Skip to main content

Laten we er maar gewoon eerlijk over zijn; toen het eerste model van de Boxster (type 986) verscheen in 1997, waren de meeste Porsche liefhebbers extreem sceptisch. Fout imago, het design was het net niet en 200 pk (vergeleken met de 300 pk van de eerste 996 versie) was toch ook niet echt indrukwekkend. Toch werden er in dat eerste jaar al ruim 15.000 Boxsters geproduceerd. Dat aantal klom rap naar 28.000 stuks in 2001. Het was duidelijk dat de marketeers van Porsche het weer eens bij het rechte eind hadden en dat de Boxster, samen met de Cayman, een belangrijk product was voor Porsche. De tweede generatie (type 987) die in 2005 werd gelanceerd was voor 80% nieuw ontworpen. Deze versie zag er al beter uit maar behield de typische, enigszins vrouwelijke vormen van de oorspronkelijke 986. De basisversie van de 987 mocht 245 pk aan boord nemen, terwijl latere versies van de Boxster en Cayman zelfs tot 303 pk werden opgewaardeerd.

Gaandeweg verdween de scepsis! Commercieel gezien was de Boxster zondermeer een succes. Er verschenen er ook steeds meer binnen de PCH en de enthousiaste verhalen van de eigenaars zetten een andere en steeds positievere toon. Dat positieve geluid werd nog eens onderstreept door de sportieve prestaties. Dankzij de middenmotor wist menige Boxster veel beter te presteren in slalom races dan een veel zwaarder gemotoriseerde 911! Over de looks kon nog steeds heftig gediscussieerd worden, maar niet over de fenomenale wegligging en de prestaties. Ik moet zelfs eerlijk bekennen dat de meest vermakelijke Porsche qua wegligging en rijbeleving, waar ik ooit in gereden heb, een Boxster Spyder was.

De derde generatie
Dit jaar verscheen de geheel vernieuwde derde generatie van de Boxster (type 981). Nog steeds herkenbaar als een Boxster maar volledig opnieuw ontworpen. Al meteen bij de introductie vielen er in de showroom alleen maar bewonderende blikken en geluiden waar te nemen. Over de looks was vrijwel iedereen het eens: het lelijke eendje van toen was getransformeerd in een mooie zwaan. Voor alle duidelijkheid zetten we tussen de foto’s ook nog maar een afbeelding van de Boxster uit 1997, voor een goed vergelijk.


Boxster type 986 - 1997

De nieuwe Boxster is bij de dames en heren autojournalisten erg populair en in eerste instantie valt het niet mee om een auto uit de perspool van Pon te krijgen. Als er wel een auto beschikbaar is, dan is dat de standaard Boxster met 265 pk, terwijl we natuurlijk liever de S-versie met 315 pk willen uitproberen. Geen nood, Mark Wegh van Porsche Centrum Gelderland weet raad en (stelt? heeft?) een Boxster S PDK beschikbaar. Uitgevoerd in agaatgrijs metallic met lederen bekleding in de kleur espresso en een bruine kap. Het is een plaatje!

De koets is 4,5 cm gegroeid ten opzichte van de vorige versie en is nog even breed. De wielbasis is echter met 6 cm verlengd en ook de spoorbreedte is toegenomen. Door de iets kortere overhang voor en achter toont de nieuwe Boxster meteen veel krachtiger en meer volwassen. Het totale ontwerp is ook veel meer uitgesproken dan de vorige versies en geeft de Boxster een hele andere en stoere uitstraling. De vervelende bijnamen van de vorige versie zullen de 981 waarschijnlijk bespaard blijven.

Het meest ingrijpend echter is de vernieuwing van het interieur. Een aantal elementen zijn ontleend aan de nieuwe 911 en de Panamera en het geheel is – volgens Porsche AG – overgoten met een vleugje Carrera GT design. Er is sprake van een enorme opwaardering. De zit in de 981 is aanzienlijk lager dan in de vorige versies en draagt bij aan meer rijbeleving. Ook het dak werd volledig vernieuwd en kan nu in slechts 9 seconden geopend of gesloten worden, bij snelheden tot 50 km/u.

De opties op deze testauto zijn goed voor ruim 27% van de totaalprijs. Interessant op de lijst zijn vooral de prachtige 20”wielen, de sportstoelen, PASM, het Sport Chrono Plus pakket en het lederen interieur. De Bose Surround installatie laten we voor wat het is want we willen natuurlijk ook weten hoe de auto klinkt. Opties die tot onze spijt op de lijst ontbreken zijn de schakelflippers achter het stuur en een sportuitlaat.

