Skip to main content

Een volledig nieuw evenement op de PCH agenda: een Technische Avond. Zonder meer een schot in de roos, want er kwamen bijna 60 belangstellenden naar Heteren om daar een kijkje in de ‘keuken’ te nemen. De keuze voor Porsche Center Gelderland als locatie voor dit evenement was een bewuste keuze, zonder de overige Porsche Dealers daarmee tekort te willen doen. Porsche (Classic) Center Gelderland is namelijk de enige dealer in ons land met een eigen – door Porsche AG gecertificeerde – schade- en restauratieafdeling. Die twee afdelingen bevinden zich in het Porsche Classic Center, waar we vanaf 18:00 uur welkom waren. Vanwege het vroege tijdstip was er ook voor de inwendige mens gezorgd middels een mobiele frietkraam. Onder het motto ‘als je zondigt dan moet je het goed doen’, liet iedereen zich de uitstekende friet, frikadellen speciaal en overige snacks goed smaken. 

Na de snacks werden we verwelkomd door Charlotte Bakker en Freek Jansen die een uitleg van het programma gaven. De deelnemers werden verdeeld in vier groepen die beurtelings op bezoek gingen bij de restauratie-, schade-, motorrevisie- en onderhoudsafdeling. Met elke groep liepen twee monteurs en/of technisch specialisten van Porsche Center Gelderland mee voor de uitleg.

Het hoogtepunt voor alle deelnemers was de restauratieafdeling waar een fors aantal projecten onderhanden was. Het project dat als voorbeeld werd gesteld betrof een Porsche 911 met serienummer 113 uit 1963. Daar wordt van een doorgeroest skelet weer een glimmende klassieker gemaakt. Het is meer dan indrukwekkend om te zien hoe de plaatwerkers in Heteren in staat zijn om onderdelen na te maken, tot op de millimeter nauwkeurig. Plaatdelen die bij Porsche Duitsland nog beschikbaar zijn, zijn meestal van een net iets ander type of een ander bouwjaar en moeten nog passend gemaakt worden. De totale revisie van deze auto wordt geschat op 1.600 - 1.800 arbeidsuren! Het spreekt voor zich dat dit alleen haalbaar is bij auto’s die zeldzaam - en dus kostbaar - genoeg zijn.

Op de schadeafdeling werden de deelnemers geconfronteerd met een prijsvraag. Er stond een ogenschijnlijk onbeschadigde 911 en de vraag was wat er aan deze auto mankeerde en op welk bedrag de reparatiekosten gecalculeerd waren. Geen eenvoudige opgave! Achteraf bleek dat een trekhaak van een auto zich door de voorbumper van de 911 geboord had, de bumper was grotendeels teruggesprongen in de juiste vorm, maar de elektronica die daarachter gemonteerd is, was ernstig beschadigd. Johan Bouma wist uiteindelijk het schadebedrag tot op minder dan € 100,- nauwkeurig te schatten en ontving daarvoor een leuke prijs. Verder mocht er met een hamer op een Cayenne deur geslagen worden om daar een flinke deuk in te maken. Onder het toeziend oog van een specialist moest die deuk er vervolgens ook weer uitgehaald worden, hetgeen zowaar aardig lukte, vooral dankzij de geavanceerde apparatuur die beschikbaar is. Ook de spuiterij is onderdeel van deze afdeling en er werd een boeiende uitleg gegeven wat daar allemaal bij komt kijken en wat er mogelijk is.

Op de afdeling onderhoud was een 993 Turbo klaargezet waar het nodige mis mee was. Aan de deelnemers om te bepalen wat er mankeerde aan deze auto. Voorzien van ledlampen werd er gespeurd in het interieur, rondom de carrosserie, in het motorcompartiment, de ophanging en onder de auto. De meer technisch onderlegde deelnemers konden zich helemaal uitleven en wisten een flink aantal mankementen op te sporen. Door de specialisten in motorrevisie werd tenslotte een uitleg gegeven over de typische eigenschappen en potentiële problemen van de verschillende Porsche motoren en er werd een gedetailleerde uitleg gegeven over de opbouw en werking van de motoren.

Een bijzonder geslaagde avond die werd afgesloten met een drankje aan de bar. Behalve de technische informatie die was verstrekt, was het bijzonder om te ervaren hoe enthousiast de medewerkers van Porsche Center Gelderland zijn over hun werk en over ‘hun’ bedrijf. Helemaal verrassend was om te horen dat de heren deze vrijdagavond hadden verzorgd in hun vrije tijd. PCH Secretaris Ellen Groen sloot de avond met een uitgebreid dankwoord aan de directie en de medewerkers van Porsche Center Gelderland en zette een mandje met lekkere chocolade neer die zeker in de smaak viel.

Als uitsmijter kregen de deelnemers een ‘sneak preview’ van de nieuwe Panamera Sport Turismo, die officieel pas de volgende dag voor het eerst in de showrooms van de Porsche Dealers getoond zou worden. De PCH is heel veel dank verschuldigd aan alle betrokken bij Porsche (Classic) Center Gelderland voor deze unieke avond.