Skip to main content

Verslag 50-jarig jubileum van 28 t/m 31 mei 2006

door Tibor Kiszer

Idee
De PCH is opgericht op 28 april 1956. Derhalve zou onze club dit jaar op 28 april haar 50-jarig jubileum vieren. Het bestuur realiseerde zich dit zo’n 2 jaar geleden terdege en men begon na te denken over een passend feest. Ik kan u vertellen dat er sedert dien heel wat woelig water door de Rijn heeft gestroomd alvorens deze opdracht enig gestalte begon te krijgen en uiteindelijk door ons lid Leo Biermans, inmiddels onze voorzitter, welwillend werd aanvaard.

Plan
Leo heeft tot vreugde van het bestuur, samen met zijn Marjoleine, met verve deze taak op zich genomen en kwam al snel met een realistisch, goed doordacht plan om de reis naar het Oosten in plaats van het Zuiden te laten plaats vinden. De FAB50 commissie, tevens bestaande uit René van Bellen en het welbekende duo Peter Akkerman & Paul Mooijman, wie kent ze niet, werd in het leven geroepen. Er werd geopperd deze gelegenheid tevens te baat te nemen om iets te doen voor de jubilarissen. Het zag er allemaal degelijk uit en alles kon door het bestuur direct omarmd worden als een goed plan.

Voorbereiding en uitvoering
Allereerst planden zij hun vakantie nu eens richting Leipzig en Berlijn om het aangename met de aanvaarde opdracht te verenigen en zo zelf op onderzoek uit te gaan. Met het bestuur werd een aanzienlijk maximaal bestedingsbedrag, dat de afgelopen jaren voor dit doel was gereserveerd, vastgelegd. Niets werd aan het toeval overgelaten. Contacten werden gelegd met een rij van potentiële sponsors en representatieve hotelaccommodaties in Leipzig en Berlijn. Gezocht, beproefd, voorgedragen en vastgelegd. Met andere woorden, het feest begon richting en inhoud te krijgen. Het voorstel om het galafeest in Berlijn te houden werd warm onthaald. Zo ook het idee om alle gouden, zilveren en bronzen jubilarissen bij deze gelegenheid eens in het zonnetje te zetten en te decoreren met een blijvende herinnering. Peter & Paul werden bereid gevonden de heen- en terugreis in kaart te brengen, van welke taak zij zich uitmuntend hebben gekweten.

FAB50 Sponsors
Veel dank zijn wij verschuldigd aan de welwillende sponsors. Met Pon en Porsche AG werden jubileum bijdragen en een fabrieksbezoek in Leipzig overeengekomen. Mark Wegh van het onlangs nieuw geopende Porsche Centrum Gelderland bood aan het centrale verzamel- en vertrekpunt te willen zijn. Delta Lloyd Private Banking, ons lid de heer Bert Mets, stelde een sponsorbedrag ter beschikking. De firma Euretco, ons partnerlid Ferry den Hoed, stelde prachtige Twinlife poloshirts gratis ter beschikking. De firma Trust International schonk de jubileumstickers voor op de auto’s. Dirk Schulz en zijn bedrijf SFI Rotterdam nam een substantieel deel van de kosten van de band en techniek voor haar rekening. Juwelier d’Oro, van lid en welbekend coureur Gosse Stielstra, schonk de 2 echte diamantjes in de champagne, die bij aanvang van het galadiner werd geserveerd en zorgde voor de jubileum sieraadgeschenken. d’Hersigny Textiles sponsorde het voorbereidende werk om alle aangeleverde sponsorlogo’s voor de shirts te verwerken.

En toen was het plotseling zover.
Wat er nodig was, was een goed humeur en mooi weer. Daar ontbrak het beide niet aan. De galakleding, paspoort en creditcard en de tandenborstel klaarleggen en zorgen dat de Porsche in goede staat verkeert om de 1.600 km zonder mankeren af te leggen. Nu, dat laatste zat de schrijver van dit stukje niet helemaal mee. De 964 was net onder behandeling voor een hartrevisie en de 28-jarige 911SC liet het op het cruciale moment ook even afweten, moest zonodig naar de orthodontist. Mijn garagehouder Piet Kraan bood mij spontaan zijn privé Porsche 911SC aan om deze unieke reis toch in een Porsche te kunnen meemaken. Leo overkwam min of meer hetzelfde. Zijn rode Bi-turbo bleek een versleten koppeling te hebben. Hem werd door Porsche Centrum Gelderland een Cayman S aangeboden voor de FAB50 rit. Een zeer gewaardeerd gebaar, waarvoor wij onze respectievelijke dealers dan ook veel dank verschuldigd zijn.

