Skip to main content

Toen we in 2016 een verzoek kregen van de Porsche Club Nürburgring om ons feest ter ere van het 60-jarig bestaan te mogen bijwonen, waren we aangenaam verrast. Uiteraard hebben we daar toen positief op geantwoord, met als gevolg dat een delegatie van 20 Duitse clubleden met ons het jubileum hebben gevierd. Al tijdens het feest gaf de vicepresident van de PCN, Frank Mischlich, aan dat er een uitnodiging zou volgen voor de jaarlijkse trackday op het Nürburgring GP circuit in augustus. Dat was het begin van een zeer leuke samenwerking tussen onze clubs.

Dit jaar was er wederom een flinke groep leden van de PC Nürburgring aanwezig bij ons evenement in het Groene Hart en Amsterdam, Ritje Rijden, Schuitje Varen. Natuurlijk een ideaal evenement om Nederland een beetje beter te leren kennen.  En weer kwam de uitnodiging waar we al een beetje op gerekend hadden, voor de Nürburgring trackday van 2017!

De Nürburgring ´GP-Strecke’ is een schitterend circuit met een rijke historie. Hier zijn sinds 1984 diverse F1 Grand Prix gehouden, als F1 German Grand Prix, F1 European Grand Prix en zelfs in 1997 en 1998 als de F1 Luxembourg Grand Prix!  Overigens niet te verwarren met de Nürburgring Nordschliefe, ook bekend als Groene Hel, het ruim 20 km lange deel van het oude circuit waar menig ‘wannabe coureur’ zijn geluk beproeft en waar verzekeringsagenten ‘s nacht wakker van liggen.

Op woensdag 20 September vertrokken de deelnemers richting de Eiffel, waar de meesten een kamer hadden in het Dorint hotel, met uitzicht over het rechte eind van het circuit. Na de rit had iedereen uiteraard wel trek en op advies van Ron Bruijn vertrokken we naar restaurant Pistenklause in het dorp. Dit restaurant is van de ouders van ‘Ring Queen’ Sabine Schmitz, en heeft alle grote F1 sterren sinds de jaren 80 als gast gehad. De muren hangen dan ook vol met foto’s van de coureurs en hun handtekeningen. Zelfs ons eigen lid Evan Kersbergen heeft hier een ereplekje aan de muur. En laten ze nu ook nog eens een fantastische steak serveren! Een uitstekend begin van onze trip dus. Na het diner gingen we terug naar het hotel, waar in de hotelbar de inschrijving al begonnen was en we onze informatie en voorruitstickers kregen. Na een paar lekkere Duitse biertjes werd het tijd om de kamer op te zoeken.

Op donderdag 21 september waren we al vroeg op. Na een goed ontbijt reden we richting de paddock. Het zonnetje scheen al, maar het was nog knap fris. Ons plan om als Nederlandse delegatie allemaal in de bekende oranje clubpolo te verschijnen werd nog even uitgesteld tot het warmer zou worden. Op de paddock verzamelden zich de deelnemers - totaal bijna 100 auto’s - waaronder onze 7 bolides. Ik heb nog nooit zoveel kleuren GT3RS-en bij elkaar gezien, een schitterend gezicht.

Na een paar bakken koffie en een toelichting in twee talen door de organisatie gingen we het circuit op. Wat een schitterende baan! Technisch moeilijk, veel bochten en een paar hoge snelheid stukken. Het duurt wel even voor je goed door krijgt hoe de ideale lijnen liggen. En omdat er meestal maar zo’n 30 auto’s tegelijk op het circuit waren, was er heel veel ruimte. In één van de pitboxen was het team van Kremer Racing aanwezig om aanpassingen aan de auto te doen als dat nodig was. Een beetje meer of minder lucht in de banden, het vervangen van remblokken of banden, het kon ter plekke. Ook dit jaar weer uitstekend verzorgd dus.

Ook de catering was helemaal in orde, met uiteraard een lekkere bockwurst of hamburger als lunch, zoals het hoort op een Duits circuit. Daarna weer in de auto’s om nog flink wat laps te maken. Aan het einde van de dag was iedereen moe maar voldaan. En de auto’s allemaal zonder schade en zonder storingen, zoals we dat van Porsche gewend zijn. We bedankten de organisatie van de Porsche Club Nürburgring, in de persoon van Frank Mischlich, voor een fantastische trackday en we rekenen op een uitnodiging voor 2018!

Walther Blijleven