Skip to main content

In 2018 introduceerde Porsche de 718 Cayman- en Boxster GTS. De eerste kregen wij mee voor een PPP rijtest. De conclusie van het testpanel, bestaande uit Walther Blijleven, Erik de Vaal en ondergetekende, was toen eensgezind: een extreem fraaie auto, zowel qua interieur als exterieur, met hele goede rijeigenschappen. Alleen…….het geluid viel net als in de overige 4-cilinder 718 modellen wel wat tegen en qua snelheid zat er niet heel veel meer in dan bij de 718 S-uitvoeringen.

Eind 2019 introduceerde Porsche de GT4 met een atmosferisch zescilinder blok met vier liter inhoud. Een auto die we eerder dit jaar met veel enthousiasme hebben mogen rijden. Of het verhaal waar is dat Porsche gedwongen werd de strategie te herzien door tegenvallende verkopen van de viercilinder modellen, dat weten we niet. Maar het zou zo maar waar kunnen zijn. In ieder geval beschikt de 2020 versie van de 718 GTS nu ook over het atmosferische vier liter blok met zes cilinders. Het koppel van 420 Nm bleef gelijk, maar het vermogen nam met 29 pk toe voor de 718 Boxster GTS en met 35 pk voor de Cayman uitvoering. Bij de viercilinder GTS versies was het verschil met een S-motor ‘slechts’ 15 pk. Dat verschil is nu 44 pk voor de Boxster- en 50 pk voor de Cayman 4.0 GTS. Dat is een verschil dat je wel degelijk zult voelen en dat je ook meteen terugziet in de 0,4 seconden snellere sprinttijd van 0-100 km/u.

Hij is wel erg groen!

Onze testauto is uitgevoerd in de speciale kleur pythongroen. Offset drukwerk heeft een beperking in de weergave van sommige kleuren en dat geldt met name voor fel groen. De kleur van de auto is dan ook een stuk meer uitgesproken dan de bijgaande foto’s kunnen laten zien. Mijn buren zijn er inmiddels wel aan gewend dat er regelmatig een nieuwe Porsche op de oprit staat. Deze keer voelen de meeste van die buren zich echter geroepen om commentaar te leveren; niet op de auto maar op de kleur. En dat varieert dan van “mooi groen is niet lelijk” tot “hoe kan iemand een auto in die kleur bestellen?”

Uiteraard staat er weer een behoorlijke waslijst aan opties op de prijskaart van deze auto, ondanks de rijke standaard uitrusting van de 4.0 GTS. Daar zitten geen opties bij die de rijeigenschappen veranderen of verbeteren, want die zaken zijn allemaal al standaard. Het interieur is volledig uitgevoerd in leer en alcantara met contrasterende stiksels in een krijtkleur. De optionele adaptieve sportstoelen Plus zorgen voor een perfecte zit.

Het interieur en exterieur zijn nauwelijks veranderd ten opzichte van de 718 GTS 4-cilinder versies uit 2018 en 2019. De looks zijn nog steeds uitermate fraai en sportief, zonder de agressiviteit van de GT4. Het verschil is goed te zien op de foto’s van beide auto’s in deze editie van het PCH jaarboek.

De test met de GT4 vond plaats in februari en moest noodgedwongen uitgevoerd worden op winterbanden. De 4.0 GTS mag mee in de maand juli, zodat we geen last hebben van dat nadeel. Onder de testauto zijn Michelin Pilot Sport 4 S gemonteerd. Veel beter dan dat gaat het niet worden op de weg.

Twee cilinders meer maken het verschil

We waren al erg goed te spreken over de prestaties en de rijeigenschappen van de vorige generatie 718 GTS. Aan die rijeigenschappen is niet heel veel veranderd. Je merkt echter wel dat door het toegenomen vermogen het een stuk makkelijker is geworden om de limiet van de auto op te zoeken. Onderstuur is nog steeds niet of nauwelijks te vinden. Overstuur kun je met deze auto met enige moeite oproepen en is bijzonder makkelijk te corrigeren. Dat geeft al snel een erg vertrouwd gevoel met een hele hoge fun factor. De 29 pk extra ten opzichte van de voorganger is goed merkbaar en maken de auto een stuk sneller en speelser.