Vertrek, zondag 28 mei
De avond tevoren natuurlijk de auto alvast gepakt en klaargezet om ´s morgens tijdig richting Heteren te vertrekken. We kwamen relaxed om ongeveer 09:15 uur aan bij Porsche Centrum Gelderland. We waren bepaald niet de eersten. Er werd al ijverig stickers geplakt. Diana en Paul deelden de Roadmaps, stickers en lunchpakketten uit en René van Bellen ontfermde zich over de distributie van de prachtige jubileum poloshirts, hetgeen hem handig afging, maar wat wil je als je twee kledingzaken drijft. Na de ontvangst en felicitatiespeech van de gastheer Mark Wegh nam ook Philip Stassen, directeur Pon Porsche Import, het woord. Ook hij feliciteerde ons met de bereikte mijlpaal van een halve eeuw in ons clubbestaan en wenste ons veel Porsche plezier. Hierna volgde uiteraard de uitleg voor de rit door Marjoleine en Paul en onze voorzitter Leo Biermans. Daarna ging men goedgemutst op pad, via de grensovergang bij Hengelo de A1, A30 en A2 richting Hannover, A14 richting Dresden en vervolgens naar Leipzig, richting centrum, waar we buiten op straat voor het Seaside Hotel al door een parkeerwachter werden opgewacht. Allemaal heel voorspoedig dus. Prima hotel tegenover het Station waarin 140 winkels gevestigd zijn, die ook op zondag open zijn. Even inchecken en opknappen, waarna er tijd over was voor een korte wandeling door de prachtig gerestaureerde oude kern van Leipzig. Daarna volgde om 19:00 uur een gezellig diner in het hotel restaurant, de ‘Steaktrain’. Tijdig naar bed om de volgende dag weer fit aan te kunnen.

Fabrieksbezoek, maandag 29 mei
De volgende morgen klokslag 10:00 uur met 35 Porsches in het gelid om in optocht naar Porsche Werk Leipzig te rijden waar ons een speciale VIP behandeling te wachten stond. Opgedeeld in vier groepen, werden we van alle specialismen en bijzonderheden op de hoogte gebracht, waaronder een Porsche museum op de bovenste etage van het prachtige Customer Centre en een promotiefilmpje over de Cayenne, die in Leipzig wordt geassembleerd. De carrosserie wordt toegeleverd door de VW-fabriek in Bratislava en de motor met versnellingsbak door Porsche Stuttgart. De logistiek met een extreem just-in-time gehalte is werkelijk verbluffend. Een week voor onze komst is de laatste van de 1275 verkochte en geproduceerde Carrera GT’s van de band gerold. Jammer, maar dat fenomeen hebben we helaas net niet meer mee kunnen maken, hoewel er nog twee exemplaren in gedemonteerde staat te zien waren.

De fabriek is een plaatje, het lijkt wel een ‘clean room’, je kan er letterlijk van de grond eten. De monteurs werken er met schone overalls en witte handschoentjes aan. Zelfs de dames keken hun ogen uit. Na een zeer uitgebreide en luxueuze lunch kondigde onze voorzitter Leo nog een extra verrassing aan. We werden in de gelegenheid gesteld om in twee Cayenne Turbo’s met ieder 3 passagiers, bestuurd door Porsche testrijders, over het naastgelegen circuit te worden geraced om hiermee mede aan te tonen dat deze super auto niet alleen een geweldig acceleratie- en remvermogen heeft, maar ondanks zijn gewicht van wel 2,5 ton, met al dat gooi en smijtwerk niet om te krijgen is. Een unieke sensatie!

Nadat ook de Porsche winkel uitgebreid werd bezocht en het nodige was aangeschaft, volgden dankwoorden van Leo aan de begeleiders met uitreiking van prachtige boeketten, meegenomen door Louis Bouman. Heel attent! Na het afscheid ging het vervolgens richting Berlijn, zo’n 175 km. In de loop van de middag kwam iedereen aan in het centrum, recht tegenover de ingang van de Berliner Zoo in het Palace Hotel Berlin. Daar werd ´s avonds gezamenlijk een zeer goed buffetdiner genuttigd. Na het eten een avondwandeling of afzakken in de bar of naar bed. Ieder naar eigen keuze.

Rondrit Berlijn, dinsdag 31 mei
’s Ochtends na het ontbijt stond er een rondrit door Berlijn op het programma. Alle 70 deelnemers gingen in een flinke dubbeldekker en werden langs enkele highlights gevoerd met goede uitleg door een bijzonder goed Nederlands sprekende Berlijnse gids. We reden langs bijzondere bouwwerken, zoals diverse consulaten en kerken, het uiterst moderne Sony Centre, haast een stad van glas. Natuurlijk werden ook Checkpoint Charley en de oude en nieuwe parlementsgebouwen, gelegen aan de rivier de Spree, aanschouwd. Onderweg werden een paar stops ingelast om rond te kunnen lopen en een kop koffie te drinken. De eerste stop was bij een stuk muur dat als gedenkteken is blijven staan, waar tevens een tentoonstelling over de muur en de tweede WO was ingericht. Bij Checkpoint Charley was het helaas te druk om te kunnen stoppen. Aan het eind van de rondrit werd gestopt bij de Brandenburger Tor en het naastgelegen Holocaust monument. We zijn door dit enorme ‘plein’ van betonzuilen gelopen dat is ingericht als gedenkteken ter nagedachtenis aan de omgekomen 6 miljoen joden. Alles was zeer indrukwekkend. Hetgeen in de afgelopen jaren is bereikt ten aanzien van restauratie en wederopbouw en integratie van Oost en West wekt bewondering. Daarbij is de stad 30% groen, wat het een zeer vriendelijk ogende stad maakt.

