Skip to main content

Na de Forten en Kastelen rit van vorig jaar, beten Elly en Jur de Graaf ook dit jaar de spits af met de opwarmrit, en hoe! Met meer dan 100 deelnemende Porsches. Aan het begin van de dag was het nog een beetje onduidelijk wat het weer ging doen. Dakje open of toch de ruitenwissers aan? We gingen het beleven. Voor mij een extra leuke start van het seizoen want mijn navigator van vandaag: Judy van Heuzen. Tegen de klok van elf hadden we afgesproken bij Porsche centrum Eindhoven. Het stond daar al heel vol met Porsches toen ik arriveerde. Terwijl ik bewonderde wat er zoal geparkeerd stond, kwam Judy aanrijden. We meldden ons binnen en werden vriendelijk welkom geheten door de medewerkers van PCE. Vervolgens meldden we ons bij Ellen voor een hartelijke begroeting en de registratie.

Na de koffie en de nodige begroetingen, opende Walther Blijleven de dag. Zijn eerste grote event als voorzitter, al was dat nergens aan te merken! Vervolgens reikte Judy de Ton van Heuzen prijs uit. En daarna mochten we starten in groepjes van tien auto's.

Het eerste stuk van de route was nog eenvoudig en bracht ons naar de Abdij ‘Onze Lieve Vrouwe van Koningshoeven’, vlakbij Tilburg. Jur en Elly wisten ons met gemak de auto uit te krijgen. Buiten was het wat donker, het regende echter niet. We ontdekten dat je de stilte proeft als je La Trappe drinkt en dat er maar liefst acht verschillende La Trappes op de tap stonden. We lieten ze aan ons voorbijgaan, want we moesten tenslotte nog rijden en hadden nog een paar abdijen te gaan.

We vervolgden de route naar het zuiden en reden België in. De route was hier een ware puzzel, de instructies werden door verschillende personen gegeven die als gevolg van carnaval elk hun eigenaardigheden hadden. De één twijfelde, de ander verwisselde continu links en rechts. We waren niet voor één gat te vangen! We vervolgden de weg, soms in colonne, soms alleen. Wat een geweldige mooie omgeving en wat een heerlijke weggetjes!

We vonden de tweede abdij: ‘Abdij Postel’. De weg raakte wat verstopt met Porsches, dat is altijd leuk om te zien! De vragen hier waren goed te doen. Ook de stinkende Gouwe was snel gevonden in de kruidentuin, omdat we niet de enige waren. De goody bag met lekkernijen begon langzaam iets leger te worden. En eigenlijk hadden we twee goody bags, Judy had namelijk goed voor ons gezorgd en ook nog lekkers meegebracht.

We vervolgden de route weer. Een stuk verder, na mooie weggetjes en een fantastische Belgische tijdelijke brug, kwamen we aan bij de ‘Abdij van Averbode’. Parkeren was lastig hier, maar we vonden toch een plekje. Eenmaal door de poort werden we verrast door de zon die ineens op de Abdij scheen. Wat een mooi gezicht! Judy kocht een heerlijk kloosterbrood, we dronken een cappuccino en zochten naarstig naar het bouwjaar van de paardenstallen. Uiteindelijk vonden we aan de achterkant het jaartal1854.

Snel gingen we verder, nog één Abdij te gaan en nog wat kilometers af te leggen voordat we in Maastricht zouden zijn. We kwamen aan bij de ‘Abdij van Tongerlo’, de vierde abdij vandaag. De tekst en de dieren op het wapen van de abdij zorgden voor wat discussie. We gokten en blijkbaar niet juist. Via de snelweg begaven we ons uiteindelijk naar Porsche Centrum Maastricht. We leverden de antwoorden in, beantwoordden de verkeersvragen en overhandigden onze nog dichte controle-enveloppe. We hadden goed gereden. Zouden we in de prijzen vallen?

Eerst even nog bij de buren kijken, Bentley Maastricht, ook van Pon. Er stonden mooie auto's bij, mijn smaak is het niet helemaal, maar dat is natuurlijk heel persoonlijk. We sloten af met een lekkere BBQ. Helaas niet in de prijzen, wel een fantastische dag gehad. We bedankten de organisatie, namen afscheid en reden terug naar Eindhoven, waar we ieder onze eigen weg weer vervolgden. Een zeer geslaagde start van het seizoen 2017. Over een goede maand verder met de Veluwerit. Ik kijk er al naar uit!

Michiel Klinge