Skip to main content

Friese steden- en wijntour

14 april 2019

“Eigenwijs als wij noorderlingen zijn doen we het graag even anders…” Welkom in Friesland!

Hiermee begint de tekst in het routeboek van de Friese Steden- & Wijntoer. PCH lid Lionel Eleveld is een enthousiaste Porsche rijder met een passie voor wijn en hij wilde graag met deze combinatie een mooi evenement voor ons samenstellen. Bourgondiër als hij is, hoort daar natuurlijk ook een voortreffelijke maaltijd bij.

When you drink never drive

Bij dit evenement konden we ook een overnachting boeken in een nabij gelegen hotel zodat je bij de wijnproeverij dit kostelijke goed gewoon heerlijk kon doorslikken.  Voordat we aan al dit lekkers konden beginnen moest er nog wel even een rondje Friese steden gereden worden. Met het ronddelen van het routeboek en de daarbij behorende uitleg van Lionel kwam er een eind aan de gezelligheid van het koffie drinken, kennis maken en bijkletsen met de maar liefst 40 equipes die zich deze keer hadden ingeschreven.

Verslikken

Dat de noordelingen het graag even anders doen bleek wel uit de namen van de plaatsen die we op onze rit passeerden. Je verslikt je bijna in de namen. “Schier onuitspreekbaar” noemde Lionel ze: Tsjerkebuorren, Scharnegoutum, Waltingaleane , Westergoleane en zo verder. Voordat je de naam goed had uitgesproken was je het dorp al weer uit. Wat wij ook anders vonden in het noorden is dat het er zo lekker rustig was. Je kon op je gemakje doortuffen en er waren nauwelijks medeweggebruikers. Heerlijk om niet steeds aan de kant te hoeven gaan.

Makkum

In dit historische vissersdorpje aan de voormalige Zuiderzee zagen we een groepje clubleden op een terrasje zitten. Dapper in het nog zwakke lentezonnetje. We zijn er bij aangeschoven. Al snel zat het terras vol met PCH-ers. Allemaal met een dekentje en een verwarmd kussentje onder de billen. Ik wist niet dat zoiets bestond maar comfortabel was het zeker. Na een drankje en een snack reden we de route verder. Helemaal zonder problemen ging dit niet maar dat zijn we ondertussen wel van onszelf gewend. We hebben genoten van de mooie route en wat mij betreft mag Friesland vaker op het menu staan. Ook prettig was dat er geen vragen of foto-opdrachten waren. De vragen zouden pas op het eind komen.

Katlijk

In dit alleraardigst genaamde dorpje eindigden we bij Kwartier Noord. Een glaasje bubbels stond voor ons klaar. Aan de bar waren er diverse opstellingen van wijn waarover we vragen moesten gaan beantwoorden. Bijvoorbeeld uit een ondoorzichtig zwart wijnglas een slokje nemen om dan te bepalen of het witte of rode wijn is. Valt nog niet mee kan ik u vertellen. De wijnen die we vandaag mochten proeven kwamen allemaal uit het ‘Wijnpakhuis’ van Lionel. Daarbij had hij Esther (van het wijnblog: WijntjesmetEsther) gevraagd om ons iets te vertellen over de diverse wijnen.

Er boven op

Ondertussen was de keukenbrigade van Kwartier Noord al druk bezig met het bereiden van de lekkerste hapjes. We mochten er in deze open keuken met onze neus boven opstaan. Zo zat er veel beweging in ons gezelschap. Wijntjes proeven, vragen beantwoorden en in de keuken kijken. De hapjes werden bij je gebracht en konden ‘uit de hand’ gegeten worden. Bijzonder lekker was het, met name het stukje witvis dat we geserveerd kregen.

De winnaars van deze dag waren: op de eerste plaats Hans & Marjon Gorter, op de tweede plaats Peter Dierdorp & Marte van Santen en op de derde plaats Vincent de Kruijff & Liselot van Dam. Zij gingen allemaal met een heerlijke wijn als prijs naar huis. Vanaf deze plaats nog de hartelijke dank aan Lionel voor weer een heerlijk dagje PCH.

Ellen Groen