Skip to main content

PPP Test Panamera S

Op een natte, grijze zaterdagochtend rijd ik samen met Jur de Graaf richting Porsche Eindhoven, voor de eerste hands-on kennismaking met de Panamera. Het wordt in ieder geval geen mooi weer rijden vandaag en we spreken vast af dat we bij de eerste gelegenheid straks foto’s maken, zolang de auto nog een beetje toonbaar is. In Eindhoven worden we opgewacht door Huub Renes, die zowel de auto als de koffie klaar heeft staan. Huub vertelt dat Eindhoven goed meedraait in de boven verwachting hoge aantallen Panamera’s die in Nederland al verkocht zijn. De 200 is al gepasseerd en daardoor beginnen de levertijden al stevig op te lopen. De belangstelling is enorm vertelt Huub en men moet een zeer selectief beleid voeren ten aanzien van de mensen die de auto op proef mee mogen nemen. Dat wordt nog eens bemoeilijkt door het feit dat de auto regelmatig spoorloos verdwijnt, omdat Porsche Centrum Eindhoven eigenaar Paul van Splunteren erg gecharmeerd is geraakt van de Panamera en de auto bij elke mogelijke gelegenheid als dienstauto meeneemt.

Buiten staat een Panamera S op ons te wachten in de kleur Platinum Silver Metallic. Het interieur is uitgevoerd in standaard zwart. Gelukkig geen nep-houten inlegpanelen, maar een afwerking in zwart leer en kunststofdelen die gespoten zijn in een hoogglans pianolak. Het exterieur van de auto is opgewaardeerd met 19” Panamera Design wielen en het interieur is verfraaid met de opties Alcantera hemelbekleding (prachtig), edelstalen instaplijsten, een schuifdak en een zogenaamd ‘Executive Rear Seat Package’. Da’s een mondvol, maar neem maar van ons aan dat je achterin minimaal het gevoel krijgt van een business class stoel in een KLM Boeing 747, minus de voetensteun en slaapstand.

Als gebruikelijk is ook deze demo auto volgepakt met allerhande opties en hebbedingen. Het gaat te ver om alle 37 (!) opties te vermelden. Opvallende dingen in de categorie ‘luxe’ zijn de Burmeister audio installatie met een prijskaartje van ruim € 6.500,-. Daarvoor heb je dan wel 16 speakers met een totaal van 1.000 Watt aan vermogen en een 16-kanaals versterker. Verder een TV tuner, een achteruitrij-camera met park assistant, keyless entry en uiteraard een set exclusieve Panamera koffers in de kleur van de auto. In de categorie ‘verbetering van de rij eigenschappen’ is een adaptieve luchtvering als optie toegevoegd. Al met al een lijstje dat de basisprijs met ruim € 55.000 opschroeft.

Met de sleutels op zak en na een korte instructie van Huub die meent dat we er zelf wel uit gaan komen, kijken we eens omhoog naar de dreigende lucht. We rijden de auto de straat op en beginnen meteen voor de deur wat foto’s te schieten. Je ziet de bezoekers in de showroom denken: “rare jongens die twee!”. Maar ook bij ons begint het ongeduld te borrelen. We willen nu wel eens weten hoe de Panamera rijdt! Maar laten we beginnen bij de eerste indruk. Als je instapt in de Panamera, dan is er maar één ding dat opvalt, of eigenlijk valt het helemaal niet op: alles klopt, dit is 100% puur Porsche. Hoe anders het interieur en het dashboard ook is in vergelijking met een 911; het is overduidelijk van dezelfde familie. Was er in het begin bij een Boxster en een Cayenne nog wel twijfel (is dit wel een echte Porsche?), bij een Panamera heb je die twijfel geen seconde. Zo, dat is vast duidelijk!

De werkplek van de chauffeur (hoe moet je het anders noemen?) is vorstelijk. Super comfortabele stoelen, een prachtig dashboard in Porsche stijl (dus de toerenteller in het midden, zoals dat hoort) en dan die enorme, indrukwekkende console naast je. Valt er nog kritiek te leveren? Ja, uiteraard weten we wat te vinden. Het plastic waarvan de bedieningstoetsen en de lijst er omheen op de middenconsole zijn gemaakt, is een beetje goedkoop. Hier had geborsteld aluminium of iets dergelijks beter gepast. Erger vind ik zelf dat er overduidelijk een paar loze toetsen op het paneel zitten, bestemd voor opties die niet zijn besteld. Een beetje wat je vroeger in je eerste Opelt Kadett had: die loze knoppen staarden je dan aan en riepen: “loser, jij hebt lekker geen mistlampen!’. Dat had toch anders opgelost moeten kunnen worden. Maar goed, dat is dan voorlopig ook het enige dat ik aan kritiek weet te verzinnen.

