verkeersdrempel geef ik flink gas om deze enthousiastelingen te laten meegenieten van het woeste gebrul van de Spyder. De volgende dag blijkt dat deze heren fanatieke car spotters zijn die in de gaten hadden dat er wat bijzonders langs kwam. Tot mijn verrassing staat er een hele serie foto’s op www.Autogespot.nl en er staat een filmpje op Youtube van het vertrek van het Vondelpark, waarop het geluid van de auto erg goed te horen is.

De volgende afspraak is met Walther Blijleven die aan het werk is in Amsterdam Zuid Oost en al een paar keer heeft ge-smst met de vraag, ‘je komt toch nog wel langs he?’. Het is half drie en vrij stil op de weg. De lussen tussen A10, A2 en A9 smeken er om gebruikt te worden om te kijken hoe vast de Spyder in de bocht licht. Nu uiteraard in de Sport Plus stand. Die is in de stad onbruikbaar, omdat de auto dan veel te nerveus en te bokkig is. Maar hier functioneert het geweldig, de vering is ultrastijf, met hoge bochtsnelheden blijft de auto extreem vlak liggen en hij reageert enorm agressief op het gaspedaal. De Spyder ligt werkelijk als een blok op de weg. De brede wegen, kruispunten en rotondes in Zuid Oost zijn ook redelijk vrij van verkeer en geven condities die met een circuit te vergelijken zijn. Elke haakse bocht gaat dwars en rotondes gaan half driftend. En dat alles terwijl PSM gewoon aan blijft staan. Ik heb eerlijk gezegd nog nooit in een auto gereden die zo makkelijk te beheersen is en zo veel fun biedt. Je krijgt al snel het gevoel dat je er alles mee kunt, en dat is ook bijna zo.

Walther stapt in en ik geef eerst een kleine demonstratie waar de Spyder toe in staat is. Walther is zichtbaar onder de indruk en zit te genieten terwijl we met maximale snelheid de lus A9/A2 nemen. Na 10 minuten geef ik stuur over en Walther zet de auto wijselijk terug in de normale Sport stand om even te wennen. Dat duurt echter niet lang en even later wordt de Sport Plus weer opgezocht. We rijden met een akelige snelheid over de Amsteldijk waar echt uitdagende bochten liggen. Walther komt al snel tot dezelfde conclusie als ik: met deze auto kun je zo makkelijk hard rijden en zo snoeihard een bocht door, zonder één moment het gevoel te verliezen dat je alles volledig onder controle hebt. Als we terugrijden door Zuid-Oost heeft Walther het kunstje ook in de vingers en gaat dwars een aantal bochten door. Mocht er die middag toch ergens een flitscamera gestaan hebben, dan hebben wij een ernstig probleem want ze weten bij Pon feilloos waar die bekeuring heen moet!

Net voor het dagelijkse fileleed in volle omvang losbarst, rijd ik via de A1 weer terug richting Leusden. De zon schijnt lekker, de radio staat aan en ik geniet van het open rijden. Ondertussen heb ik tijd om mijn conclusies te trekken over de bevindingen van deze dag. Sommige leden van de internationale autopers schreven over deze auto dat het de best rijdende Porsche van dit moment is. Of ik dat kan beamen weet ik niet. Het ligt er maar aan wat je zoekt. Eén ding is zeker: er is niet één Porsche (behalve misschien de Carrera GT) waarmee je zo makkelijk kunt gooien en smijten. Als je daarvan houdt, dan is dit zonder meer de leukste Porsche die er is. Er is ook niet één andere auto die ik ken waar je zo makkelijk hard en speels mee kunt rijden. De fun factor is ongekend hoog. Daarnaast is het ook nog eens één van de mooiste Porsches om te zien op dit moment. Bovendien laat deze auto nog meer dan de Boxster S zien hoe verschrikkelijk goed de carrosserie en het onderstel van de Boxster zijn. Deze auto kan nog veel meer vermogen aan dan de 320 pk die er nu inzitten. Maar Porsche zal dat blijven beperken om het onderscheid met de 911 niet te klein te maken uit commerciële overwegingen.

Uiteraard heeft de Spyder niet heel veel praktisch nut in ons klimaat. De verkoopaantallen in Nederland wijzen daar ook op. Dit zal zeker een zeldzame verschijning blijven in ons land. Maar voor wie voldoende stallingsruimte heeft en zich een extra speeltje ‘voor erbij’ in de zomermaanden kan veroorloven, is dit werkelijk de ultieme must-have. Ongetwijfeld zullen er meer dan voldoende Spyders in gebieden als Californië verkocht worden en komen er over een paar jaar interessante occasions op de markt. Porsche heeft in ieder geval een fantastische prestatie neergezet qua vormgeving en afwerking en door te laten zien waartoe men in staat is met het Boxster chassis.

Inmiddels is uitgelekt dat er een Cayman Club Sport of RS in aantocht is. Als die auto inderdaad op de markt komt dan kunnen we er gevoeglijk van uitgaan dat veel van de techniek uit de Spyder en met name het onderstel in die auto gebruikt zullen worden. Wat dat betreft geeft deze Spyder vast een goede indruk van wat ons te wachten staat. Eén ding is zeker: degene die als eerste zo’n Cayman RS of CS te pakken krijgt, die wint elke slalomrace die onze sportcommissie weet te verzinnen!

Henry de Vaal
Met dank aan Hannie Steeman van Pon Porsche Import, Leusden. Bijzonderheden
Porsche Boxster Spyder
Motor: 3.4 liter 6-cylinder boxer
Vermogen (pk): 320
Acceleratie 0-100 km/u: 5,1 sec.
Topsnelheid (km/u): 267
Gemiddeld verbruik (l/km) 9,7/100
Koppel (Nm): 370
Gewicht (kg): 1.275
Prijs (€): 86.428