Skip to main content

De ECO-Panamera’s

Net als bij de introductie van de Cayenne, bestond er aanvankelijk grote scepsis bij de introductie van de Porsche Panamera. De cijfers spreken inmiddels voor zich. De totale productie bij Porsche in de eerste helft van 2011 bestond uit 31.661 Cayennes (48,7%) 13.933 Panamera’s (21,5%) en 19.357 sportwagens in de series 911/Boxster/Cayman (29,8%). Het belang van de Panamera voor Porsche is met deze cijfers wel duidelijk. Wat men ook over deze auto denkt, het blijft extreem knap om bij de eerste poging om de gevestigde orde in dit segment aan te vallen (BMW 7, Audi 8, Mercedes S) meteen succesvol te zijn. Een prestatie van formaat, die Porsche al eerder leverde met de introductie van de Cayenne. Kunnen ze nog wel iets fout doen daar in Stuttgart?

De introductie van de Panamera startte met de power-modellen. De Panamera S, de Turbo, later nog overtroffen door de Turbo S. In 2009 mogen we de eerste testrit maken met de Panamera S. De conclusie destijds: “ik denk dat Porsche hiermee een absolute hit in handen heeft”. Woorden die niet gelogenstraft zijn. In 2010 mochten we de Turbo proberen. Lots and lots of fun and endless power. Al hangt daar dan een meerprijs aan van € 40.000 t.o.v. de Panamera S. Het zijn echter allebei auto’s met een overdosis aan vermogen en enorm veel rijplezier. Daarbij kun je wel afvragen of dat vermogen op de Nederlandse snelwegen tot zijn recht komt en uiteraard, we komen er niet meer omheen: is het milieutechnisch nog wel verantwoord?

Met de komst van drie nieuwe modellen weet Porsche echter een redelijk “groen” imago te creëren voor de super limousine. Een redelijk bescheiden V6 met 3,6 liter motor, een full-hybrid uitvoering en een diesel. Voor de algemene rijkwaliteiten van de Panamera verwijzen we naar de eerdere tests op onze site. Hier beperken we ons tot het bepalen van de beste keuze uit deze drie “eco-modellen”.

Panamera V6

Het vinden van een Panamera V6 was niet echt moeilijk omdat ons eigen bestuurslid Jur de Graaf over zo’n auto beschikt. Zodoende kon met dit exemplaar zelfs meer dan eens, onder verschillende omstandigheden gereden worden. Dit exemplaar is voorzien van de 6-traps PDK automaat en vierwielaandrijving. De Panamera V6 is het enige model dat leverbaar is met een handgeschakelde bak. Wat mij betreft hoort die niet in een auto in deze klasse. Bovendien is door de nieuwe CO2 gerelateerde BPM, de handgeschakelde versie ruim € 5.000 duurder dan de PDK uitvoering. De handgeschakelde versie produceert namelijk 265 gram CO2 per kilometer, vergeleken met 218 gram voor de PDK versie.

Het eerste dat opvalt in deze auto is de stilte. Of eigenlijk toch ook weer niet. De motor hoor je niet, maar de aanvankelijk gemonteerde banden met lage rolweerstand hoor je daarentegen des te beter. Als we later nog eens rijden met nieuwe Michelin Sport banden is dat een stuk beter. We rijden met de auto onder verschillende omstandigheden en op verschillende soorten wegen. De auto komt met de V6 motor absoluut niet tekort. De acceleratie van 0 - 100 km/u in 6,3 seconden is zonder meer prima voor een auto met een leeg gewicht van 1.760 kilo. Het koppel daarentegen is relatief beperkt met 400 Nm. Daar merk je op zich weinig van, zolang de automatische stand van de PDK bak in gebruik is. Die schakelt zo snel en zo soepel dat je nauwelijks in de gaten hebt wat er allemaal in het vooronder gebeurt om de auto op een zeer acceptabele manier te laten versnellen als je het gas intrapt, zeker wanneer de sportstand van de (optionele) PASM is ingeschakeld. Zodra de handbediening wordt ingeschakeld merk je echter dat, om de gang er goed in te houden, de auto door veel schakelen op toeren gehouden moet worden . Dit blijkt ook uit de cijfers. Het maximale koppel van 400 Nm, niet enorm voor een auto met dit gewicht, komt er pas in bij 3750 toeren/minuut. Zou je echter toch voor een handgeschakelde bak willen kiezen dan is dit een redelijk zware beperking. Een voordeel van dit type Panamera is wel dat je de keuze hebt uit een achterwiel- of vierwielaandrijving. In ons land misschien niet heel belangrijk, maar ga je regelmatig naar gebieden met veel sneeuw en gladheid, of naar wintersportgebieden, dan is een vierwielaandrijving wel erg plezierig. Die keuze bieden de Hybrid S en Diesel uitvoeringen niet. De meerprijs voor de vierwielaandrijving is € 6.900,-

Panamera Hybrid S

Jawel, zelfs Porsche heeft inmiddels twee full hybrid modellen, de Cayenne en de Panamera. Het kon natuurlijk niet uitblijven, al is het maar als statement. Ik moet ook meteen toegeven dat dit mijn eerste ervaring met een full hybrid auto is. Zelfs het ‘genoegen’ van een Toyota Prius heb ik nog steeds niet mogen smaken. Door toeval valt de afspraak met Pon Porsche Import voor een testrit op de dag van het vertrek van de PCH AbFab 55 rit naar Schotland. Ik besluit derhalve naar IJmuiden te rijden om de deelnemers daar uit te gaan zwaaien. Verder neem ik me voor de auto te rijden zoals deze bedoeld is, zuinig dus! Maar af en toe een tussensprintje moet wel kunnen.

