Skip to main content
75 Years of Porsche
Officially approved Porsche Club 12

Studiemodel Porsche toont contouren van toekomstige sportauto

Met de Panamera Sport Turismo schetst Porsche de toekomstige ontwerptaal voor een model met intelligente en efficiënte aandrijftechnologie. De Sport Turismo voegt de nieuwste generatie hybride-technologie samen met een evolutionaire kijk op een sportief carrosserieontwerp

Het carrosserie-ontwerp van de Panamera Sport Turismo is een kijkje op de mogelijke Porsche van de toekomst: met korte overhangen en een grote achterklep voor de laadruimte. Beide zaken zorgen voor zowel sportiviteit als functionaliteit. Deze conceptcar heeft de afmetingen van een toplimousine en het comfort van de luxueuze klasse. De Sport Turismo is 1.990 mm breed, slechts 1.401 mm hoog en 4.950 mm lang. De richtingaanwijzers en zijverlichting zijn onderdeel van de C-vormige lampunits – ook wel C-bladen genoemd –. Die zijn geïntegreerd in de grote luchtinlaten aan de voorzijde. Samen met de innovatief ontworpen vierpunts LED-koplampen bepalen ze het uiterlijk van de conceptcar.

In plaats van buitenspiegels heeft de Sport Turismo twee camera’s die zijn gemonteerd in de luchtuitlaten op de flanken. Beelden van de camera’s worden weergegeven in het interieur.

De tweespaaks velgen zijn uitgevoerd in twee kleuren en de remklauwen hebben een Acid Green laklaag. De aluminium behuizing van de accu’s is gemonteerd onder de vloer van de bagageruimte. Die vloer is gemaakt van elektrochromatisch glas dat met een druk op een knop zicht geeft op de energiebron voor de hybride-aandrijving.

“e-hybrid” duidt op plug-in hybride-technologie van Porsche
De aandrijving van de Panamera Sport Turismo bestaat uit de nieuwste plug-in hybride-technologie, op de voorspatborden aangeduid als “e-hybrid”. De mogelijkheid om de auto op te laden wordt gecombineerd met een krachtige aandrijflijn. De Panamera Sport Turismo heeft een totaal topvermogen van 306 kW (416 pk) en kan volledig elektrisch aangedreven een snelheid bereiken van 130 km/u met een actieradius van 30 kilometer. Tijdens de gecombineerde cyclus verbruikt hij minder dan 3,5 liter over 100 kilometer en de CO2-uitstoot is minder dan 82 gr/km.

De aandrijflijn van de Panamera Sport Turismo is een verdere ontwikkeling van de volledig hybride-technologie die Porsche op dit moment al toepast in de Panamera S Hybrid en Cayenne S Hybrid. De nieuwe elektromotor levert 70 kW (95 pk), ongeveer het dubbele vermogen in vergelijking met wat Porsche momenteel toepast in zijn bestaande hybride-modellen, terwijl de drieliter V6-motor met compressor nog altijd 245 kW (333 pk) levert. Als beide motoren actief zijn, accelereert de Panamera Sport Turismo in minder dan zes seconden naar 100 km/u.

Krachtpakket: oplaadbare lithium-ion accu
Elektrische kracht krijgt de Panamera Sport Turismo van een lithium-ion accu die binnen dezelfde afmetingen veel meer vermogen levert dan de nikkel-hydride accu’s die momenteel worden gebruikt. Zijn oplaadcapaciteit van 9,4 kiloWatt-uur en hoge vermogen zorgen voor snellere acceleratie, een grotere actieradius en hogere snelheden ook in combinatie met de verbrandingsmotor.

Standaard rijdt de auto volledig elektrisch, maar de bestuurder kan dit desgewenst veranderen met een knop op het stuurwiel. Ook kan de bestuurder met een druk op de knop ervoor zorgen dat de accu via de stand “e-mode” extra wordt opgeladen. De vloeistof gekoelde lithium-ion accu is ook met behulp van een laadsnoer in 2,5 uur op te laden (afhankelijk van het voltage op het elektriciteitsnet). Porsche heeft daarbij aan praktisch gebruiksgemak gedacht: het systeem heeft een stekker die thuis in de garage gewoon in het stopcontact kan worden gestoken.

Vertrouwd en toch helemaal nieuw: touchscreen bediening

Het interieur van de Panamera Sport Turismo is een vernieuwende interpretatie van een puristische visie op de vorm en de functie van het dashboard van sportauto’s: zo min mogelijk en zo veel als nodig. In plaats van een conventioneel instrumentarium zit recht voor de bestuurder een TFT-kleurenscherm waarop informatie over auto en navigatie op afroep kan worden getoond. Op twee displays links en rechts ervan worden beelden getoond van de camera’s die de buitenspiegels vervangen.

Met aanraking van het touchscreen kleurenscherm wordt de e-hybrid gestart. Dat gebeurt als vanzelfsprekend bij Porsche aan de linkerzijde. In de middenconsole zit een nieuw soort touchscreen met overige functies. De bestuurder kan daarmee de aandrijfwijze kiezen, variërend van maximaal vermogen tot minimaal verbruik. Alles kan intuïtief worden bediend: automatische temperatuurregeling, stoelverstelling, verlichting, achteruitkijkcamera’s en alle functies van Porsche Communication Management (PCM).

Communicatie op afstand via app voor smartphone

De Panamera Sport Turismo biedt de bestuurder volkomen nieuwe communicatiemogelijkheden. Hij kan met een app op zijn smartphone bij alle informatie over zijn auto komen. Zo kan hij zien hoever de accu is opgeladen en hoeveel tijd het nog vergt om volledig opgeladen te zijn. Ook kan hij zelf de tijdstippen kiezen waarop moet worden opgeladen. Bovendien kan de bestuurder de temperatuur in het interieur regelen en die bijvoorbeeld laten opwarmen terwijl de auto is aangesloten op het lichtnet.

Specificaties concept car Panamera Sport Turismo:
Carrosserie:Sport Turismo met vier individuele stoelen, vier deuren en achterklep
Aandrijflijn: Parallel volledig hybride-aandrijflijn, 3,0-liter V6-motor, compressor, hybride module met elektromotor en ontkoppelmogelijkheid, achterwielaandrijving.
Vermogen:245 kW (333 pk) V6-motor, 70 kW (95 pk) elektromotor, 306 kW (416 pk) gecombineerd vermogen
Onderstel:Dubbele dwarsgeplaatste wieldraagarmen voor, elektromechanische stuurbekrachtiging, multilink achterwielophanging
Afmetingen:Lengte 4.950 mm, Breedte 1.990 mm. Hoogte 1.401 mm
Voeding:Lithium-ion accu met capaciteit van 9,4 kWh en oplaadmogelijkheid via elektriciteitsnet
Prestaties:Topsnelheid bij alleen elektrische aandrijving ongeveer 130 km/u
Acceleratie: 0 – 100 km/u < 6 sec
Verbruik: < 3,5 l/100 km (gecombineerd gebruik)
CO2-uitstoot: < 82 gr (gecombineerd gebruik)
Actieradius bij alleen elektrische aandrijving > 30 km
Oplaadtijd op elektriciteitsnet: tot 2,5 uur