Skip to main content
75 Years of Porsche
Officially approved Porsche Club 12

Zaterdag 30 september

Zaterdagochtend 30 september arriveerden we bij restaurant het Achterhuis te Urk. Na een gezamenlijk kopje koffie, de groepsfoto en de uitreiking van het roadbook, zijn we vol goede moed vertrokken met nog redelijk weer. Deze keer eens geen foto’s zoeken maar… zelf foto’s maken. Iedereen was dan ook gevraagd om de smartphone mee te nemen.

Na een bezoek aan de mooie dorpen en het uitvoeren van de foto-opdrachten, hebben we allemaal op verschillende plekken geluncht  maar daarna begon het toch wel erg slecht weer te worden. Jammer, na al het werk van de organisatie dat we niet volop hebben kunnen genieten van het cabrio rijden. Wij zijn niet verder gekomen dan Sneek en zijn daarna in een wegomlegging terechtgekomen. Onze navigatie was de kluts kwijt, dus we zijn een beetje verdwaald en kwamen wat laat aan. Dat mocht de pret niet drukken, even opfrissen en daarna de bus in naar het restaurant in Sleen waar we weer een heerlijke en gezellige avond beleefd hebben. Kortom, een mooie en leuke afsluiting van de dag.

Jan en Helga van Leeuwen

Zondag 1 oktober

Na een zeer geslaagde heenreis op zaterdag van Urk naar Spier via de Friese meren, was voor zondag de terugweg ingepland via een diversiteit aan kleine plaatsen met als eindbestemming Lelystad airport. Op eigen gelegenheid, zonder bolletje-pijltje, noch het zoeken van foto’s en de navigatie ingesteld op ‘vermijdt de snelwegen’, togen wij op pad.

Vanuit Spier naar Zuidwolde passeerden we een plaggenhut. Een met heide bedekte hut die als woning dienst deed voor de arme Drentse veenboeren. In deze omgeving hebben we de grote statige Friese boerderijen achter ons gelaten en zagen we kleinere, minder statige Drentse boerderijen. Verder langs Balkbrug en de Meele naar Dalfsen. Ons navigatiesysteem kende de Meele niet. Wikipedia wel: De Meele is een in het noordwestelijk deel van Nieuwleusen gelegen buurtschap in de driehoek Zwolle, Nieuwleusen, Staphorst.

Inmiddels zaten we in de provincie Overijssel en kwamen door Dalfsen, gelegen aan de Vecht en we verlieten het plaatsje via de vechtbrug met een mooi zicht op de stad. We vervolgden onze weg naar Wijthem, wat onze tomtom verandert heeft in Wijthmen, een buurtschap in de Overijsselse plaats Zwolle. Via de weg over de dijk langs de IJssel naar Hattem, een pittoreske hanzenstad op de Veluwe met een grote jachthaven. Na Hattem veranderde het landschap in een bosrijke omgeving waar veel heide groeit, de Oldenbroekse Heide. Langs het mooie fiets- en wandelgebied, de Dellen, op weg naar Wezep en ’t Harde. Hier liggen grote defensie schietterreinen, zonder afrastering, met alleen links en rechts waarschuwingsborden en staat de Lkon. Tonnet kazerne.

Vervolgens op weg naar Elburg, een oude vestingstad. Je ziet daar erg veel overeenkomsten met Hattem, als je naar de stadstorens kijkt. Elburg heeft een luxe motorjachthaven direct aan het Veluwe meer, het vroegere IJsselmeer. Van hieruit door Oostelijk Flevoland naar Lelystad Airport waar we onze tocht afsloten met een aparte tosti, ‘de Starfighter’.

Kort samengevat: het was een erg mooie tweedaagse rit die wat ons betreft over meer tijd uitgesmeerd had mogen worden. Veel dank aan de organisatoren van deze Noorderligt toer die wat ons betreft zeker nog een gereden zal worden.

Lambert en Dominique van der Meulen

Link naar het fotoverslag