Skip to main content

De Porsche 911 wordt vaak omschreven als een ‘jongensdroom’. De GT3 is echter niet voor jongens, dat is meer een ‘mannendroom’!

Porsche kent een lange historie van bijzondere 911 versies die primair bedoeld waren voor gebruik op het circuit. In de 70-er jaren werd de Carrera RS 2.7 op de markt gebracht die een legende werd. In 1987 verscheen de populaire 911 3.2 ClubSport. In 1992 volgde de nu vrijwel onbetaalbare 964 RS en de reeks werd afgesloten met de 993 RS. Het principe van al deze modellen was dat er zo veel mogelijk van de standaarduitvoering gestript werd om gewicht te besparen en er werd een verlaagd en stugger onderstel gemonteerd. Motorisch waren deze modellen niet of nauwelijks anders dan de standaard 911’s.

Met de GT3 als opvolger van de RS-reeks werd een andere weg ingeslagen, waarbij de auto een hele andere en aanzienlijk sterkere motor kreeg dan de 911 Carrera’s. Bij de 996 modellen werd het door (verplichte) kreukelzones, balken in de deuren en airbags namelijk een stuk moeilijker om gewicht te besparen. Een ander belangrijk kenmerk bleef wel ongewijzigd. Net als de RS-modellen werden de GT3’s in strikt gelimiteerde series gebouwd.

Tot op heden zijn er vijf series van de GT3 gebouwd:
996 GT3 Mk1 van 1999 – 2001
996 GT3 Mk2 van 2003 – 2005
997 GT3 Mk1 van 2006 – 2007
997 GT3 Mk2 van 2009 – 2010
997 GT3 RS 4.0 in 2011

De laatste versie is de meest zeldzame. Er werden slechts 600 exemplaren gebouwd waarvan er minder dan 10 in Nederland terechtkwamen en de meesten daarvan zijn niet op kenteken gezet. De kans om die in het wild tegen te komen is vrijwel nihil. Ook van de 996- en 997 GT3 zijn RS versies gebouwd. Door een polycarbonaat achterruit en een voorklep, spiegel en achterspoiler van koolstofvezel werd hier wel een gewichtsbesparing van ca. 50kg bereikt, in combinatie met een nog harder en lager onderstel.

Bij het zoeken naar geschikte onderwerpen voor een PPP test ontdekten we dat we binnen de PCH beschikken over zowel de oudste als de jongste versie van de GT3 (als we de RS 4.0 niet meerekenen). Een 996 GT3 Mk1 ClubSport, toebehorend aan ondergetekende en een 997 GT3 Mk2 die recentelijk het eigendom werd van René Pelgrum. Het idee ontstond om daarmee maar eens een vergelijkende test uit te voeren: een GT3² test.

996 GT3 Mk1

De 996 GT3 bleek direct bij de introductie in 1999 al een sensatie. In eerste instantie werd aangekondigd dat de productie gelimiteerd zou blijven tot 1.100 stuks. Onder zware druk van de markt, vooral uit de USA, werd dit uiteindelijk opgerekt tot 1.868 stuks. Na ruim een jaar was de auto al uitverkocht.


996 GT3

Het meest bijzondere aan de Mk1 is dat deze auto de laatste 911 straatversie is die volledig met de hand gebouwd werd bij Porsche MotorSport in Weissach. De 996 Mk2 en alle latere versies zijn van de band gerold in de fabriek in Zuffenhausen. Er werd een klein beetje gewicht bespaard door de achterstoelen en een deel van de binnenbekleding te verwijderen. Die besparing werd vervolgens geheel te niet gedaan door de nieuwe motor, die er uiteindelijk voor zorgde dat de auto 30 kg zwaarder werd.

De 3.4 liter motoren van de eerste 996 Carrera’s hadden een beetje twijfelachtige reputatie. De GT3 motor daarentegen werd een ‘Meisterstück’. Het zogenaamde ‘Mezger’ blok werd deels ontleend aan de GT1 Le Mans, waarvan het de krukas en het krukashuis leende. De 996 carterpan werd te licht bevonden en vervangen door de 964/993 carterpan. De watergekoelde cilinderbanken van de 996 Carrera 3.4 werden opgerekt tot 3.6 liter en tot slot werd de versnellingsbak van de GT2 racer gebruikt. Voor een extreem snelle motorresponse werd een single mass vliegwiel gebruikt. Het resultaat was een motorblok met een vermogen van 360 pk dat bestand zou moeten zijn voor een geweld tot ruim 700pk. Een vrijwel onverwoestbaar motorblok, mits het goed onderhouden wordt en netjes warm – en koud – gereden wordt.


996 GT3

Een met 30 mm verlaagd onderstel en andere veren en schokdempers maakten van de GT3 een echte circuitauto. De enige elektronica in de Mk1 die de bestuurder bijstaat is het ABS systeem. Het onvolprezen Porsche PSM stabiliteitsysteem werd niet toegepast om het racekarakter van de GT3 niet te verloochenen. Er werden twee varianten aangeboden: een Comfort versie en de zeldzamere ClubSport. De laatste moest het doen zonder standaard radio en airco (beide wel als optie te bestellen) en kreeg een standaard rolkooi, zespunt gordels, een hoofdstroomschakelaar, brandblusser en met (brandvrij) Nomex beklede racekuipen.

