Skip to main content

Cayenne GTS – Hot S(T)UV
april 2008

Benader het eens met je nuchtere Hollandse verstand. Een SUV is per definitie een lomp geval dat je gebruikt om je paardentrailer of vergelijkbare zwaargewicht aanhanger te verplaatsen. Het bouwen van een SUV met sportwageneigenschappen is dus een zinloze onderneming en die auto is derhalve onverkoopbaar. Bij Porsche denken ze (gelukkig) anders. En de cijfers spreken al meteen boekdelen. In de eerste drie weken na de introductie zijn in Nederland al 40 exemplaren van de nieuwe GTS verkocht. Dat heeft ongetwijfeld ook te maken met het feit dat die bestellingen nog net voor de invoering van de slurptax konden plaatsvinden: Kassa, u bespaart € 10.000. Helaas, aan deze nieuwe vorm van ‘autobelasting zonder dat daar iets tegenoverstaat’ valt nu niet meer te ontkomen. Net als bij elk introductie van een nieuw Porsche model, zijn we uiteraard heel nieuwsgierig hoe de nieuweling rijdt. Behalve door er één te kopen is er maar één goede manier om daar achter te komen: een PPP test!

Dit is alweer de vierde Cayenne in een PPP test. Na de Turbo (conclusie: luxe en ongekend brute power dankzij een draaikolk in de tank), de V6 (conclusie: lekkere reis- en zakenauto, maar wel wat karig gemotoriseerd en uitgerust) en de vernieuwde S (conclusie: een hele fijne en zakelijk verantwoorde auto) is het nu de beurt aan deze vierde variant in het Cayenne concept, als je de Transyberia uitvoering niet meerekent. Op Schrikkeldag 2008 staat een Basaltzwarte GTS voor ons klaar in Leusden met 5.000 kilometer op de teller. Bij het overhandigen van de sleutels krijgen we te horen dat men benieuwd is naar onze ervaringen. Daarbij heeft iedereen op de marketingafdeling bij Pon een grote grijns op het gelaat en een blik in de ogen die zegt: ‘wacht maar eens af, je gaat je verbazen!’

Laten we eens beginnen met het uiterlijk. Of een Cayenne al dan niet mooi genoemd kan worden is een kwestie van smaak. Feit is wel dat de nieuwe generatie er stukken beter uitziet dan de eerste en dat het Porsche gelukt is de GTS een tamelijk agressieve en sportieve uitstraling te geven. Fotogeniek is de auto in ieder geval. Bekijk de bijgaande foto’s en oordeel zelf. De sportievere uitstraling komt in de eerste plaats door het met 24 mm verlaagde onderstel. Dat gaat natuurlijk ten koste van de off-road eigenschappen, maar wat kun je daar helemaal mee in ons landje? Standaard zijn 21” wielen met ‘bandenmaatje’ 295/35 gemonteerd, in combinatie met rode remklauwen. Om deze ‘vette’ wielen te laten passen, is de GTS met 14 mm verbreed door een bredere omranding van de wielkasten. Aan de voorkant vertoont de GTS meer overeenkomsten met de Turbo dan met de S en achter zien we twee dubbele eindpijpen omlijst door een chromen ring. De raamlijsten en deurstijlen zijn in sportief matzwart uitgevoerd. Binnen vallen de prachtige sportstoelen op met een combinatie van leer en alcantara, die 12-voudig te verstellen zijn. De stoelen lijken voor ondergetekende op maat gemaakt en zijn extreem comfortabel met rondom een stevige ondersteuning. De afwerking is verder van het bekende hoge niveau, met als eindresultaat een fantastische werkplek voor de bestuurder. Nog niet eerder opgemerkt in een Cayenne: het stuur is traploos elektrisch verstelbaar in hoogte en afstand. Ideaal! Verder is deze demo als gebruikelijk rijkelijk voorzien van extra’s, waaronder: Luchtvering in combinatie met Porsche Dynamic Chassis Control, Tiptronic-S, Elektrisch schuif/kanteldak, bi-xenon verlichting, Bose Surround Sound en nog een lijstje met hebbedingetjes. Totaalprijs van deze extra’s: € 28.355,-

Aanvankelijk was ik net als de meeste Porsche fans best sceptische over het concept van de Cayenne en SUV’s in het algemeen. Het moet gezegd dat hoe vaker je in een Cayenne rijdt, hoe meer je hem weet te waarderen! En als je eens een andere SUV mag proberen, dan besef je al snel dat een Cayenne zich tot die auto’s verhoudt als een 911 tot een ‘gewone’ sedan of coupé. Het is wel degelijk een echte Porsche!

De test met de Cayenne S ligt nog redelijk vers in het geheugen, dus dat biedt goed vergelijkingsmateriaal. Erg veel testwerk is daar niet voor nodig. De eerste kilometers wordt al duidelijk dat deze versie een veel hogere fun-factor heeft. De 4,8 liter V8 van de GTS levert 405 pk. Dat is 20 pk meer dan de S. In combinatie met een 15% kortere overbrenging op de achteras geeft dit merkbaar veel meer dynamiek. Dat blijkt ook uit de fabrieks¬gegevens: de sprint naar 100 km/u duurt 0,5 seconden korter dan bij de S. Veel duidelijker wordt het verschil bij de elasticiteitsproef van 80 naar 100 km/u in de vijfde versnelling: dat scheelt maar liefst twee seconden. Het maximale koppel is gelijk gebleven met 500 Nm bij 3500 t/m. Ruim voldoende om toch die paardentrailer mee te nemen!

