Skip to main content

Rijvaardigheidstraining
Politieacademie - Lelystad
Zondag 24 augustus 2008

Hoe dichter wij afgelopen zondag 24 augustus 2008 bij de Politieacademie in Lelystad kwamen, des te meer verschillende Porsches wij zagen rijden onderweg. Een ding was zeker, wij reden de goede kant op! Bewolkt, met een temperatuur van ongeveer 16 graden was het niet bepaald een geweldig mooie zomerdag, maar voor dit unieke evenement eigenlijk wel heel prettig. Zolang het maar niet zou gaan regenen, beloofde het een mooie dag te worden!

Bij aankomst op de academie waren inmiddels al zo’n 15 Porsches verzameld, totaal zouden er deze dag 24 auto’s meedoen, iets meer dan gepland. Om 11.15 uur was de ontvangst met koffie en thee, waar uiteraard gretig gebruik van werd gemaakt, want laten we heel eerlijk zijn, de kans om eens iets anders dan een bekeuring gratis te krijgen van de politie slaan we natuurlijk niet af! Al is het maar voor 1 keer!

Goed, vervolgens heeft Henry ons op de hoogte gebracht van de “ ideale lijn” . Nee, dat is niet je lichaamslengte minus 10 kilogram, zoals Resie dacht, maar de manier om je bocht goed te kunnen nemen op het circuit. Vanaf de buitenkant indraaien om vervolgens via de binnenkant weer via de buitenkant te eindigen. Snapt u het nog? Zo niet, dan wil ik u bij deze graag uitnodigen om de volgende keer mee te doen. Dit circuit is namelijk de uitgelezen mogelijkheid om deze techniek te oefenen. Er werden 3 willekeurige teams samengesteld en onder leiding van de instructeurs, Evan, Erik en Dave konden wij het parcours gaan betreden.

Na een aantal rondes te hebben gereden werd de snelheid opgevoerd en werd verzocht om voldoende afstand te houden, maar uiteraard zonder gaten te laten vallen en iedereen de kans te geven om een ronde achter de auto van de instructeur te rijden.

De veiligheid werd goed bewaard door Henry, die alle auto’s in de gaten hield en ieder team op zijn beurt liet starten.

Van racen en oefenen krijg je honger, dus tijd voor de lunch. Ook dat was zeer goed verzorgd door onze blauwe vrienden. Er was voldoende keuze en ook de opstelling van de tafels in deze ruimte gaf mogelijkheden tot het nader kennismaken met de overige leden van de PCH.

Na de lunch stonden nog de rijvaardigheidstraining en de slalom op het programma. De groep werd deze keer in 2 teams opgesplitst. Met de rijvaardigheidstraining leerden wij hoe om te gaan met snelheid en water. Het oefenterrein bestond uit een stuk asfalt, wat met verf gecoat was, veel water en voorzien van LED verlichting. Zodra je het gladde asfalt op kwam rijden en de lampen gingen branden moest je proberen voor de verlichte streep netjes en recht tot stilstand te komen. Nu kan ik u vertellen, zodra je dat probeert met een snelheid van 40 km/u is dat niet zo’n probleem, maar probeert u het nog eens met 50 km/u…dat is even een ander verhaal. Ongelooflijk om te merken dat een slordige 10 km verhoging van de snelheid zo’n impact heeft. Iedereen stond 180 graden omgedraaid!

Tegelijkertijd was team 2 aan de andere kant van het terrein begonnen met de slalom. De instructeurs hadden niet bepaald een makkelijke route voor ons gemaakt, dus we moesten erg ons best doen om een goede tijd neer te zetten.

De spelregels waren eenvoudig; zo snel mogelijk tussen alle poorten door en finishen met de laatste pionnen tussen de 4 wielen van de auto. Was je doorgeschoten, helaas, maar dan was het even terug in de achteruit, wat veel seconden kostte.

Uiteindelijk ging de eerste prijs bij de heren naar Robbert Vlaanderen met een tijd van 45,1 seconden en bij de dames was Sandra Nengerman de winnares met 54,2 seconden.

Om u een indicatie te geven van de gereden tijden door de instructeurs, Evan met een GT3/360 pk reed een tijd van 43,6 seconden en Erik met een 964/250pk zette een tijd neer van 47,3 sec. Al met al hebben onze PCH leden toch een mooie prestatie neergezet! Bij deze wedstrijd werd geen rekening gehouden voor wat betreft een klassenindeling aan de hand van het aantal pk’s.

Na de prijsuitreiking en een laatste borrel (uiteraard alcoholvrij) reed iedereen weer op huis aan, nog nagenietend van deze mooie droge zondag.

Medewerkers van de Politieacademie te Lelystad, heel hartelijk dank voor het gebruiken van jullie mooie trainingsfaciliteit, hopelijk mogen wij nog eens terugkomen. Henry en Resie, ook jullie weer bedankt voor de perfecte leiding en Walther voor de mooie foto’s! Tot het volgende event.

Wendy van der Valk