Skip to main content

Een rondje IJsselmeer

Door het afsluiten van een deel van de Zuiderzee ontstond het IJsselmeer. Het meer werd genoemd naar de rivier de IJssel, die erin uitmondt. De Afsluitdijk - feitelijk een dam - werd voltooid op 28 mei 1932 en gold in die tijd als een waterbouwkundig huzarenstuk, uitgevoerd onder leiding van Cornelis Lely. Deze Nederlandse ingenieur, waterbouwkundige, minister, gouverneur en politicus was de bedenker van de Zuiderzeewerken, waarvan de Afsluitdijk deel uitmaakte. De visionaire Lely ontwierp al in 1891 een eerste concept van zijn plan voor de afsluiting van de Zuiderzee, waarop deze binnenzee uiteindelijk door de Afsluitdijk definitief werd afgesloten.

We reden deze twee dagen een prachtige rit waar we schaamteloos chauvinistisch konden genieten van dit schitterend stuk geschiedenis van ons land. We kwamen achtereenvolgens door plaatsjes als Uitdam, Marken, Monnickendam, Volendam, Edam, de Gouwzee en Markermeer, Hoorn, de West-Friese Omringdijk, Enkhuizen, Medemblik, de Afsluitdijk, Makkum, Workum, Hindeloopen, Stavoren, Lemmer, Urk en de Noordoost- en Flevopolders om uiteindelijk de rit in het Naarder bos af te sluiten.

Op zaterdagmorgen was het rond 10:00 uur 's ochtends verzamelen geblazen bij het Porsche Centrum Amsterdam. Daar wachtte de deelnemers een allerhartelijkst ontvangst door Esther van der Valk en Ron Loenen. Na de koffie, thee en allerlei lekkernijen deed Ron een welkomstwoord namens PCA en gaf rit organisator Dennis Gronert uitleg over de route van die dag. Na uitreiking van de roadbooks vertrokken de deelnemers noordwaarts om Amsterdam heen om vervolgens langs de westkust van het IJsselmeer vlak na de Afsluitdijk het prachtig gelegen Beach Hotel de Vigilantehotel in Makkum op te zoeken voor het gezamenlijk diner en de overnachting. Er was na aankomst nog ruim voldoende tijd voor een duik in het IJsselmeer, een zonnig terrasje of een wandeling langs het strand. 

De volgende morgen vertrok het gezelschap na het ontbijt op eigen gelegenheid voor het tweede deel van de tocht, langs de oostkust van het IJsselmeer door Friesland, de Noordoost polder en Flevoland naar de eindbestemming, het pal aan het Naardermeer gelegen Naarderbos Restaurant . Daar werd onder het genot van een drankje en een hapje nog wat nagepraat en afscheid van elkaar genomen om aan het einde van de middag weer huiswaarts te keren.

Dankzij de prachtige door Dennis uitgezette route, de perfecte organisatie, het schitterend gelegen hotel en niet in de laatste plaats het magnifieke weer, kunnen de deelnemers terugkijken op een fantastische tocht.

Marc Bezem
redacteur - webmaster