De 996 Mk1 won zo’n beetje alle vergelijkingstesten in de autobladen en versloeg daarbij beruchte concurrenten als de Ferrari 360 Modena. In sommige testen zou de Mk1 zelfs de later gebouwde Mk2 versie verslaan. De Mk2 verscheen in 2003 en kreeg een tot 381 pk opgewaardeerde versie van dezelfde motor met dual mass vliegwiel waardoor de response wat minder scherp werd. De Mk2 kreeg in tegenstelling tot de Mk1 wel alle elektronische veiligheidssystemen uit het Porsche arsenaal. Legendarisch is het interview met Walther Rörhl waarin deze gevraagd werd waarom de Mk2 wel met PSM werd uitgerust. Zijn antwoord: “We dachten dat mensen die deze auto zouden kopen er ook mee om konden gaan. Dat bleek niet het geval te zijn”. Er zijn dan ook heel wat GT3 Mk1’s gesneuveld in de vangrail of andere nare obstakels, hetgeen de auto alleen maar zeldzamer maakt. Het is een auto die je niet mag meegeven aan een onervaren bestuurder met de uitnodiging om zichzelf eens lekker uit te leven. Dan wordt het een zelfmoordmachine. Met de nodige training en beheersing is de GT3 Mk1 één van de best sturende en meest rauwe en pure racemachines voor op de weg, die ooit gebouwd zijn. Er is eigenlijk maar één punt van kritiek en dat zijn de verfoeide 996 spiegelei koplampen. Maar dat wordt hem absoluut vergeven omwille van de unieke prestaties en rijeigenschappen, hetgeen duidelijk wordt onderstreept door de hoge en momenteel stijgende prijzen voor dit model.

997 GT3 Mk2 ,

Bij de introductie van de 997 Mk1 in 2006 waren de reacties enigszins teleurstellend. Volgens de puristen was de auto veel minder spannend dan de 996 versie, ondanks dat de auto beter, sterker en sneller is. Het motor- vermogen werd vergroot tot 415 pk en het maximum toerental werd opgerekt tot 8.400 t/min. Ook van de 997 wordt een Comfort en een ClubSport versie aangeboden.

Bij de introductie van de 997 Mk2 in 2009 haalde Porsche alles uit de kast om de GT3 mythe nieuw leven in te blazen. Een nieuwe 3.8 liter motor met 435 pk en motorsteunen die verharden bij extreem rijgedrag en daarmee de rijeigenschappen aanmerkelijk verbeteren. Verder wordt een speciale sportversie van het PSM systeem ontwikkeld, de downforce wordt dankzij een nieuw aerodynamisch pakket verdubbeld ten opzichte van de Mk1 en voor het eerst wordt een PASM systeem toegepast met een keuze tussen Sport en Comfort. Hierdoor maakt de Sportstand, bedoeld voor het circuit, een nog stijvere afstelling mogelijk van de vering en anti-roll bars, terwijl de Comfortstand zorgt dat bij gebruik op de openbare weg de inzittenden zich nog enigszins behaaglijk voelen.


997 GT3

Uiterlijk wordt de Mk2 ook aangepakt met grotere lucht in- en uitlaten. Het meest opvallende detail wordt gevormd door de prachtige 19” wielen met een centrale wielmoer die de Mk2 uiterlijk een echt racekarakter geven. Ook nieuw is de optie om de keramische PCCB remschijven te laten monteren. Het geheel heeft als resultaat dat de Mk2 een duidelijk betere tractie heeft, vooral bij accelereren uit stilstand.

De 996 GT3 moest het stellen met een tamelijk Spartaans interieur van kunststof. De 997 GT3 beschikt inmiddels over een interieur dat rijkelijk is bedeeld met Alcantara, wat luxe en behaaglijkheid uitstraalt, zonder ook maar iets van de sportieve aspiraties teniet te doen.


997 GT3

De 997 GT3 Mk2 van René is een Comfort uitvoering, die echter wel is uitgerust met (optionele) racekuipen en een rolkooi. Een uitvoering dus die het midden houdt tussen de Comfort en de ClubSport. Verder is de auto voorzien van de optionele keramische PCCB remschijven met de bijbehorende gele remklauwen.

991 GT3

Uiteraard komt er ook een GT3 versie van de 991. Deze wordt in de loop van 2013 verwacht. In eerste instantie waren de geruchten dat de 991 GT3 alleen met een PDK uitgerust zou worden. Porsche heeft dat inmiddels ontkend, maar heeft wel bevestigd dat de automatische PDK versnellingsbak voor het eerst als optie op de GT3 zal worden aangeboden. De nieuwe 991 GT3 krijgt waarschijnlijk meer dan 470 pk aan vermogen mee en zal daarmee opnieuw een overtreffende trap vormen in de rijke Porsche Super Sportscar geschiedenis.

