Skip to main content

Porsche Francorchamps Days 2003

Door Henry de Vaal

Het jaarlijkse evenement van de Porsche Club Francorchamps, op het mooiste circuit van Europa vond dit jaar plaats op 23-25 mei. Maar liefst 411 deelnemers gingen één of meerdere dagen het circuit op in de categorieën verkenning, sport of race. De laatste categorie is bedoeld voor de echte racekanonnen zonder kenteken en met slicks, waaronder een aantal echte juweeltjes. Met 45 deelnemers was Nederland goed vertegenwoordigd in de lange rij van Europese nationaliteiten die in Spa aanwezig waren. Daarvan deden 13 PCH leden mee plus nog een aantal van onze leden die onder de ADPCR vlag deelnamen. De organisatie was als gebruikelijk weer vlekkeloos en zeer professioneel.

Heel bijzonder, een meneer uit Zwitserland die zijn hagelwitte GT1 even op het circuit kwam uitlaten. De waarde is niet te schatten, want deze auto’s zijn niet te koop en worden zelden ‘in het wild’ aangetroffen. Mocht er één op een veiling terecht komen, dan zal de waarde in Euro waarschijnlijk niet bij zes cijfers voor de komma blijven steken. Het ding werd vervoerd in een trailer die qua luxe en uitstraling zo in een F1 paddock geparkeerd kan worden. En uiteraard liep er een hele ploeg technici omheen te rennen.Voorzover we konden vaststellen werden er slechts drie of vier rondjes met de GT1 gereden. Moet kunnen, toch? De pitbox bleef hermetisch afgesloten, maar voor de PCH redactie werd uiteraard een uitzondering gemaakt (handig hoor, die visitekaartjes!).

Met name op zondag 25 mei was er een enorm aantal kijkers, waarvan velen in hun Porsche naar het circuit kwamen. De parkeerplaats op de paddock, waar meer dan 200 Porsches geparkeerd stonden was al een belevenis op zich. Onverwacht mochten deze kijkers ook nog het circuit op. Er werd namelijk een poging ondernomen om in het Guinness Book of Records te komen met het grootste aantal Porsches ooit op een circuit. Alle auto’s moesten daarvoor minstens één complete ronde afleggen en er mocht niet meer dan twee wagenlengtes afstand tussen de auto’s zitten. Deze Porsche Parade werd opgedragen aan de onlangs overleden president van de Porsche Club Zwitserland, Jean Charles Cartier. De organisatoren hoopten op meer dan 400 auto’s in de parade. Het werden er 638! Wat een ongelofelijk gezicht om dat voorbij te zien trekken, in rijen van drie over Spa Francorchamps.

De PCH beschikte over een eigen F1 Pitbox. Het bord KL Minardi Asiatech van de Grand Prix van 2002 hing er nog op. We konden gebruik maken van de catering in de naastgelegen ADPCR pitbox. De pitbox fungeerde als een geslaagd en goed bezocht Nederlands trefpunt voor deelnemers en kijkers. In totaal waren er zo’n 30 PCH leden aanwezig. En eerlijk gezegd is het toch wel een kick om na het rijden van je rondjes je auto achteloos in of voor een F1 pitbox te parkeren. Op vrijdag was het weer redelijk, de zaterdag was helaas compleet verregend en op zondag vielen er slechts een paar spatjes regen. Blije gezichten van deelnemers, passagiers en kijkers. De adrenaline stroomde overvloedig en er was gelukkig niet al te veel serieuze schade. Bij de PCH leden alleen een slippertje van Kees Bouhuys dat voor Kees zelf gelukkig goed afliep, maar voor de auto wat minder.

Het gevoel dat rijden over Spa Francorchamps en het zien van zoveel Porsches en Porsche enthousiastelingen oproept is alleen in superlatieven te beschrijven. Echter, foto’s zeggen nog veel meer. Daarom hierbij een collage van een aantal sfeerbeelden. Volgend jaar gaan we natuurlijk weer en hopelijk beschikken we ook dan weer over een eigen PCH pitbox.