We halen de auto op in Heteren op een prachtige herfstdag in november en besluiten om mooie binnenwegen te gaan zoeken op de Veluwe. Als je leest dat met de nieuwe Boxster S een tijd is neergezet op de Nordschleife van 7:58 minuten (even snel als met de eerste GT3 in 1999), dan hoef je over de wegligging al niet meer te twijfelen. Na een tijdje sturen kunnen we dat ook ruimhartig bevestigen. De 981 ligt werkelijk als een blok op de weg en je kunt er - zo mogelijk - nog makkelijker hard mee gaan dan met de vorige generatie. Onder- of overstuur is nauwelijks op te roepen. Wat ik met een 911 niet snel zou proberen durf ik wel met deze auto: vanuit stilstand volgas weg accelereren in een bocht van 90° op een halfnatte weg. De Boxter S geeft geen krimp.

De PDK versnellingsbak doet het ook in de Boxster voortreffelijk. Zet de auto in de Sport Plus stand en de bak geeft flinke schakelklappen bij voluit accelereren. Maar toch past een automaat niet echt bij een roadster als deze. Daar hoort gewoon een handbak in, zelfs al is er slechts een zesbak leverbaar, terwijl de 911 inmiddels zeven versnellingen ter beschikking heeft.

Wat erg opvalt is dat in de Sport Plus stand bij een tussensprintje de auto lang in een lage versnelling blijft hangen bij hoge toeren nadat je het gas loslaat. Prima voor op het circuit, maar voor dagelijks gebruik gaat dat snel irriteren. In de Sport stand klopt het allemaal veel beter en dan hangt de 981 heerlijk aan het gas. De PDK doet dan feilloos zijn werk zonder stoten in de rug. Ook de variable demping van het PASM systeem testen we uitgebreid. Ook hier geldt dat de hardste stand prima is voor een slalomrace op het circuit, maar normaal gesproken zal vooral de standaard modus gebruikt worden. De Boxster S is dan stevig genoeg geveerd en blijft comfortabel. Het geluid is zondermeer prima dankzij het Sport Chrono pakket, hoewel de optionele sportuitlaat ongetwijfeld nog veel beter klinkt.

Niet te vergelijken met de 911
Al met al maakt geeft de 981 een compleet andere rijindruk dan de vorige generaties. Beter uitgebalanceerd en dynamischer. Het enorm verbeterde interieur draag meer dan een steentje bij aan de totale beleving. De toegenomen wielbasis en spoorbreedte drukken een duidelijk stempel op het karakter van deze auto. Het beste merk je dat bij wat langere ritten op de snelweg. De vorige versies kwamen altijd een tikje nerveus over bij rechtuit rijden op snelheid. Die nervositeit is bij de 981 helemaal verdwenen. Waarschijnlijk heeft de nieuwe elektromechanische besturing daar ook wel wat mee te maken. Die heeft vooral in de middenstand iets van de precisie en nauwkeurigheid verloren. Dat feit wordt in sommige testen breed uitgemeten, maar je moet heel erg je best doen om bij sportief rijden dat verschil te voelen. Aan de andere kant mis je in de 981 een beetje het gevoel van een oversized go-kart dat de 987 met de sterkste motorvarianten wel wist op te roepen. Je kunt met de 981 net zo hard – of zelfs harder - gooien en smijten, maar het voelt net iets minder spannend. Zo weten we tenminste nog iets positiefs over de vorige generatie te melden.

Er is veel gezegd en geschreven over het sterk afgenomen verschil met de 911 en dat de keuze een stuk moeilijker zou zijn geworden. Dat vind ik nogal onzinnig. Een Boxster 981 kost net iets meer dan de helft van een 911 Carrera Cabrio. Een prijsverschil van ruim € 60.000,--. Het zijn totaal verschillende concepten. De Boxster is lichtvoetig en speels en daarbij ook nog eens relatief praktisch met 280L bagageruimte. De 911 is van een andere klasse, ook al is een 991 inmiddels veel makkelijker te besturen en vergevingsgezinder dan oudere modellen. Een 911 is helemaal niet praktisch en blijft een bruut vergeleken met de Boxster. Het is maar wat je zoekt, en wellicht wat je portemonnee toelaat.

Eén ding mag duidelijk zijn. De Boxster 981 is een volwassen en volwaardige Porsche. Zelfs in deze crisisjaren hoeft Porsche zich waarschijnlijk weinig zorgen te maken over de verkoopaantallen.

Henry de Vaal

Met dank aan Mark Wegh van Porsche Centrum Gelderland

Specificaties

Motor: watergekoelde 6 cylinder boxermotor met Variocam Plus

Cylinderinhoud: 3436 cm³
Vermogen: 232 kW (315 pk) bij 6.700 t/min
Koppel: 360 Nm bij 4.500-5.800 t/min
Wielen/Banden: Voor: 8J x 19 met 235/40ZR19
Achter: 9.5J x 19 met 265/40ZR19
Gewicht: 1.350 kg
Lengte: 4.374 mm
Breedte: 1.801 mm
Bagageruimte: Voor 150L, Achter 130L
Topsnelheid: 277 km/u
Acceleratie: 4.8 sec (handgeschakeld 5.1 sec)
Benzineverbruik: 8,0L / 100 km
CO2 emissie: 188 g/km
Basisprijs: € 77.913
Basisprijs PDK: € 79.062
Prijs geteste uitvoering: € 108.857