Zoek de verschillen

Op papier verschillen de twee auto’s die we hier testen behoorlijk van elkaar. En in de handen van een professionele coureur zijn er ook wel degelijk verschillen in de rondetijden op het circuit. De twee PPP testers die hier aan de gang gaan zijn gezegend met een redelijke hoeveelheid rijtraining, maar zeker geen profs. Maar dat mag de pret niet drukken, integndeel, we hebben er erg veel zin in!

Nadat we in het tamelijk grauwe novemberlicht foto’s hebben gemaakt van de twee GT3’s ruilen we onze sleutels. René stapt in de 996 en ik mag de vrij nieuwe 997 van René met slechts 18.000 km op de klok gaan testen. We rijden een stuk door de polder waar we niet echt kunnen opschieten, gevolgd door een paar kilometers op de A2. Daarna rijden we bij Vianen de Lekdijk op, richting Schoonhoven. Eén van de mooiste stukken weg in ons land en extreem geliefd bij motorrijders en autoclubs. Voordeel van die dijk is dat je al het andere verkeer al op een kilometer afstand ziet. Nadeel is dat als je van de weg raakt, het een heel eind naar beneden is…

Hoe we aan het geluk komen weet ik niet, maar na de eerste kilometer is de Lekdijk helemaal leeg. Tot aan Lopik hebben we een stuk van ruim 10 kilometer waar we slechts tweemaal moeten inhouden voor een tegenligger. Met vaag het besef van een potentiële hele lange rijontzegging in het achterhoofd gaat het serieus hard of liever gezegd, voluit! Een betere testroute is er niet met de vele prachtige bochten op dit stuk dijk met relatief nieuw asfalt. René volgt op gepaste afstand en houdt het tempo goed bij.

We parkeren de auto’s op de parkeerplaats van een recreatieterrein langs de Lek. De adrenaline giert behoorlijk en de 996 verspreidt een geur die laat weten dat de remmen serieus hebben moeten werken, de keramische remmen van de 997 geven uiteraard geen krimp. We gaan er even voor zitten om de verschillen te inventariseren.

We zijn het er direct over eens dat de beleving in beide auto’s nauwelijks verschilt. Het zijn allebei volbloed racers waar we onze handen aan vol hebben. Ze schakelen allebei even harkerig en het geluid van beide auto’s is sensationeel. De 997 klinkt wat voller en dieper, de 996 wat rauwer. Wat wel direct opvalt is dat de 996 beduidend feller aan het gas hangt, dankzij het single mass vliegwiel. Vooral onderin het toerenbereik merk je dat goed. Het hogere koppel van de 997 wordt daarentegen goed voelbaar vanaf zo’n 5.000 t/min. Een ander groot verschil is dat de 996 gretig met het achterwerk kwispelt bij het uitaccelereren uit een bocht, de 997 heeft duidelijk een betere tractie en is wat makkelijker in de hand te houden, mede dankzij de speciale Traction Control, die overigens veel later en minder heftig ingrijpt dan bij een standaard 911. René moest wel weer even wennen aan de ‘standaard’ remmen op de 996. De keramische remmen op de 997 zijn inderdaad fenomenaal. Afgezien van leeftijd en kilometerstand hebben we uiteindelijk geen van beiden een uitgesproken voorkeur voor één van de GT3’s. De 996 is een wat meer pure racer, de 997 heeft duidelijk meer power aan boord.

Onze huiscoureur, Evan Kersbergen, heeft met beide auto’s behoorlijk wat circuitervaring. Om het verhaal compleet te maken vraag ik achteraf zijn mening over de verschillen. Evan onderschrijft onze conclusies volledig. Hij voegt daar aan toe dat het grootste verschil op het circuit wat hem betreft is dat de 997 duidelijk minder onderstuurd is en daardoor harder in een bocht ingestuurd kan worden. In de Tarzanbocht op Zandvoort is dat bijvoorbeeld 70 km/u voor de 996 en meer dan 80 km/u voor de 997. Dat maakt nogal verschil in de rondetijden! Verder merkt Evan op dat de 997 in het geheel (net als alle nieuwe Porsches) makkelijker te berijden is. Op het circuit geeft dat de sensatie van minder hard gaan in de 997, terwijl de rondetijden wel degelijk 2 tot 3 seconden sneller zijn.

We kunnen alleen maar concluderen dat de GT3, in welke versie ook, de ultieme mannenversie van de 911 is. Nog onpraktischer dan een standaard 911 met een kleinere kofferruimte en een sterke beperking van bagage achterin door de rolkooi. Op de snelweg redelijk comfortabel (als je het heftige geluid voor lief neemt), maar in stadsverkeer vrijwel onhandelbaar. Maar zoveel meer rijplezier!

Henry de Vaal

Met dank aan René Pelgrum voor het beschikbaar stellen van zijn 997 GT3