Skip to main content

Roodkapje
Boxster RS 60 Spyder

Het verschijnen van de Porsche Boxster in 1996 leidde tot zeer gemengde reacties. En dat is tot op de dag van vandaag zo gebleven. Op het commerciële vlak valt er al lang niets meer af te dingen aan het succes van de Boxster. De cijfers spreken voor zich en Porsche-baas Wiedeking heeft in het verleden zelfs aangegeven dat Porsche AG zonder de Boxster wellicht (weer) in zwaar weer was terecht gekomen. Toch zijn er nog steeds hard-core Porsche fans die de Boxster omschrijven met denigrerende bijnamen, die we hier niet gaan herhalen. Dat is namelijk niet aardig voor de Boxster fans. En die zijn er inmiddels ook heel veel, ook binnen de PCH!

Feit is wel dat Porsche in de eerste generatie Boxsters zorgde voor een flink onderscheid met de 911 familie om kannibalisme van de 911 te voorkomen. De eerst Boxsters moesten het doen met een boxer van 2.480 cc die 220 pk leverde, goed voor een topsnelheid van 240 km/uur. Daar raakte een 911 rijder niet van onder de indruk. Inmiddels heeft Porsche de Boxster-teugels behoorlijk laten vieren in de wetenschap dat er duidelijk verschillende klantengroepen zijn voor de 911 en de Boxster/Cayman. De angst dat de 911 verkopen onder de Boxster zouden lijden is duidelijk voorbij en daarom mag de Boxster nu echt los!

Eerbetoon aan de Porsche 718 RS 60 Spyder

In het begin van de jaren zestig behaalde de Porsche 718 RS 60 Spyder vele overwinningen in diverse raceklassen, zelfs in categorieën met grotere motoren. Als eerbetoon aan deze legendarische auto die o.a. de beroemde 12-uurs race van Sebring won, heeft Porsche een gelimiteerde oplage uitgebracht van een hele bijzonder Boxster: de Boxster RS 60 Spyder.

Laten we maar eens beginnen met het bestuderen van wat cijfermateriaal om te kijken waar we mee te maken hebben. De RS 60 Spyder beschikt over niet minder dan 303 pk. Bij een leeggewicht van 1.355 kg resulteert dit in een gewicht/pk verhouding van 4,47 kg per pk. Vergelijk dat eens met de huidige 997 Carrera 2: 325 pk bij een leeggewicht van 1.395 kg, geeft een verhouding van 4.29. Dat ligt dus wel erg dicht bij elkaar en dat zie je direct terug in de fabrieksspecificaties van de acceleratie: 0-100 km/u in 5,0 sec voor de 997 en 5,4 sec voor de RS 60 Spyder, c.q. 11.0 en 11.8 seconden voor de sprint van 0 naar 160 km/u. Daarmee is aangetoond dat we hier praten over een serieuze sportwagen die we met het nodige respect tegemoet dienen te treden.

Dat respect komt vanzelf op het moment dat we oog in oog met de RS 60 Spyder staan. Wat een plaatje! Aan de buitenkant valt de speciale neus op uit het Porsche SportDesign pakket. Enorme 19” wielen, gespoten in de kleur van de auto, GT zilver metallic; speciale rode achterlichtclusters, een zwartgelakte sponning van de voorruit, een rood cabriodak en nog een aantal details zorgen voor een zeer exclusieve en sportieve uitstraling. Maar het meest bijzondere aan deze auto vindt je toch in het interieur: een speciaal ontworpen dashboard, een volledig lederen interieur in Carrera rood, in combinatie met elementen in GT zilverkleur; een speciale versnellingspook, speciale bekleding van de fraaie sportstoelen, speciale portierbekledingen, een prachtig stuurwiel, zilverkleurige veiligheidsriemen, rode vloermatten, RS 60 Spyder logo in de deurstijlen en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Elk detail is even mooi en bijzonder. Of je nu Boxster fan bent of niet, van deze auto moet je absoluut watertanden. Rechts op het dashboard prijkt een zilverkleurig plaatje met de vermelding dat we rijden met RS 60 Spyder nummer 943 uit een totale oplage van 1.960 stuks.

