Skip to main content
75 Years of Porsche
Officially approved Porsche Club 12

PCH AUTOBAHNRASEN 2004

Voor menigeen is het vroeg opwarmen om de Porsche de sporen te geven richting het oosten van het land en daar in De Lutte alle overige deelnemers om 10.30 uur te ontmoeten op Landgoed de Wilmersberg. Een heerlijk snelle zondagse rit over uitgestorven snelwegen op deze zondagochtend 04-04-'04. Tussen eeuwenoude kastanjebomen en rododendrons ziet het landgoed er voornaam uit met zo'n 17 glimmende Porsches op de parkeerplaats.

Op het laatste moment ben ik verstoken van een bijrijder en kom alleen aan, maar de ontvangst is weer zo hartelijk en gastvrij dat het niet uitmaakt. Lydia Kers liet zich behalve door Ronald ook vergezellen door haar kleine pup, Cora en Frank Hurks hadden twee schaterende dochters in de auto, Peter Tanger had zijn navigatiemaatje Sem weer mee en Remco Bakker is enthousiast PCH mens geworden en was er weer met Anja. De PCH mag zich ook verheugen op een aantal nieuwe gezichten bij de club!

Met een routebeschrijving op zak wordt de ploeg richting Cloppenburg in Duitsland gestuurd, neemt Rob Ris mijn bijrijdersstoel in gebruik en heb ik daarmee een geanimeerde gids. De Lutte ligt ten oosten van Oldenzaal aan de A1 en van daaruit gaat het richting Osnabrück, dan noordwaarts Niedersachsen in richting Bremen, voor de splitsing Oldenburg X Bremen afslaand naar het westen waar we via wijdse vergezichten het dorp Cloppenburg in de streek Wester-Ems binnen rijden. Zo'n 153 razendsnelle kilometers verder en het Duitse asfalt rokend achterlatend op deze rustige zondag arriveren we begin van de middag op het eindpunt in Museumsdorf Cloppenburg.

We mogen kloppen op de eeuwenoude toegangspoort en met de aanwijzing dat we zeer rustig moeten rijden, met respect voor de prachtige natuur en overige bezoekers, hobbelen er 17 Porsches over bolle keien, stoffige zandpaden en een smalle houten brug. Eén van ons blijft steken met zijn uitgebouwde bolide en moet te voet naar de herberg waar het sprudelende witbier gemengd met sekt (een streekdrank) op ons staat te wachten.

Museumsdorf Cloppenburg is een sedert 1934 opgezet openluchtmuseum met 53 originele vakwerkgebouwen daterend uit de 16e tot en met de 19e eeuw. Er staan diverse molens, boerenhoven, een herberg, een bakkerij, stallen en pakhuizen afkomstig uit Niedersachsen. In de monumentale zaal waar we ontvangen worden staan een aantal tafels gedekt für die Holländische PCH Gäste. Das Mittagsessen is een rijk gevulde dis met voor-, hoofd- en nagerecht uit de traditionele Duitse keuken (ik ben het dus vergeten) waarna een ieder weer kon uitzakken, afzakken of afzwaaien richting de Nederlandse grens. Voor een culturele rondleiding was weinig animo bij de PCH groep dus gingen de meesten huns weegs en is een zestal equipes gezamenlijk Nederland in gereden. Na een laatste stop nabij Eemnes met de laatste drankjes en PCH verhalen wordt deze dag uitgezwaaid.

Dank aan Rob Ris die mij vergezelde en een mooie rit heeft uitgezet!

Diana Soeteman