Vijf minuten uitleg in Leusden volstaan om de principes van het hybride rijden te doorgronden. Op het digitale display kan een stand gekozen worden die laat zien hoe de energie loopt: van de motor naar de aandrijving en/of de batterij, of van de batterij naar de aandrijving, dan wel van de aandrijving (remmen) naar de batterij. De Panamera Hybrid S is voorzien van een 3 liter V6 motor uit de Audi stal, aangevuld met een 47 pk sterke elektromotor en een 8-traps Tiptronic S bak.

Ook deze auto is superstil maar heeft de lage rolweerstandbanden, die je afhankelijk van het soort wegdek wel hoort. Om maar gelijk een oordeel te geven: de Hybrid S rijdt fenomenaal. Het samenspel van de V6 motor, de elektromotor en de 8-trapsversnellingsbak is zo geniaal uitgedokterd, dat je zonder op de displays te kijken geen idee hebt welke motor wanneer welke prestatie levert. Het gaat allemaal geruisloos en onmerkbaar. Op de snelweg kun je bij constante snelheden tot ca 120 km/u even het gas loslaten en vervolgens ‘zeilt’ de auto (in Porsche terminologie) geruisloos op de elektromotor tot de batterij leeg is. Hoe vaak je dat in de praktijk gaat doen is de vraag, en het is misschien ook niet de optimale manier om de aandacht bij de weg te houden, als je steeds op de displays kijkt hoe de energy-flow is en hoe je dat kunt optimaliseren. Bij snelwegafritten en andere plekken waar je het gas loslaat gaat de V6 ook direct uit en neemt de elektromotor het onmerkbaar over. Het blijft een vreemde gewaarwording om met zo’n enorme bak volkomen geruisloos voort te zoeven.

De acceleratieproeven en tussensprintjes stellen zeker niet teleur. Met een totaal van 380 pk / 580 Nm kom je absoluut nooit tekort en de auto reageert altijd snel en direct, vooral in de Sport of Sport+ stand. De Hybrid S beschikt zelfs over 80Nm meer aan koppel dan de V8 versie. Toch rijdt die laatste net wat soepeler en is de response directer. Dat komt door een hele andere koppelkromme, maar vooral door de andere bakverhoudingen die bij de Hybrid S vooral op zuinig rijden zijn afgestemd, met de laatste 2 versnellingen als overdrive. Al met al blijft het een leuk spelletje om met de Hybrid S optimaal gebruik te maken van alle eco-mogelijkheden. Twee kilometer voor de eindbestemming wordt bereikt druk je op de e-Power knop, zodat je alleen op de elektromotor rijdt en de batterij leegmaakt.

Eén aspect van deze auto stelt echter zwaar teleur, de remmen. Die functioneren als het moet zoals een Porsche betaamt maar de dosering is vrij lastig. De remmen zijn erg bijterig en het echte gevoel in het rempedaal ontbreekt. Ik merk dat vooral in een stukje voortkruipende file. Je moet dan echt goed opletten.

De Hybrid S is een fantastisch stuk techniek waar het samenspel van benzine- en elektromotor optimaal en volkomen onmerkbaar is geïntegreerd. De auto heeft zonder meer een overdosis aan power maar nodigt absoluut niet uit tot sportief rijden en dat willen eco-piloten natuurlijk ook helemaal niet (hopelijk hebben jullie geen leden met een Hybrid want dan klinkt dit niet zo leuk). En neem je een keer een op- of afrit in een sportieve bui dan merk je ook dat de lage rolweerstand banden duidelijk minder grip hebben dan normaal Porsche schoeisel.

The proof of the pudding is in the eating. Na een dag rijden, zonder extreem zuinig of sportief te doen, ga ik voor het terugbrengen van de auto tanken. Ik blijk iets meer dan 12,5 km per liter te hebben gereden. Dat is niet slecht voor een leeggewicht van maar liefst 1980 kg, maar volgens de fabrieksopgave kan het nog zuiniger: 1 op 14. Zonder die tussensprintjes was dat vast wel gelukt!

Panamera Diesel

Als laatste van de drie gaan we met de Panamera Diesel op pad. ‘Nieuw uit de doos’ bij Porsche Centrum Gelderland met 60 km op de klok. Deze test kan vrij beperkt blijven want het enige dat ik wil weten is hoe de extreem goede 3.0L Diesel van Audi-origine het doet in deze zwaargewicht.

