Skip to main content

Uitwaaien in Zeeland

23 juni 2019

Hoewel de voorpagina van het routeboek een woeste zee met een Porsche in weer en wind liet zien, was het zondag 23 juni 2019 een stralende dag. Temperaturen richting de 30 graden en een strak blauwe lucht. Betere condities voor een Porsche evenement kun je je bijna niet wensen.

Vliegveld Midden Zeeland

Voor de leden die vroeg op de startlocatie waren aangekomen was het één en al genieten op het terras van Vliegveld Midden Zeeland. Onder het genot van een koffie en de bijna verplichte Zeeuwse Bolus hadden we vrij zicht op het komen en gaan van kleine sport vliegtuigen. Bijna jammer om met de rit te gaan beginnen.

De organisatie lag deze maal in handen van een zestal PCH leden: Johan & Ella Bouma, John & Willeke Kuit en ‘last but not least’ Jaap & Cora Constant. Deze buren uit Goes vonden het een leuk idee om een rit voor de clubgenoten uit te zetten in hun eigen omgeving. Ruim 30 equipes trokken vandaag naar Zeeland en hebben daar geen spijt van gehad. Voorzitter Walther Blijleven heette iedereen welkom en gaf het woord aan Jaap en Cora. In de route was een kleine wijziging gekomen vanwege onverwachte wegwerkzaamheden. Met een inlegvel werd dit opgelost. De muntjes die in de goed gevulde goodiebag zaten konden we gebruiken voor een gezamenlijke lunch onderweg en de bonnetjes voor drankjes op de eindlocatie.

Tot mijn plezier was de route voor ons goed te volgen, slechts een paar maal moesten we terugrijden. Wat we ook heel fijn en makkelijk vonden was dat de foto’s in volgorde stonden van de rit. Zo wist je precies welk volgend object er gezocht moest worden.

Rondjes rijden

De eerste etappe van de route bevatte onder andere een Rondje Veere en een rondje Zierikzee. Twee prachtige plaatsjes. Ook reden we over de Oosterscheldekering en dat is toch wel een magnifiek gezicht. Dankzij deze kering is het risico op een waternoodramp zoals de Zeeuwse bevolking die in 1953 heeft moeten meemaken, geminimaliseerd. Het verloop en de gevolgen hiervan hebben we kunnen zien in het Watersnoodmuseum. Bij dit museum was ook onze lunch in de naastgelegen Brasserie ‘Het Vijfde Caisson’. Hier kregen we een drankje en een oer Hollands broodje kroket.  Daarvoor hadden we wel een beetje geduld nodig; de brasserie was nog maar net geopend en het personeel had zijn weg nog niet helemaal gevonden. Voor degenen die een appelflauwte nabij waren zat er in de goodiebag gelukkig nog wel wat lekkers (Marsrepen) of  een gezond appeltje. Porsche Centrum Gelderland had hun periodiek ‘Timeless’ nr. 007 in de tas gedaan als leesvoer voor thuis, samen met een editie van Porsche Insider.

Dronepiloot

De tweede etappe voerde ons over de Zeelandbrug. Alweer zo’n staaltje van Zeeuwse bouwkracht. Deze mooie plek is ook gebruikt door de aanwezige Dronepiloot Thijs, de Creative Director van Framehousefilm. Met zijn dit jaar behaald dronebrevet wilde hij graag oefenen en heeft de PCH gevraagd ‘model te staan’ met het Uitwaaien in Zeeland evenement. Het resultaat krijgen we natuurlijk later nog te zien en te bewonderen.

Persoonlijk vond ik het laatste plaatsje van deze rit een verrassing. Veere en Zierikzee zijn natuurlijk de bekende Zeeuwse pareltjes. De route ging echter ook langs en door het oudste dorp van Zuid-Beveland: Wemeldinge. Dit dorp ligt in het noordoosten van Zuid-Beveland aan de Oosterschelde en aan de noordelijke monding van het Kanaal door Zuid-Beveland. Langs het kanaal was het vandaag bijzonder druk. De lange strook stond vol geparkeerde dagjesmensen en dan vooral duikers met al hun apparatuur. Wemeldinge zelf is een bijzonder pittoresk plaatsje.

Gasterij Schoudee  aan de rand van Wemeldinge was onze eindplaats. Willeke, Ella en Cora zaten klaar om onze formulieren met antwoorden te ontvangen. We hebben nog wel even ge-Googled om een paar ontbrekende antwoorden te vinden. Dat heeft voor ons echter niet mogen baten we vielen niet in de prijzen. Geen probleem; de dag was sowieso al een cadeautje. Bij het inleveren van de antwoorden kregen we een kleine verrassing; een blikje in de vorm van een Zeeuwsknopje gevuld met mini stroopwafels en met het logo van de rit op de buitenkant. Een mooie herinnering.

Ronald en Kyra Dekker zullen deze dag sowieso niet zo snel vergeten, zij waren de uiteindelijke winnaars van deze rit. Harry Bos en Maartje van Hoogschagen legden beslag op de 2e plek en als 3e eindigden René en Barbara van der Gaag. Tot slot  werden de organisatoren nog eens hartelijk bedankt door de voorzitter met een mooie fles Ice bubbels. Cora werd daarnaast nog met een bloemetje bedankt voor het uitwerken van de route.

Ellen Groen