Skip to main content
PORSCHE & PLANES

Zondag 28 augustus 2022, Vroeg uit de veren en op weg naar alweer de laatste binnenlandse PCH-rit van het jaar. Het weer is wederom top en dan blijkt maar weer eens dat er niets boven een frisse ochtendrit in een open Porsche gaat, heerlijk! De bestemming is ditmaal vliegbasis Gilze-Rijen in Brabant. Dit is niet een plek waar je niet zomaar even toegelaten wordt, getuige de uitgebreide screening van de aangemelde PCH-leden (40 Porsches).

Na binnenkomst werden onze Porsches in stelling gebracht voor de fotoshoot met op de achtergrond een historisch vliegtuig. Hierna stond er koffie voor ons klaar. Het doel van ons bezoek aan de luchtmachtbasis was een kennismaking met de vrijwilligers van de Koninklijke Luchtmacht Historische Vlucht (KLuHV). Dit is een groep professionals die een prachtige organisatie hebben opgezet met als doel het in luchtwaardige staat brengen en houden van propellervliegtuigen die in het verleden gebruikt zijn geweest bij de Koninklijke luchtmacht.

In de afgelopen decennia is de KLuHV gegroeid tot een toonaangevend vliegend museum met een unieke collectie historische militaire propellervliegtuigen. Na de koffie werden we getrakteerd op een zeer interessante rondleiding van ruim een uur door enthousiaste en professionele (ex-)piloten. Er werd een zee van informatie over ons uitgestrooid. Zo kwamen de verschillen tussen het vliegen met twee motoren of met één motor aan bod en werd uitgelegd waarom het landen met een staartwiel moeilijker is dan met een neuswiel.

Aansluitend aan deze rondleiding konden we genieten van een lekkere lunch. Vervolgens kregen we het “commando” het terrein binnen een half uur te verlaten! Dus op naar het volgende onderdeel. Dit onderdeel betrof een gelijkmatigheidsproef. De bedoeling was om een traject met een gemiddelde snelheid van 50 km/h af te leggen. Voorwaar geen gemakkelijke opgave en het bleek dan ook maar één deelnemer gelukt te zijn. Hans de Boer met zijn Taycan.

Het laatste element van deze gevarieerde dag was een relaxte toertocht met als belangrijkste instrument een mobile telefoon met camera. Na onderweg de beoogde items gefotografeerd te hebben zijn we op de eindbestemming in Sleeuwijk aangekomen. Hier werden de uitslagen van de dag bekend gemaakt onder het genot van een drankje en een lekker hapjesbuffet. Bij de gelijkmatigheidsproef zijn Hans en Ellis de Boer als 1e gefinisht, Mark en Saskia Groninger kwamen op de 2e plek en een 3e plaats was er voor Kees en Eve de Jongh. De puzzelroute is gewonnen door Henk en Marleen van Wageningen. De 2e plaats was voor Freek van Orsouw en de equipe van Marcel de Brouwer is 3e geworden.

Om ongeveer 19.00u kwam er een eind aan deze zeer gevarieerde dag die ongetwijfeld veel werk met zich mee heeft gebracht voor de organisatoren: Diana van Wieringen en Ellen Groen. Ook Mieke Bartels zal met het secretariaat er het nodige werk mee gehad hebben. Klasse dames! En bedankt voor de leuke dag!

Henk van Wageningen