Waar aanvankelijk op de eerste Cayenne diesels het woordje ‘diesel’ nergens te bekennen was, staat er een decent ‘diesel’ logootje op de flanken van deze Panamera. Bij het starten van de auto ontbreekt het karakteristieke dieselgenagel of -geratel. In plaats daarvan een mooie sonore brom. Porsche heeft veel aandacht besteed aan het geluid dat de uitlaten voortbrengen, geef je serieus gas dan klinkt het best aangenaam (voor een diesel). In de praktijk hoor je deze motor iets meer dan de andere eco-Panamera’s, maar storen doet het geenszins.

Op papier moet de diesel een paar tienden van een seconde toegeven op de V6 bij de sprint van 0 – 100 km/u en bij de tussensprint van 80 – 120 km/u. Maar de beleving is anders. Door het veel grotere koppel pakt de motor altijd direct op, ook als je met handbediening van de versnellingsbak rijdt. Dat is overigens geen aanrader. De schakelknoppen van de Tiptronic blijven enigszins verwarrend in vergelijk met schakelflippers. Bovendien schakelt de bak zo mooi en geruisloos dat de neiging om zelf het heft in handen te nemen snel zal verdwijnen.

Spannend is de oliegestookte Panamera niet. Er zitten geen scherpe randjes aan, maar dat is niet de bedoeling van zo’n Autobahncruiser. Beheerst, stabiel en extreem comfortabel zijn de sleutelwoorden. Als je spanning wenst dan moet je een 911 kopen of een Panamera Turbo (S). Wil je een geweldige zakenauto dan biedt deze diesel eigenlijk wel alles wat je kunt wensen: ruim voldoende vermogen en een ongekend comfort.

Na een rit van een kleine 100 km zetten we de auto met een tevreden gevoel weer op zijn plek in Heteren. De diesel implementatie van de Panamera is volledig geslaagd!

Conclusies

Het voelt als een enorm voorrecht dat ik inmiddels met alle versies van de Panamera heb mogen sturen. Laat ik voorop stellen dat ik een enorme fan van deze auto ben. Over het ontwerp van de auto kun je oeverloos discussiëren, het blijft een kwestie van smaak. Zelf vind ik de Panamera tijdloos en gracieus. Over het interieur en de rijeigenschappen is er eigenlijk nooit discussie: subliem!

Zou ik mogen kiezen, zonder op de prijs of milieuaspecten te letten, dan is de Panamera S met de V8 motor mijn absolute favoriet. Die motor is het meest in harmonie met deze auto, met een enorme dosis power en extreem goede wegligging. De Turbo of Turbo S kunnen met hun overdosis aan power wel eens uitnodigen om compleet over het randje te gaan, met de ongeblazen V8 heb je die neiging veel minder, zonder ooit het gevoel te hebben iets tekort te komen.

Maar de doelstelling hier is om een keuze uit de drie Panamera’s te maken die het met aanzienlijk minder power moeten doen. Een opmerking die meteen gerelativeerd moet worden: niet één van deze auto’s komt iets tekort! Moet er dan toch een keuze gemaakt worden, dan is dat natuurlijk sterk afhankelijk van de voorwaarden die je stelt, het doel waarvoor de auto dient en hoe belangrijk je de milieuaspecten beoordeelt. Dat laatste vind ik persoonlijk niet echt doorslaggevend. Door het relatief en absoluut lage aantal verkochte auto’s in dit segment is de impact van het hybride rijden minimaal. Voeg daarbij de niet echt prettige remmen en de vraagtekens die je mag plaatsen over de onderhoudskosten op termijn van de complexe techniek in deze auto en dan valt de hybride voor mij af.

Als het uitgangspunt is een zakenauto voor alledag waarmee geregeld ook lange afstanden gereden wordt dan is mijn keuze eenvoudig gemaakt. Ik ga voor de diesel, ook al is dat voor sommige Porsche puristen wellicht vloeken in de kerk. De diesel geeft net wat meer rust en reageert gevoelsmatig wat soepeler op het gas. Eigenschappen die ik voor een zakensedan het belangrijkst vind. Doordeweeks doe ik het zelf ook met een (iets mindere) Duitse Diesel en dat bevalt al jaren prima! Bovendien heeft de Panamera diesel een veel lager verbruik en een aanzienlijk lagere CO2 uitstoot dan de V6 benzine-versie. De verbruikswaarde ligt zelfs lager dan bij de Hybrid S en de CO2 uitstoot ligt maar fractioneel hoger. Dat geeft je dan toch nog het gevoel dat je het milieu niet aan je laars lapt. En dat is mooi meegenomen. Op het moment van schrijven is het nog wat vroeg om conclusies te trekken, maar de verkoopcijfers van de dieselversie in de eerste maand na de introductie spreken boekdelen.

Henry de Vaal

Met dank aan: Jur de Graaf (V6), Hannie Steeman, Pon Porsche Import (Hybrid S) en Mark Wegh, Porsche Centrum Gelderland (diesel).

Specificaties