Skip to main content

3 mei 2011

De laatste tijd krijgen we veel vragen of auto’s al dan niet verzekerd zijn tijdens PCH evenementen, met name als het gaat over de sportieve evenementen op trainingscentra en circuits.

De PCH sluit geen verzekering af tijdens evenementen voor de deelnemers en hun auto’s! Met name in Engeland bieden veel verzekeraars een polis aan die de zogenaamde ‘trackdays’ onder auspiciën van een officiële club ook afdekt, maar in ons land is het ons ondanks meerdere pogingen niet gelukt zo’n verzekering van de grond te krijgen.

In principe is een auto op de openbare weg verzekerd, zolang er geen sprake is van een wedstrijdelement. De kleine lettertjes van elke polis zijn anders, dus het verdient aanbeveling die goed te lezen! Dat betekent dat bijvoorbeeld een puzzelrit door een verzekeraar als wedstrijdelement aangemerkt kan worden. Klinkt kinderachtig, maar lees je polis goed door en wees voorzichtig met de informatie die je verstrekt bij een eventuele aangifte.

Circuit- en instructiedagen zijn een heel ander verhaal. Die vinden namelijk niet op de openbare weg plaats. Echter, onze sportieve evenementen zijn altijd aan te merken als rijvaardigheidstraining en vinden plaats onder begeleiding van door de club aangestelde en ervaren instructeurs onder gecontroleerde omstandigheden. Er is nooit sprake van een wedstrijdelement als het gaat om snelheid; met uitzondering van de slaloms waarbij slechts één auto tegelijk op de baan is. Ook dat is rijvaardigheidstraining! De ervaring leert dat veel verzekeraars dit accepteren en dekking verlenen voor deze evenementen. Bij twijfel gewoon even overleggen met de verzekeraar. Beter vooraf duidelijkheid dan achteraf een discussie.

Gelukkig kunnen we melden dat er vrijwel nooit schade is tijdens onze evenementen. Het is alweer vijf jaar geleden dat tijdens een circuitevenement één auto lichte blikschade opliep door een vangrail die ‘in de weg’ stond. De huidige bestuursleden kunnen terugkijken op een lidmaatschapsperiode van meer dan twintig jaar. In die tijd heeft er nooit een serieus incident plaatsgevonden anders dan individuele lichte blikschade en is er nooit een incident geweest waarbij meer dan één auto betrokken was.

Tenslotte krijgen we ook regelmatig vragen over gunstige verzekeringsmogelijkheden voor een Porsche. Dat is nogal een individuele aangelegenheid die moeilijk algemeen te beantwoorden is. We kunnen wel verwijzen naar twee assurantiekantoren die in ons magazine adverteren en die gunstige polissen aanbieden specifiek voor Porsche en/of een sportwagen/klassieker die voor relatief weinig kilometers per jaar gebruikt wordt.

Zie hiervoor:
www.multisafe.nl
www.yskaverzekeringen.nl