Skip to main content

Zondag 15 juni 2008: Prodrive training te Lelystad

Een Porsche kopen is natuurlijk fantastisch en erin rijden helemaal geweldig. Maar wil je nog heel lang van zo’n Porsche genieten, dan is een rijvaardigheidstraining geen overbodige luxe! En daarom togen wij (Ralph en Sandra) zondagochtend 15 juni vol goede moed richting Lelystad. Het zonnetje scheen, we hadden er zin in!

Voor we echter de motor lekker konden laten ronken, kregen we een theoretisch gedeelte. Daarin kregen we uitleg over o.a. de ideale lijn (Heeft niks met Sonja Bakker te maken), de voor- en achterdelen, ik bedoel nadelen van voor- en achterwielaandrijving en wat je moet doen als je in de slip raakt. (Ogen dicht, schietgebedje en hard gillen bleek niet handig te zijn). Ook wilde de instructeur het nog even hebben over P.M.S. Waarom hij het over het prémenstrueel syndroom wilde hebben, was mij een raadsel, maar hij bleek later P.S.M. te bedoelen.

Vervolgens moesten we ons buiten in twee groepen verdelen. Eén voor één kwamen de Porsches van de parkeerplaats afrijden, maar wat zagen we daar?!!! Tussen de verschillende exemplaren van de Porsches stonden… een Audi en een BMW… Hoe was het mogelijk en wat gebeurde er daarna?! U heeft de keuze uit de volgende mogelijkheden:

A.) De bestuurders van deze auto’s waren stiekem en zonder medeweten van de organisatie tussen de Porsches gaan staan. De sfeer werd daarop zeer grimmig. Diverse Porschebestuurders probeerden de infiltranten uit hun auto’s te sleuren. Hierbij werden ze ter plekke gedwongen om ergens een Porsche te gaan kopen, zodat ze alsnog met een Porsche aan de training mee konden doen.

B. ) In de dagen vlak voor de training waren er nog maar erg weinig aanmeldingen. Toen er verzoeken kwamen om met een andere auto dan een Porsche mee te doen, is er dan ook toestemming voor gegeven.

C. ) De verslaggeefster heeft haar huiswerk niet goed gedaan en heeft daarom twee zeldzame uitvoeringen van een Porsche per abuis voor een Audi en BMW aangezien.

Het goede antwoord kunt u mailen naar uw verslaggeefster. De winnaar mag onze Porsche komen wassen. Na deze commotie konden we dan echt starten. Onze groep startte met een wel erg leuk onderdeel. Er was een circuit met pylonnetjes uitgezet. Dat betekende: zo hard mogelijk de ideale lijn rijden. Dat bleek nog niet eenvoudig te zijn. Regelmatig tolde er een auto in het rond. De weersomstandigheden veranderden inmiddels ook flink. Er kwam werkelijk een wolkbreuk aan. Binnen no-time was het circuit één waterglijbaan geworden. Het werd een surrealistisch gezicht, het leek wel of de Porsches over een meertje reden. De instructeur vond het maar niks, maar onze banden hadden hierdoor weinig te lijden.

Zo snel als de hoosbui op kwam zetten, verdween deze ook weer en konden we door naar het volgende onderdeel: de slalom. In een oud brik van Prodrive moest je proberen de snelste tijd te realiseren. Hierbij werd fel gestreden en niet alleen voor de eer. Er waren echte bekers te verdelen. Uiteindelijk werd de winnaar bij de heren gediskwalificeerd. Wie was dat en waarom werd hij gediskwalificeerd? U heeft de keuze uit de volgende mogelijkheden:

A. ) Evan Kersbergen. Hij is als pro gewoon te goed.

B. ) Henry de Vaal. Hij heeft stiekem de motor van zijn Porsche in het brik van Prodrive gezet voor hij zijn slalom reed.

C. ) Ralph van Soomeren. Hij heeft op afstand met de tijdwaarneming geknoeid.

De uiteindelijke winnaars bij de heren:

1. Peter Ganseman
2. E. Kuenen
3. Walther Blijleven

De drie dames streden apart van de heren tegen elkaar. De eindstand was:

1. Resie Verbeek
2. Marja Zonnenberg
3. mijn eigen persoontje

Uiteindelijk hebben we de middag volgemaakt met een heerlijke lunch en verschillende andere onderdelen. Zo moesten we de remweg leren inschatten van onze auto’s bij verschillende snelheden. We leerden hoe je moet uitwijken voor een obstakel. Dit deden we zowel op een droog als een nat wegdek. Op een nat wegdek werd dit obstakel door een watermuur gesymboliseerd. Daar zat ook een overstekende voetganger tussen. Ik zag echter alleen een omhoogkomende watermuur, die ineens verplaatste. Ik heb ze helaas allemaal naar de eeuwige Porschevelden gereden. Tja, je moet ook niet een overstekende voetganger willen ontwijken door vlak voor hem langs te rijden….

Een paar rondjes driften en rijden op de kombaan waren de laatste twee oefeningen. Nu moesten we op twee manieren die kombaan rijden: Met Porsche snelheid en met een kapotte Porsche snelheid. Wat zou nou enger zijn en waarom?

A. ) De Porsche snelheid. Als je door de kom rijdt, doe je dit op twee wielen, omdat door de snelheid zulke krachten loskomen die zorgen dat er twee wielen los komen van de grond. Zie dan nog maar eens goed te sturen als je linkerwielaandrijving hebt, terwijl je op twee rechterwielen rijdt.

B. ) De kapotte Porsche snelheid. Als je in de kom zo langzaam gaat heb je het gevoel dat die kom wel erg schuin is en dat je om kunt vallen.

C. ) De Porsche snelheid. Met al die overstekende voetgangers en het niet goed afleggen van een eerdere oefening…….

D. ) De kapotte Porsche snelheid. Je zal toch maar door een Fiat Panda ingehaald worden!!!

Als toetje mochten degenen die wilden een rondje op de kombaan met een instructeur meerijden. Er werden hierbij snelheden van 250 km/u gehaald! Evan Kersbergen en Rene van der Peijl stelden hun Porsche hiervoor beschikbaar, waarvoor dank!

Na afloop kreeg iedereen een certificaat en een boekje met tips mee. Na de tip dat op de openbare weg de regels toch wel even anders zijn dan op het circuit, kon men weer huiswaarts. Hopelijk is iedereen zonder kleerscheuren thuisgekomen!

 

Sandra Nengerman