En dan het geluid: dat is weer ouderwets genieten! Helemaal zoals vroeger wordt het nooit meer dankzij de benzine partikelfilters. Maar het is het geluid van een atmosferische zescilinder en dat is de mooiste sound die er is voor Porsche fans. Het toerenbereik steeg met 300 naar 7.800 tpm en dan krijst de motor het ook echt uit, terwijl de 4-cilinder versies vanaf 4.000 tpm een gelijkblijvende sound voortbrachten. Geluid is toch echt een belangrijk onderdeel van de beleving in een sportwagen. De motor is overigens hetzelfde blok als gebruikt wordt in de GT4 met slechts 20 pk minder vermogen. Voor de sprint van 0 - 100 km/u heeft de 4.0 GTS 0,1 seconde meer nodig dan de GT4.

De GTS motor is voorzien van adaptive cylinder control. Hierdoor worden bij een constante snelheid en binnen een toerenbereik van 1.500 - 3.200 tpm drie van de zes cilinders uitgeschakeld door wisselend de brandstoftoevoer naar één van de cilinderbanken uit te schakelen. De bestuurders die niet zonder het gebrom van alle zes cilinders kunnen leven kunnen deze functie uitschakelen.

Cruisen met de 4.0 TS is dan ook heel comfortabel. Zet de selector op het stuur op de Comfort stand en het is een goeie lobbes met een mooie brom van de zes (of drie) cilinders. In de Sport of Sport Plus stand wordt het een heel ander verhaal; dan wordt het een volbloed sportwagen. Dit is een Porsche zoals je hem graag ziet: comfortabel voor een langere reis en voldoende power met een hele strakke afstelling voor op het circuit.

De testauto is uitgerust met de handmatige zes-versnellingsbak, vooralsnog de enige optie die beschikbaar is. Net als bij eerdere 718 testen blijken de versnellingen erg lang. In september van dit jaar werd door Porsche de PDK optie vrijgegeven. Ik ben er nog steeds van overtuigd dat de zeven versnellingen van de PDK veel beter bij deze auto zullen passen.

Een echte Boxster fan

De grootste Boxster fan binnen de PCH gelederen is ongetwijfeld Daniël Sandifort. Daarom hebben we Daniël uitgenodigd voor een rit met de nieuwe 4.0 GTS. Die uitnodiging was niet aan dovemans oren gericht. Daniël arriveert in zijn eigen Boxster 981 S en stapt meteen over in de GTS. Het PSM systeem gaat uiteraard meteen uit. Al na een klein stukje sturen is het commentaar: “Zo, dat ligt en stuurt wel heel erg strak.” Ook het geluid kan Daniël erg bekoren.

Ik wijs Daniël de weg naar mijn favoriete testcircuit: de Lekdijk. Het is mooi droog weer en er zijn nauwelijks fietsers of wandelaars op de dijk, dus er kan gas gegeven worden. En dat gebeurt dan ook! Ik mag deze keer zelf ook eens ervaren als passagier hoe het voelt op de smalle en kronkelende dijk, in een auto waarmee vol gas gegeven wordt. Ondanks mijn rotsvaste vertrouwen in de stuurkunsten van Daniël kan ik melden dat het geen erg prettige ervaring is. Maar iedere keer als ik opzij kijk, zie ik een enorme grijns.

Eenmaal terug van de rit is het commentaar van Daniël kort en krachtig: “Dat wordt even doorsparen…”

De ideale fotospot

Ik moet erg nadenken over een goede locatie voor de foto’s. Het is begin juli en buiten is alles groen. Dat gaat niet echt werken. Min of meer bij toeval kom ik uiteindelijk terecht onder de brug van de A2 bij Vianen. Een plek die alleen bereikbaar is bij laag water in de rivier. De graffiti op de brugpijlers vind ik een uitstekend decor voor deze opvallende auto.