Bekijk je de Panamera van buiten, dan moet je concluderen dat alle proporties van de auto goed kloppen. Mooi of niet mooi is – als altijd – een kwestie van smaak. Maar het is onmiskenbaar een Porsche. Zit je eenmaal achter het stuur dan is de eerste gedachte: GROOT! De auto is echt groot en dat zie je pas als je er in zit. Achterin, in één van de zeer comfortabele ‘executive rear seats’ heb je dat gevoel ook. Maar, zodra je de concentratie verlegt naar het rijden, dan storen die afmetingen absoluut niet. De Panamera stuurt gewoon heel strak. Porsche heeft totaal niet geprobeerd om waar dan ook een ‘look and feel’ van een 911 te forceren. De Panamera is geslaagd zoal hij is bedoeld: een extreem sportieve 4-deurs sedan.

Op het industrieterrein waar Porsche Eindhoven is gevestigd proberen we vast even hoe de auto reageert op het koude en natte asfalt. Het is meteen duidelijk dat de kont best wil glijden. Bij vol gas wegtrekken, bij gebrek aan een Sports Chrono Package en dus eveneens gebrek aan launch control, slaan de achterwielen licht door. We besluiten om kris kras over de Brabantse binnenwegen te gaan toeren. We rijden de provinciale weg op richting Wijchen. Vol gas weg, (uiteraard) de sportstand ingeschakeld en….. Jur en ik kijken elkaar volkomen verbluft aan. Dat geluid! Man, wat een geluid!! De Panamera maakt zo’n waanzinnig mooie brul bij vollast, dat gaat echt door merg en been. De V8 klinkt verschrikkelijk rauw, maar zo lekker… Ik kan het uiteraard niet laten om dit regelmatig uit te proberen. Maar ja, na zegge en schrijven 18,5 seconden zit je op 200 km/u en nog een paar seconden later op 230. Mocht er op het traject toch ergens een agent met laser gun verstopt achter een boom gestaan hebben, dan gaat dit verhaal uiteindelijk niet echt goed aflopen (sorry Huub!), maar er is volgens mij niet één autoliefhebber die dit zou kunnen laten. De serenade van de V8 ontlokt uiteindelijk de uitspraak van Jur: “je zou die auto alleen voor dat geluid al kopen.”

We rijden over een heerlijk traject met veel bochten en rotondes. In het begin moet ik er aan wennen dat de achterkant van de auto op het natte wegdek erg makkelijk begint te glijden bij uitaccelereren uit de bochten. Maar gewoon het gas erop houden en het komt vanzelf weer goed. Je realiseert je in het begin dat je toch met niet minder dan 1.800 kg onderweg bent en als dat eenmaal echt gaat glijden, dan staan daar zeer serieuze vectorkrachten op. Maar de auto blijkt extreem simpel te corrigeren en na enige gewenning kom je er achter dat je met de 2S heerlijk kunt spelen. Ik ben er van overtuigd dat je zelfs relatief makkelijk kunt driften met dit apparaat. Maar heel eerlijk: ik durf het niet. Het zijn toch 1.800 kg, het is tamelijk glad en ik voel er helemaal niets voor om de twijfelachtige eer te behalen om als eerste in Nederland een Panamera plat te rijden.

In de eerste testen van de Panamera S las ik van sommige recensenten dat ze een beetje teleurgesteld waren over de beperkte krachtexplosie als je er vandoor gaat. Ja, dat dankt je de koekoek, 1.800 kg, weet u nog? Niets teleurgesteld; na de eerste halve seconde waar de boel in beweging komt gaat de Panamera er als een speer vandoor en de teller staat al na 5.6 seconden op 100 km/u. Pas bij ca 160 km/u voel je dat het gewicht en de afmetingen tegen gaan werken en dan neemt de acceleratie rap af. Na 12,1 seconden is de 160 km/u bereikt en doortrekken naar 200 km/u kost dan nog 6,5 seconden.

We rijden op goed geluk een eind weg door het Land van Maas en Waal, zonder ons te bekommeren waar we terecht komen. Sturen op dit soort wegen met de Panamera is gewoon feest. Dat de auto een Autobahnkanon is, daar twijfelen we geen seconde aan, maar wat rijdt dit heerlijk over ’s Heren buitenwegen! We rijden door een aantal dorpen waar geen gebrek is aan verkeersdrempels in alle soorten en maten. Dat laat toe om het onderstel en de verschillende instellingen daarvan eens goed te testen. In de comfortstand voel je de meeste drempels nauwelijks, ook als je er redelijk hard overheen gaat. In de sportstand moet je dat niet doen! Maar die sportstand is geweldig als je over de kronkelende Brabantse binnenwegen zoeft. De auto stuurt dan snaarstrak. Als Jur het stuur overneemt ga ik een tijdje achterin zitten om te ervaren hoe dat voelt. Dat voelt als grote luxe!

