Skip to main content

Collega-tuinders en buurmannen Robert Douma en Louis Bouman zagen hun kans schoon toen ze vernamen dat er dit jaar geen P&P toerrit georganiseerd werd door de werkzaamheden die het P&P duo verrichte bij het uitzetten van de route voor het FAB50 evenement. Al enkele jaren hadden zij namelijk geconstateerd dat Peter en Paul zelf altijd het meeste plezier hadden van de P&P ritten; leedvermaak dat wel, maar beide heren lopen altijd de hele dag met een grijns van oor tot oor. Dat wilden Robert en Louis ook wel eens meemaken. Zo gezegd, maar niet zomaar gedaan. Een evenement van P&P gehalte neerzetten, daar komt wel wat bij kijken. Echter, kosten noch moeite werden gespaard en een hele verzameling vrienden en familie uit de tuinderswereld werden ingeschakeld voor wat uiteindelijk een bijzonder interessant, leerzaam en leuk evenement zou worden.

Na een welkomstwoord van Robert Douma en de koffie met lekkers werden de road books uitgedeeld. En toen…..werd het ff stil! Een combinatie van navigeren met een kaart, bolletje pijltje trajecten, puzzeltocht elementen, foto- en treasure hunt en opdrachten onderweg. En dan ook nog de listig geplaatste bordjes met letters zien te vinden. Alle deelnemers zaten aan tafel al te puzzelen hoe ze hier mee uit de voeten konden. Daarbij werden alle mogelijke hulpmiddelen van vergrootglazen tot rekenmachines ingezet.

Voor vertrek vond er eerst een rondleiding plaats in het kwekersbedrijf van Jos ten Have, waar voornamelijk Anthuriums gekweekt worden. Voor alle aanwezigen een absolute eye opener. De schaalgrootte en het enorme high-tech niveau van automatisering waren zondermeer indrukwekkend en absoluut niet wat je verwacht als je een kas alleen nog maar van buiten gezien hebt. Bovendien wist Jos met zijn verhalen het publiek uitermate te boeien. Bijna te lang naar de zin van de organisatoren, want de vertrektijd was inmiddels verstreken. Met een Anthurium in de bagageruimte vertrokken de deelnemers voor de toer- en puzzelrit door het Westland, richting Oostland.

Het begon al goed. Neem de kortste weg voor verkeersdeelnemers van A naar B. Dan moet je wel zo slim zijn om op de kaart te ontdekken dat er een voetgangersdoorsteek is tussen twee punten. Voetgangers zijn tenslotte ook verkeersdeelnemers! Afijn, daarna vervolgde de rit door het Westland. Bordjes met letters waren in het begin haast niet te vinden. Er zaten volop instinkers in de routeopdrachten en de bordjes waren wel erg listig geplaatst. Wat dacht u van een bordje dat op ¾ van een rotonde staat waar je rechtdoor gaat? En zo ging het door. Van het Westland door het havengebied van Rotterdam waar een folder opgehaald moest worden. Onderweg een cryptische opdracht over een deur die met ‘Sesam open u’ toegang zou moeten bieden aan de Porsches. Sommige deelnemers, zoals ondergetekende bleven maar rondjes over hele smalle weggetjes rijden tot eindelijk duidelijk werd dat er een deur van een tomatenkas bedoeld werd. Vervolgens enkele honderden meters tussen de tomaten door. Een hele aparte gewaarwording. Onverstelbaar hoeveel van die rode jongens er in een kas kunnen groeien. En ook onvoorstelbaar hoe groot die kassen zijn.

Uiteindelijk via omwegen en vertragingen aangekomen bij Porsche Wittebrug voor een verfrissing en de opdracht de prijs van een net verkochte nieuwe 911 C4S te raden. Daarna ging het road book weer vrolijk verder in de dezelfde stijl. Een aantal hekkensluiters waaronder mijn equipe koos ervoor om het laatste stuk af te steken via de snelweg om niet al te laat aan te komen. Dan maar geen eerste prijs, maar daar maakten we toch al geen kans meer op.

Het einddoel was kwekerij Leo Ammerlaan in Bleiswijk. Alweer zo’n enorm groot en uiterst modern bedrijfwaar je toch een heel ander idee krijgt van het beroep van plantenkweker. Grote, erg kapitaal-intensieve bedrijven met heel veel automatisering. Na het bijpraten en de nodige verfrissingen stonden hier twee snelle Yamaha karts klaar waar per equipe een tijd gezet moest worden op een klein maar snel circuit op het parkeerterrein voor de laatste punten van de toerrit. Natuurlijk moesten hier de ‘kunsten’ van diverse heren getoond worden hetgeen niet altijd het beoogde resultaat opleverde tot hilariteit van de omstanders. De dames waren intussen aan het werk gezet om bloemstukken te maken waarbij vele attributen en professionele hulp ter beschikking stonden. De resultaten waren in een aantal gevallen boven verwachting en ook enkele heren waagden zich aan deze creatieve bezigheid.

Hierna volgde een uitstekend diner in de vorm van een buffet met vele lekkernijen in Italiaanse stijl. Ondertussen waren de beide organisatoren druk aan het rekenen om de uitslag te bepalen. Bij het aankondigen hiervan verscheen er een enorme grijns op de gezichten van de heren. Wat bleek? De poedelprijs ging naar niemand minder dan het illustere duo P&P die een beetje beteuterd stonden te kijken. Een duidelijk geval van ‘koekje van eigen deeg’. Na de prijsuitreiking volgde ook nog de uitreiking van het felbegeerde PCH speldje aan Louis Bouman die als PCH lid welkom werd geheten. Uiteindelijk vertrokken de deelnemers zeer tevreden na een uiterst geslaagde dag met dank aan Louis en Robert, die zich als waardig Ersatz-P&P duo hebben gekwalificeerd!

Henry de Vaal