Allemaal leuk die cijfers, maar dat zegt nog niet zo veel over de rijbeleving. In het kort: Porsche is er in geslaagd een grote logge SUV te laten aanvoelen als een echte sportwagen. Het verschil in beleving met de Cayenne S is enorm. De GTS voelt heel anders aan, sportief en lichtvoetig met een enorme hoeveelheid rijplezier. Vooral in de sportstand hangt de auto heerlijk aan het gas en krijgt een hele andere karakteristiek dan in de neutrale instelling. Het gaspedaal reageert feller, de schakelmomenten van de Tiptronic-S worden sportiever geprogrammeerd en het gevoel zegt dat er in de elektronica nog veel meer – ten goede – verandert Die sportstand activeert tevens twee onderdrukventielen in de einddempers, waarmee de sportuitlaat het op een luid brullen zet. Een fantastisch geluid dat je volledig doet vergeten dat je in een SUV rijdt. Voor normaal gebruik is de comfortstand van het onderstel erg aan te bevelen. In combinatie met de grote 21” wielen is de auto anders voor normaal gebruik te hard en onrustig. Voor het snelle werk op binnenweggetjes is de sportstand wel aan te bevelen. Behalve een sportstand voor de elektronica en een elektronische afstelling van de dempers is er ook nog een keuze voor de hoogte-instelling van de luchtvering. Van verhoogd (terreinrijden) tot neutraal tot verlaagd, plus nog een extra verlaagde stand voor het inladen van bagage. Dat laatste standje maakt de auto nog fotogenieker en wordt gebruikt bij het maken van onze foto’s, maar bij wegrijden wordt dan automatische teruggeschakeld naar de neutraalstand.

Deze GTS is ook uitgerust met het Dynamic Chassis Control, een systeem dat er in combinatie met de luchtvering voor zorgt dat de auto onder alle omstandigheden vlak blijft liggen. Het lagere zwaartepunt, de straffere afstelling van het onderstel en de standaard brede sloffen zorgen ervoor dat de GTS nog neutraler in de bochten ligt dan de S met als resultaat een aanzienlijk hogere rijdynamiek en bochtsnelheden. Dat vraagt wel enige gewenning. Door de hoge zitpositie geven de hersens een signaal dat je je schrap moet zetten bij het insturen van snelle bochten, maar er valt niets schrap te zetten, omdat de auto volledig vlak blijft liggen. Je zit daarbij heerlijk ingeklemd in de comfortabele sportstoelen. Bij gebrek aan een circuit moeten we ons weer behelpen met klaverbladlussen en op- en afritten op de snelweg, maar daar kun je ook een hoop plezier beleven. En uiteraard vergeten we de binnenweggetjes niet, waar ook een hoop rijplezier te beleven valt met deze auto.

Marketingtechnisch is het ook weer slim bekeken door Porsche. In de prijslijst gaapt een aardig gat tussen de € 105.867 voor de S en € 163.973 voor de Turbo. Met een prijs van € 119.950 past de GTS daar netjes tussen. Voor de meerprijs van ruim € 14.000 ten opzichte van de S krijg je niet alleen een veel fijnere motor, maar ook een sportuitlaat, grotere wielen en uitgebouwde wielkasten, sportstoelen en een sportdesign pakket. Met daarnaast nog een aantal extra’s is de meerprijs ruimschoots goedgemaakt. Wordt de GTS aangekleed met wat opties zoals bij ons testexemplaar, dan loopt de prijs al weer snel in de richting van de Turbo, waar veel van deze zaken standaard zijn. Toch vinden we de GTS de beste koop uit het Cayenne programma, behalve voor de mensen die alleen zoeken naar brute kracht en maximale luxe. Die zijn met de Turbo het beste bedient. De GTS is een heerlijke auto die voor veel doeleinden inzetbaar is en ook nog het plezier en gevoel van een sportwagen weet te geven. Opnieuw een enorme prestatie van Porsche om dit allemaal in één pakket te stoppen. Op de cd die werd verstrekt bij de introductie vermeldt Porsche AG daarover zelf: ”Als bouwer van sportwagens, konden we gewoon niets anders doen”. Om daar ‘bescheiden’ aan toe te voegen: “Je moet je altijd concentreren op één ding tegelijk, behalve natuurlijk als je multi-getalenteerd bent”. Aan het einde van de dag volgt helaas de onvermijdelijke rit naar Leusden om de sleutels weer in te leveren. Ik wordt verwachtingsvol aangekeken en de vraag is: “En…..?” Ik kan maar één ding antwoorden: “Fantastisch!”.

Henry de Vaal

BIJZONDERHEDEN
Motor: V8, 4806 cm³
Vermogen: 289 kW (405 pk) bij 6500 t/min
Koppel: 500 Nm bij 3500 t/min
Aandrijving: Permanent vierwielaandrijving, voor/achter 38:62
Wielen en banden: 10J x21 met 295/35R21Y
Leeggewicht: 2.225 kg
Toelaatbaar gewicht: 3.080 kg
Max. Snelheid: 253 km/u
Sprint 0-100 km/u: 6,1 sec.
Verbruik: 15,1 l op 100 km

Basisprijs: € 119.950
Prijs testauto: € 151.612