De middag was vrij te besteden. Een aantal gingen vanuit de Brandenburger Tor de stad in, anderen gingen met de bus terug naar het hotel om vanuit daar bijvoorbeeld te gaan shoppen in het KaDeWe.

Galafeest, dinsdagavond 31 mei
Om 19:00 uur in galakleding aantreden in de lobby. Mooi moment om vooral de dames in prachtige robes flonkerend hun entree te zien doen aan de arm van hun trotse partner. We werden ontvangen met champagne met in elk glas een diamantje op de bodem, waarvan er echter slechts twee stuks echt waren. Iedereen moest zijn steen bij Gosse en Ruby Stielstra inleveren waarna Gosse de echte eruit zou determineren met meegebrachte apparatuur. Tijdens het diner werden de gelukkigen belkend gemaakt, de dames Jolanda den Hoed en Tiny Dullaart. Proficiat dames! De band, Mr. Frizz & the Piano Club, was ronduit goed en heeft ons allen tot 02:00 uur op de dansvloer gehouden. Topkok Mathias Buchholz heeft vele onderscheidingen verdiend en was onze chefkok die avond. Het diner was van bijzondere smaak. Klasse! De tafelindeling was zodanig, dat eenieder het zichtbaar naar de zin had.

Het formele deel werd vrij kort gehouden. Plotseling stond daar Leo, die een paar leden naar voren riep. Het bleken de koperen (12½+ jaar) jubilarissen te zijn, te weten: Nico Been, Tibor Kiszer, Erik Timmerman, Gosse Stielstra en Rob ten Hoonte, die werden gehuldigd en door Diana werden gedecoreerd met een zilveren reverspeld met het PCH-logo. Daarna volgden de zilveren (25+ jaar) jubilarissen te weten: Hans Antonissen, Wim Kersbergen, Peter Akkerman, Jan Dullaart, Lydia van der Klis en Ad Bakker, waarbij de heren verrast werden met zilveren manchetknopen met daarin het PCH-logo. Voor de enige dame in dit gezelschap, Lydia, was er in plaats van manchetknopen een kristallen bokaal met daarin een zilveren PCH insigne. En tot slot de enige gouden jubilaris bij de PCH, die al 50 lid is en 50 jaar geleden één van de oprichters van onze club was, de heer Ton van Heuzen.

De heer Mathias Menner, afgevaardigde van Porsche AG en werkzaam bij de afdeling Club Coördinatie, was met zijn vriendin Luciana Testa onze speciale gast deze gala-avond. Hij wijdde uiteraard ook bijzondere aandacht, mooie woorden en een felicitatie aan onze gouden jubilaris en overhandigde namens Porsche AG de heer Ton van Heuzen een prachtige miniatuur Porsche in zilver. Ton was hiermee zichtbaar verguld en kon daardoor met moeite woorden vinden om te bedanken. Door de voorzitter werd hij vervolgens ook gehuldigd en werd hem namens de PCH een paar gouden manchetknopen aangeboden, waarin het PCH-logo is verwerkt.

De heer Menner feliciteerde ook de PCH met haar jubileum en overhandigde aan onze voorzitter ook een miniatuur Porsche in zilver, die door de zittende voorzitter in bewaring zal worden genomen en doorgegeven wordt aan eventuele opvolgers. De organisatoren, met name Marjoleine en Leo, maar ook Peter, Paul en René, werden elk door Paul Krieckaert bedankt voor hun inzet en beloond met een fles champagne, door Diana speciaal uit Frankrijk meegenomen. Marjoleine werd door de mannen van de FAB50 commissie nog apart bedankt met een prachtige sjaal. Het feest ging vervolgens door tot 02:00 uur, waarna enkelen nog naborrelden in de bar die tot 04:00 uur open bleef. Al met al een zeer geslaagd feest waarop met genoegen naar teruggezien kan worden.

Tenslotte
Ineke en ik en enkele anderen zijn een paar dagen langer in Berlijn gebleven om nog een paar leuke zaken te bekijken, waaronder het net geopende nieuwe Hauptbahnhof met een indrukwekkende glazen overkapping, het Pergamonmuseum, KaDeWe natuurlijk en Lafayette e.a. en tenslotte op de terugreis langs Sanssouci in Potsdam. We hadden nog wel een weekje willen blijven maar de tijd was helaas op. De terugreis was perfect met heel mooi weer. Kon niet beter. Wij kijken met plezier terug op een geslaagd en memorabel feest.

Leo en Marjoleine en FAB50 commissie, heel erg bedankt voor een perfecte organisatie van dit jubileumfeest en het daaraan ontleende plezier.

Tibor en Ineke.