De beste 718?

De GTS modellen van Porsche bieden altijd veel waar voor het geld in vergelijking met alle overige modellen. De GTS uitvoering kost ca. € 20.000 meer dan een 718 Boxster S. Daarvoor krijg je een zeer rijke uitrusting, een fantastische sportonderstel en 50 pk extra vermogen. Bij de vorige generatie bleef het zo ongeveer bij dat vergelijk, maar bij de huidige generatie krijg je er ook nog eens twee extra cilinders bij die mogen functioneren in een ongeblazen motor. En dat is wat Porsche fans toch het liefste horen en ervaren. GTS modellen zijn altijd veel gevraagd in de occasionmarkt en houden een veel hogere restwaarde. In dit geval zal de zescilinder motor daar zeker nog een belangrijker factor in spelen, zodat een hoge restwaarde gegarandeerd is.

Of toch een GT4 of Boxster Spyder?

De Boxster 4.0 GTS mag je absoluut geen GT4- of Spyder Light noemen. Dat is echt een totaal andere auto met een volledig andere beleving. De GT4 en Spyder zijn puur hard core en vooral bedoeld voor track days met voldoende comfort om op een ontspannen manier naar het circuit te rijden of een mooie Ardennen- of Eifelrit te maken. Maar dat zijn geen auto’s die geschikt zijn voor een lange vakantierit of dagelijks gebruik. De 4.0 GTS daarentegen is een comfortabele en goedmoedige reisauto in de Comfort stand maar staat absoluut zijn mannetje (of vrouwtje) op het circuit als de drive mode selector op Sport Plus wordt gezet.

Of  liever een 911 Carrera?

In het testverslag uit 2018 van de viercilinder 718 GTS durfden we een voorzichtig vergelijk aan met een 911 Carrera. Iets wat we bij eerdere generaties niet aandurfden. Maar de 718 is inmiddels zoveel beter geworden dan de eerste generaties Boxster en Cayman dat een dergelijk vergelijk reëel is geworden.

Een 911 Carrera staat in de prijslijst voor € 143.200. Zou je daarbij alle opties kiezen die standaard op de 718 4.0 GTS geleverd worden, dan mag je daar zeker een kleine € 30.000 bijtellen. Dan wordt het prijsverschil ineens € 50.000. Bovendien krijg je in de 718 nu 15 pk meer vermogen en een ongeblazen zescilinder in plaats van de turbo’s in de 911 Carrera. De 718 is speelser en leuker op het circuit. De 911 biedt zonder twijfel meer status en uitstraling en is comfortabeler op lange afstanden. Het is mooi - of wellicht een luxe probleem - dat er keuze is.

Henry de Vaal
Met dank aan Jasper Koek, Pon Porsche Import

SPECIFICATIES  

Motor:                         6-cilinder boxermotor (atmosferisch), 3.995 cm3
Motoropstelling:       Middenmotor
Vermogen:                  294 kW / 400 pk bij  7.000 tpm
Max. koppel:               420 Nm bij 5.000 - 6.500 tpm
Max. toerental:           7.800 tpm
Transmissie:               handmatig. 6 versnellingen

Wielen vooras:           8,5J x 20 ET 57
Banden vooras:          235/35 ZR 20
Wielen achteras:       10,5J x 20 ET 47
Banden achteras:      265/35 ZR 20

Lengte:                        4.391 mm
Breedte:                      1.801 mm
Hoogte:                       1.262 mm
Gewicht:                     1.405 kg (DIN):                     
Brandstoftank:            64 L

Topsnelheid:                   293 km/u
Sprint 0-100 km/u:     4,5 sec.
Verbruik (gemiddeld): 10,8 L/100 km
CO2 emissie:                  246 g/km

Prijs:                            €  124.796,-
Prijs testauto:           €  154.221,-