Skip to main content

Eén of tweemaal per jaar organiseert de PCH een rijvaardigheidstraining onder leiding van gerenommeerde instructeurs. Dit voorjaar zijn we te gast bij Slotemakers Antislipschool op Circuit Park Zandvoort en komen er 20 PCH leden en/of hun partners naar Zandvoort om hun stuurvaardigheid bij te spijkeren. Na een hartelijke ontvangst door onze voorzitter Paul Krieckaert neemt instructeur Rik Visser het van hem over met een stukje theoretische materie over stuurkunst en sliptechniek. Er zal met een snelheid van ca. 45 km per uur gereden worden op natte en glibberige stukken asfalt. De deelnemers worden in drie groepen verdeeld, die afwisselend in auto’s van de slipschool en in de eigen auto op een cirkel en op een recht stuk asfalt gaan oefenen in uitwijktechniek, het voorkomen van het uit de bocht raken en het verbeteren van de slalom.

Bij het uitwijken van een obstakel kun je mogelijk in een slip geraken en zul je moeten tegensturen. Het is de kunst naar een vast punt in het midden van het baanvlak te blijven kijken en daar naartoe te sturen. Bij een overmatig stuurgedrag zal de auto in een 360˚ slip terecht kunnen komen. Deze oefening begint in auto’s van de slipschool en wordt gedemonstreerd door een instructeur. Vervolgens mag dit in de eigen Porsche geprobeerd worden. Bij de slalom ofwel het uitwijken van pylonen op glad wegdek zit de moeilijkheid hem in het beheersen van het gaspedaal en het sturen van de wielen in de richting waar je naartoe wilt. Te veel tegenstuur veroorzaakt een slip dus liever even het gas eraf en het stuur los laten om terug te komen in je oude rijrichting.

Op de gladde cirkel kun je het onderstuur- of overstuurgedrag van de auto vaststellen. Bij onderstuur zal de neus van de auto rechtdoor willen gaan en geraak je in een voorwielslip. Bij overstuur zal de kont van de auto zijwaarts wegglijden. Dit wordt gecorrigeerd door de koppeling in te trappen (bij een automatische versnellingsbak door het gas los te laten) en licht tegen te sturen naar het vaste punt in het midden van het baanvlak. Om goed de cirkel door te sturen kijk je vooruit de bocht in en laat je het gas los wanneer de auto wil gaan slippen. Gebruik de rest van de slip om de auto door de bocht te sturen. De auto met de automatische versnelling kan eventueel in de bergversnelling gezet worden om deze techniek de oefenen.

Alvorens de deelnemers na deze wijze woorden de baan op gaan moet er getankt worden om het gewicht van de auto voorin te vergroten en moet de bandenspanning met 0,3 atmosfeer verhoogd worden. Met de nodige moed in de schoenen wordt eerst de lunch genuttigd en bereid iedereen zich mentaal voor op een pragmatische middag. Hier en daar klinkt een zucht…..

’s Middags gaat iedereen aan het echte werk beginnen en glijden er heel wat wielen naast het gladde wegdek. Omdat vervolgens direct de grip terug is, blijkt het voor niemand al te moeilijk om de auto weer onder controle te krijgen. Langzaam keert de glimlach op de gezichten terug en begint iedereen het leuker te vinden. De snelheid gaat verder omhoog en de meeste bestuurders willen het steeds beter doen.

Tot slot rijden alle groepen de traditionele slalom om de snelheid van het eigen kunnen te vergroten. Ze zijn bij Slotemakers echter streng. Het omver rijden van een pylon kost drie strafseconden en het te vroeg of te laat tot stilstand komen tussen de pylonen van de finish kost eveneens punten. Zeg dat echter niet tegen een PCH-er want na zoveel uitleg wordt iedereen steeds brutaler en gemakkelijker achter het stuur. En wat te denken van het verbeteren van de eigen rondetijden of het uitdagen van de andere deelnemers door een nog snellere tijd neer te zetten! Er wordt fanatiek gestuurd en nagemeten.

Tot slot heeft iedereen een snelste tijd gezet die meetelt voor de PCH-jaarbeker. Daarnaast heeft Slotemakers Antislipschool een aantal bekers en een certificaat uitgereikt aan de “slalommers” die ook de Antislipcursus gevolgd hebben deze dag. Afhankelijk van het aantal paardenkrachten onder de motorkap worden de tijden in een klasse ingedeeld. Om u hier niet verder mee te vermoeien treft u onderstaand uw best gereden slalomtijd aan.

Het was een dag met een lach onder een stralend blauwe hemel waarbij iedereen met een blos op de wangen huiswaarts keerde en de file door Zandvoort inreed.

GA NAAR DE FOTOPAGINA

Uitslag slalom

Job Eertink20.22
Rob Noordanus20.22
Claus Ahrens20.63
Wim ten Hoonte20.81
Hans Eertink21.62
Ferry den Hoed21.75
Jan van Zessen21.82
René van Bellen22.00
Mirjam Keijzer22.04
Kees Steenbeek22.50
Hans Hoogveld22.78
Soeren Ferre22.78
Peter Verhoef23.16
Armand van Leeuwen 23.32
Erika Elsjan24.15
Linda Kamerman24.15
Brigit Krieckaert24.90
Jolanda den Hoed25.94
Ineke de Jongh27.60