De traditie wil dat er in een jubileumjaar van de PCH een uitgebreide buitenlandreis op het programma staat. Dit jaar was dat Denemarken. De organisatie van de reis lag in handen van René en Marjolein Pelgrum, samen met Jur en Elly de Graaf. 20 PCH equipes namen deel aan deze reis.
Dag 1, 20 augustus 2016
Na heel veel voorbereidingen - meer dan acht maanden lang - was het zover. Rond half tien vertrokken we uit Oosterhout om onze mede-organisatoren René en Marjolein op te halen. De reis verliep voorspoedig. Het diner deze avond was vrij. Een grote groep zocht het dichtbij bij de Griek, die heel blij was met ons en dus veel lachte en heel vriendelijk was. Een ander groepje ging de stad in om zich daar te laven aan heerlijke gerechten.
Om 21.00 uur kwamen we in een kleine zaal van het hotel bij elkaar voor een korte briefing en het uitdelen van de roadbooks, de speciale polo's en de doppers. Het begin was er. De PCH Danmark’s Tur ging van gestart.
Dag 2, 21 augustus 2016
Ondergetekende had samen met Jaap Wilkens een mooie route in gedachten door de ‘Alpen van Noord Duitsland’, richting de grens met Denemarken. Nou ja de Alpen, meer de Ardennen, maar de wegen zijn er niet minder fraai om. Ondertussen konden we dan meteen nog langs Plön. Een zeer fraai stadje, bijna geheel omsloten door water.
Vanaf de grens was het wat betreft snelheid afgelopen met de pret. Vanaf hier maximaal 90 km/uur op de ruime provinciaalse wegen en de meeste Denen blijven daar liever nog een paar kilometers onder. Uiteindelijk zijn we toch aangekomen in Ribe. Hier wachtte ons een schitterend stadje. Tal van gebouwen daterend van de late middeleeuwen tot de 19e eeuw. Fraaie vakwerkhuizen, langgevels en wat al niet meer, een paradijs voor de architectuur liefhebber. Helaas moesten we snel alweer verder, met de belofte hier zeker nog eens terug te komen! Op naar Holstebro.
Hier kwamen we aan op een groot landgoed en een fraai gelegen boerderijstijl hotel. Tal van dieren liepen hier in de schitterende natuur. In de avond was er een fraai buffet en heerlijke wijnen, nou ja, die wijn kon beter…
Dag 3, 22 augustus 2016
Vandaag was voorzien om nog noordelijker te rijden, vanuit Holsterbro naar Struer. Het rijden met de Porsches door het agrarisch landschap van het noordelijke deel van Jutland was een genot. De B&O fabriek stond op het programma. Een fabriek die, als je hem vanuit het oosten benaderd, lijkt te zweven in het landschap.
In het hoofdgebouw werden we welkom geheten met een kopje koffie en een spiesje met fruit, heerlijk verfrissend. Het hoofdgebouw is zo gebouwd dat als je in de ontvangstruimte staat, je van daaruit alle medewerkers op kantoor kan zien zitten tot de CEO toe. Na een verhaal over het wel en wee van deze fabriek mochten we in twee groepen de grote aluminiumfabriek gaan bezoeken. We weten nu ook waarom de B&O zo duur is. Elk onderdeel wordt 100% gecontroleerd. Elk klein foutje - al zit deze aan de binnenkant en ziet niemand dit - wordt uit het proces gehaald. De rondleiding was zeer indrukwekkend. Rond het middaguur zijn we naar het Struer museum gegaan waar we verwend werden met het Deense smörrebröd, een soort van roggebrood rijkelijk belegd met - zoals we later vernamen - de restjes van de vorige dag. Dit was echter bij deze lunch niet te merken. In de namiddag ging onze tocht in zuidelijke richting naar Odense. De geboortestad van Hans Christian Andersen. In de binnenstad van Odense stond ons hotel. Dit hotel had een parkeerplaats voor 9 auto’ s. Wij hebben echter toch 18 van onze Porsches hier geparkeerd. Dit trok in de stad een hoop bekijks.
Dag 4, 23 augustus 2016
Goed ontbijt (zelfs met bubbels op ijs) en een heel fraai uitzicht vanuit het restaurant op ..... onze Porsches. Vele Denen liepen te kijken en met hun mobieltjes foto's te maken. Zoveel moois zien zij niet vaak bij elkaar. Dit soort auto's zijn verdraaide duur daar.
