Skip to main content

Rijvaardigheidstraining 9 april 2006

Als je relaties hebt kun je nog eens ergens binnen komen. Zo hadden we dankzij Paul Krieckaert op 9 april jl. toegang tot het DAF Testcircuit in St. Oedenrode. Verscholen achter hoge hekwerken ligt deze testbaan midden in het Brabantse landschap. De testbaan is exclusief beschikbaar voor Daf medewerkers, die hier de diverse Daf vrachtwagens aan extreme testen onderwerpen. Maar ditmaal mochten we als Porsche club de baan op en onze auto’s de sporen geven, geen vanzelfsprekendheid op deze baan en slechts na geruststelling van het management van DAF dat er geen roekeloze acties met navenante gevolgen zouden plaatsvinden.

Liefst 36 auto’s hadden zich ingeschreven voor deze rijvaardigheidstest, een uniek hoog aantal bij redelijke weersomstandigheden, na de nodige ijzel en nattigheid van de weken ervoor. Als ontvangstlocatie was het DAF Museum in Eindhoven voor ons geopend en kon iedereen zich wanen in tijden van weleer tussen alle unieke automobielen die DAF in zijn historie heeft geproduceerd. Van legervoertuig tot strand-Daffodil, van vrachtwagen tot pienter pookje met jarretel aandrijving. Het Museum is een bijzondere locatie die ook gebruikt wordt voor speciale gelegenheden als feesten en vergaderingen dus zeer de moeite waard om er als autoclub rond te kijken. We hebben dit als zeer interessant ervaren en afgesloten met een goed verzorgd lunchbuffet met warme en koude gerechten.

Na de DAF’s en Dafjes was het tijd om richting circuit te gaan en de aanwijzingen van René van Bellen en Evan Kersbergen op te volgen. Er was een circuit uitgezet met de nodige gemene bochten en haken. Eenmaal haaks de bocht in kon je op de rechte stukken weer flink aan het gas hangen. Een ieder was echter gewaarschuwd voor de moeilijkheidsgraad van het kleine circuit, er zaten linke stukken in en de bochten waren kort en heftig. Met de nodige broodjes in de maag ging de knoop er gemakkelijker uit dan gedacht en kon iedereen rustig warm draaien door Evan of René eerst te (achter)volgen. Eenmaal bekend met het terrein werd de groep opgedeeld en kon ieder de grens van zijn kunnen en van zijn of haar eigen auto opzoeken.

Wie er genoeg van had kon het binnenterrein van het circuit bezoeken. Parijs-Dakar vrachtwagencoureur Hans Bekx had zijn auto beschikbaar gesteld met één van zijn teamgenoten, voor een demonstratie snelheid in zwaar terrein. Wie durfde kon plaatsnemen naast de chauffeur en de zandbak in. Vergeet daarbij het comfort van een vrachtwagen, scheur niet uit de broek en klim via wielkast en voorband in de cabine van een wedstrijdterreinwagen! Het binnenterrein van de testbaan is een oefenbak met kuilen, kleffe modder, rul zand en vooral veel korte bochten. Als je daar met ca. 80 km per uur doorheen ploegt, voelt de baan als een wasbord en hebben je ingewanden het idee dat je in een wildwaterbaan van een pretpark losgelaten bent. Onvoorstelbaar snel en wendbaar zo’n wagen en vooral de snelheid op korte stukken is ongekend. Met de sterke geur van bijna verbrande koppelingsplaten en geschroeid rubber in de neus was de korte wandeling naar het circuit een aangename afwisseling.

Eenmaal warmgedraaid en het circuit verkend kon iedereen een aantal tijdsronden rijden. De sportcommissie heeft geheel naar waarheid alle rondetijden met de klok vastgelegd en een overzicht voor u gemaakt. De besten konden zich verheugen op de uitreiking van een glimmende beker. Dit waren de uitslagen:

klasse 4 - dames
1 Marianne Burgers 1.36.92
2 Astrid Noordanus 1.54.25

klasse 3 - race
1 Barry Arendsen 1.19.23
2 René Dijkshoorn 1.20.20
3 Jan van Zessen 1.23.21

klasse 2 - 993 / Cayman
1 Peter Akkerman 1.20.14
2 Klaas 1.21.95
3 Frank Hurks 1.22.27

klasse 1 - SC en 964
1 Willemjan ten Hoonte 1.24.57
2 Daan Vlaanderen 1.25.05
3 Rob Frings 1.25.03

Slechts een enkele bui heeft de snelheid er op deze dag even uitgehaald. We mochten ons verheugen op een bijzondere ontvangst en een exclusief gebruik van een normaal niet toegankelijk circuit. Zelfs de hangar was beschikbaar voor onderdak aan gesneuvelde Porsches en hun berijders, maar dat gebruik bleef beperkt tot de constatering van een kapotte radiator. Alhoewel deze chauffeur wel een lift terug naar huis moest regelen.

Zeer veel dank aan de medewerkers van Daf en in het bijzonder aan Gerry Knubben.

Diana Soeteman