De extra 8 pk’s ten opzichte van de ‘gewone’ Boxster S worden gehaald uit een speciaal sport-uitlaatsysteem met dubbele pijp, analoog aan het systeem gebruikt in de GT3. De 19” sportwielen zijn voorzien van 5 mm spacers en banden in de maten 235/35 (voor) en 265/35 achter. Verder is de RS 60 Spyder standaard voorzien van het PASM systeem (actieve bediening van de dempers).

Voor de verandering hebben we eens geluk tijdens een testrit met een cabrio, het is mooi weer! Dus de hele dag genieten met de kap open. Dat lukt prima, maar met mijn niet overdreven lengte van 180 cm moet de stoel wel in de laagste stand om een beetje comfortabel ‘uit de wind’ te blijven. Voor langere mensen kan dit best een probleem opleveren. Verder is het alleen maar genieten met deze RS 60 Spyder. De ruim 300 pk en 340 Nm zorgen ervoor dat je altijd genoeg koppel en vermogen hebt. Het ding trekt echt als een lier en bevestigt wat we op papier al gezien hebben: de rijbeleving doet niet of nauwelijks onder voor een 911 C2! Wel heeft de RS 60 Spyder het typisch lichtvoetige van een Boxster, wat de auto een enorm hoog fun-gehalte geeft. De 19” wielen voorzien van spacers zetten de auto aanzienlijk vierkanter op de wielen dan een standaard Boxster, het voelt aan als een extreem snelle kart! Gelukkig is dit exemplaar voorzien van een zesversnellings-handbak, dat doet deze sportieve uitvoering het meeste recht!

Bij droog weer op de openbare weg lukt het eigenlijk nauwelijks om in het grensbereik van deze auto terecht te komen, tenzij je het PSM systeem uitzet. Het beste voel je wat er gebeurt door heel snel rechtdoor over een rotonde te rijden. Doe je dat volgens de regels der kunst dan kun je werkelijk snoeihard zonder dat de auto een krimp geeft; gewoon driemaal een ruk aan het stuur: rechts, links en weer rechts en voet op het gas houden. Onder- of overstuur? Nooit van gehoord! Alleen door te hard en vol-accelererend een bocht in te gaan is onderstuur op te roepen. Even liften en de rest gaat vanzelf. Kortom, een fenomenale wegligging. Maar daar waren al die Boxster fans al lang achter. Om de grenzen van de auto echt te verkennen heb je een circuit of een nat wegdek nodig en beiden staan vandaag niet ter beschikking.

Een heel speciaal knopje
Het staat nergens vermeld in de documentatie of in de specificatie van de RS 60 Spyder, maar we vinden op het dashboard een heel speciaal knopje met daarop een afbeelding van een dubbele uitlaatpijp. Dat kunnen we natuurlijk niet laten! Het resultaat is een ongelooflijk gejank. Dan maar even puberaal gedrag, wow wat is dat lekker. Niet het diepe grommen van een 911 maar het snerpende gejank van een straaljager. Wat een kabaal, heerlijk! Bij lage snelheid en toeren resulteert deze optie in een diep geplof en geroffel als van een Harley Davidson. Het ding maakt zo’n lawaai dat ik mijn eigen woonwijk het knopje maar snel uitzet om de buren niet onnodig met een aversie tegen Porsche op te zadelen.

Mijn echtgenote doopt de auto ‘Roodkapje’ dankzij het rode cabriodak en dat is geenszins denigrerend, maar liefkozend! Dit is absoluut een auto om verliefd op te worden, zeker als je weet dat het om een gelimiteerde oplage gaat. Voor Nederland zijn slechts 14 RS 60 Spyders beschikbaar. Op het moment van schrijven is er bij Porsche Centrem Leusden nog één exemplaar te koop. Dus wilt u iets bijzonders voor de deur: haast u!

Henry de Vaal

Bijzonderheden

Cilinderinhoud: 3.387 cm³
Vermogen: 303 pk (223 kW) (bij 6.250 t/min)
Max koppel: 340 Nm (bij 4.000 – 6.000 t/min)
Topsnelheid: 274 km/u
Acceleratie 0-100 km/u: 5,4 sec
Acceleratie 0 1-60 km/u 11.8 sec
Leeggewicht (DIN): 1.355 kg
Banden voor: 235/35 ZR 19
Banden achter: 265/35 ZR 19
Prijs incl. BTW/BPM: € 90.900,-