Na een kwartiertje lopen verzamelden we bij de ingang van het Hans Christiaan Andersen Huis. De moeite waard om te bezoeken, zo bleek al snel. Uiteraard zijn er de bekende sprookjes in schrift en uitgebeeld. Heel het reilen en zeilen van zijn leven wordt de bezoeker duidelijk gemaakt. Wederom in de benenwagen, nu naar Filosofgangen 30 waar wij de aanlegsteiger bereikten van de Odense Aafart. Eenmaal aan boord van de open rivierboot (ong. 60 pax) vertrokken we voor een tochtje langs veel groen, mooie villa's en heen en terug langs de Zoo.
Dag 5, 24 augustus 2016.
Vanuit Odense zijn we vertrokken naar Roskilde. Een tocht van 134 km. Odense is gelegen op het eiland Funen en Roskilde ligt op Seeland. Om hier te komen moet je over de grote Beltbrug, de kleine Beltbrug hadden we gehad op onze 3e dag, van Jutland naar het eiland Funen. De Grote Beltbrug bestaat uit twee bruggen van 6,6 en 6,8 km. Deze bruggen komen samen op het eilandje Sprogo. De totale oversteek over de Grote Belt is 18 km. Een indrukwekkend geheel is het en heel leuk toen we er met zes Porsches achter elkaar overheen reden.
Roskilde is een van de oudste steden van Denemarken. Bij aankomst zijn we eerst gaan lunchen op het grote kerkplein bij de kathedraal van Roskilde. In de middag stond een bezoek aan het Vikingschipmuseum op het programma, deels een openluchtmuseum. Het museum laat vijf Vikingschepen uit de 11de eeuw zien. Daarnaast wordt de kunst van het bouwen van een houten schip gedemonstreerd en biedt het de mogelijkheid om op een hedendaags Vikingschip mee te varen.
Dag 6, 25 augustus 2016
In eerste instantie hadden we een rit die was uitgezet door iemand van de Deense Porsche Club, maar daarvan vonden we uiteindelijk dat er te veel snelweg in zat. Dus hebben Marjolein en René zelf een route uitgestippeld met echte binnenwegen. Het ging zelfs zo binnendoor dat we verdwaalden en een doodlopende weg zijn ingereden waar we plotseling voor een meer kwamen te staan. Inmiddels hadden zich al diverse Porsche’s achter ons gemeld. Gelukkig kwam er een Deen langs die ons vertelde dat hier vroeger een pont gevaren had, maar door alle nieuwe bruggen was die komen te vervallen.
Daarna hebben we het slot Frederiksborg in Hillord bezocht met een prachtige tuin. Een aantal van ons hebben hier zelfs de prinses van Denemarken gezien en er foto’s van gemaakt. Aansluitend hebben we nog het bijzondere Museum Louisiana of Modern Art in Humlebaek bezocht.
Dag 7, 26 augustus 2016
De weergoden waren ons gunstig gezind en het beloofde een prachtige dag te worden met volop zonneschijn en temperaturen van rond de 25 tot 30 graden. Dat zijn hier hoge temperaturen voor de tijd van het jaar. Op het programma stond een toerrit door Kopenhagen en een bezoek aan het Tivoli-park.
Om 9 uur werden we opgehaald door een touringcar met onze gids, Dirk. Dirk is een Nederlander die al jaren in Kopenhagen woont. Hij is een professionele gids en dat is aan alles te merken. Hier en daar verlieten we de bus voor een uitstapje naar het paleis, de beroemde zeemeermin of een uitzicht op de haven.
We eindigden onze rit bij het Tivoli Park. Voor wie wilde, was er een kaartje geregeld om het park te bezoeken. Verder was het aan ieder om de middag zelf te besteden. Het Tivoli Park is het oudste attractiepark ter wereld. Het is een combinatie van eetgelegenheden, speeltuintjes, grasvelden, stoere attracties en live entertainment.
We sloten de dag af met een heerlijk buffet bij Rosie McGee. Een gezellig restaurant met de uitstraling van een Ierse pub. Het is jammer dat de temperatuur ook hier inmiddels tropische vormen had aangenomen, want al gauw vluchtte iedereen naar buiten. Na een bedankje van Jaap Wilkens, met zijn lieftallige assistentie Louise Martens aan de organisatoren, sloot Jur de Graaf onze buitenlandreis af. We hebben een heerlijke reis gehad, mooi weer en leuke plaatsen bezocht. Eenmaal terug in Nederland, zullen we kunnen terugkijken op een zeer geslaagde buitenlandreis. De vraagt rijst dan direct:
“Waar gaan we volgend jaar naar toe?”
Klik hier voor het fotoverslag