Skip to main content

Al jaren gebruikt de PCH het verkeersveiligheidscentrum van de Politie Academie in Lelystad voor rijvaardigheidstrainingen en slaloms. Op dit enorme terrein hebben we de beschikking over een circuit, een slipbaan en een enorme plak asfalt voor de slaloms. Ook dit jaar maakten we gebruik van deze baan voor de traditionele rijvaardigheidstraining aan het begin van het seizoen.

Ruim 30 deelnemers meldden zich in Lelystad op 4 maart. Er werden drie groepen geformeerd die beurtelings onder begeleiding van PCH-instructeurs deelnamen aan het circuit rijden. Er moesten rem- en uitwijkproeven uitgevoerd worden op de slipbaan en de slalom werd gereden.

Het circuit van de Politie Academie heeft een bijzonder karakter en is niet geschikt om te racen, de baan is namelijk bewust verkeerd aangelegd. Dat wil zeggen dat in sommige bochten de verkanting van de baan verkeerd ligt en dat een aantal bochten erg geknepen zijn. De baan is op deze wijze aangelegd omdat hier politiemensen en andere professionele chauffeurs worden getraind voor het omgaan met lastige situaties, die men ook op de openbare weg kan tegenkomen. Het gaat het dus niet om de snelste rondetijd maar om het opbouwen van voertuigbeheersing op hoge snelheid.

Het lijkt erop dat de slalom slechts voor de fun is, maar ook hier geldt dat het één van de beste manieren is om wagenbeheersing te ontwikkelen. Onderstuur, overstuur, slippen en alle lastige elementen van het rijden met een Porsche pik je hier spelenderwijs op.

De deelnemers van dit evenement dachten het parcours ’s middags te beheersen, maar er was toen een ander slalomparcours uitgezet waarin deels de slipbaan was verwerkt. Het werd een dag met veel plezier en veel aandacht voor het doel van deze dag: het verbeteren van de rijvaardigheid!

 

Klik hier voor de uitslag van de slalom