Na een uurtje of twee besluiten we weer richting Eindhoven te rijden en uiteindelijk komen we op de A50 waar inderdaad de Autobahnfähigkeit overduidelijk wordt. Achteraf moeten we hopen dat ook daar geen flitspalen stonden (sorry Huub!); maar gelukkig reed Jur op de snelweg en niet ik.

Terug bij Porsche Centrum Eindhoven staat Huub Renes ons met een grote grijns op te wachten want hij weet al precies hoe we gaan reageren: dolenthousiast en diep onder de indruk! Voor mij is de Panamera een absolute openbaring. De combinatie van luxe, stijl en sportiviteit is uniek. Het kan niet missen, dit wordt een absolute hit voor Porsche. Voor de gemiddelde gebruiker is waarschijnlijk de meerprijs van € 10.000 voor de 4S uitvoering aan te raden. Maar wil je af en toe net kunnen doen of het toch stiekem een sportwagen is, neem dan de 2S! Ook al moet je jezelf dan bij dit soort weersomstandigheden een beetje inhouden als je geen volleerd coureur bent.

Qua concurrentie is de Panamera ook heel knap gepositioneerd. Wat duurder dan een V8 van Audi of BMW, maar daarvoor krijg je duidelijk veel meer auto. Mercedes S blijft een klasse apart, daar moet je van houden (ik dus niet), Een Jaguar V8 dan? De XJ 5.0 heeft een vergelijkbare prijs, maar die restwaarde… Een Quattroporte zit in dezelfde prijsklasse (als de Panamera Turbo), heeft een V8 met meer power, maar heeft het Maserati kwaliteitsimago mee te dragen. En de Aston Martin Rapide? Prachtige auto met een dikke V12, maar wel ruim een ton duurder dan de Panamera Turbo. Ik denk dat de keuze in deze prijsklasse eigenlijk niet zo heel moeilijk is. Na je derde Audi, BMW of Mercedes wil je toch wel eens iets anders? En dus denk ik dat Porsche een absolute hit in handen heeft. In Nederland blijft het helaas ook als top executive lastig om in een Porsche voor te rijden. In Duitsland en veel andere landen ligt dat veel genuanceerder en in de USA, maar ook in Rusland en China, score je alleen maar punten met zo’n auto! De tijd zal het - ‘wie immer’ - leren. De eerste verkoopresultaten in Nederland liegen er echter niet om!

Later die week krijgen redactieleden Walther Blijleven en Mark van de Griendt van Porsche Centrum Eindhoven ook nog de gelegenheid met de Panamera S te rijden. Die beide heren zijn niet minder enthousiast! Bovendien hebben zij het voordeel te kunnen rijden op een zonnige dag. Op die manier komen we toch nog aan een vrolijke foto met een mooie blauwe lucht. Walther weet nog te melden dat de auto ook op een droge weg lustig weet te kwispelen met de kont. Een test met de Panamera Turbo staat intussen al gepland over een paar weken en ik kan haast niet wachten…. Wordt vervolgd!

Henry de Vaal

Met dank aan Huub Renes van Porsche Centrum Eindhoven.

BIJZONDERHEDEN

Motor: V8 – watergekoeld
Inhoud: 4.806 cc
Vier bovenliggende nokkenassen, vier kleppen per cilinder
Vermogen: 294 kW (400 pk) bij 6500 t/min
Koppel: 500 Nm van 3500 – 5000 t/min
Max. toerental: 6.700 t/min
Versnellingsbak: 6-versnellingen manueel of 7-versnellingen PDK

Prestaties:
Acceleratie 0-100 km/u: 5,6 sec ( 5,4 sec)
0-160 km/u: 12,1 sec (11,7 sec)
0-200 km/u: 18,6 sec (18,5 sec)
Topsnelheid: 285 (283) km/u

Verbruik: 12,5 (10,8) liter/ 100 km
CO2 emissie: 293 (253) g/km
Wielen voor: 8J x 18, banden 245/50 ZR 18
Wielen achter:9J x 18, banden 275/45 ZR 18
Gewicht: Leeg gewicht (DIN) 1770 kg (1800 kg)
Max. toelaatbaar gewicht 2375 kg (2405 kg)
Lengte: 4970 mm
Breedte: 1931 mm
Hoogte: 1418 mm
Wielbasis: 2920 mm
Basisprijs: € 139.075,-
Prijs testauto: € 196.565,-

(Cijfers tussen haakjes voor de PDK versie)