Skip to main content
75 Years of Porsche
Officially approved Porsche Club 12

Toegegeven, het testen van een nieuwe Porsche is altijd leuk, al zijn niet alle auto’s even spectaculair. Maar er zijn af en toe nieuwe modellen waarvan ik me heel lang van te voren al kan verheugen om achter het stuur te mogen kruipen. De Cayman GT4 valt zondermeer in die categorie. Op de AutoRAI van dit jaar stond de knalgele GT4 al op de Porsche stand als absolute blikvanger. Daarna sierde diezelfde auto tot tweemaal toe de voorpagina van een bekend autoblad. Eind juni mocht de GT4 een weekendje mee naar huis. Niets ten nadele van bijvoorbeeld een Macan Diesel, maar hiervan raak ik toch wat meer opgewonden!

Geen opgewaardeerde Cayman GTS
Allereerst een uitleg wat het concept ‘GT4’ eigenlijk inhoudt. Het is absoluut geen opgewaardeerde Cayman of Cayman GTS. Buiten de uiterlijke vormgeving is het een vrijwel compleet andere en nieuwe auto. Je zou kunnen zeggen dat Porsche de Cayman eindelijk heeft opgewaardeerd in de richting van het potentieel van deze auto. De wegligging was al lang dik in orde, maar iedereen was het er over eens dat deze auto meer aankon dan bijvoorbeeld de 340 pk van de Cayman GTS uit 2014.

Laten we beginnen met de motor, dat is een simpel verhaal. De GT4 heeft een licht gemodificeerde versie van de 3,8 liter boxermotor van de 911 Carrera S meegekregen. De motor werd 180 graden gedraaid, zodat de versnellingsbak achter de motor past, die in dit geval als ‘middenmotor’ is gemonteerd en niet - zoals bij de 911 - boven de achterwielen. De versnellingsbak kreeg ook dynamische motorsteunen om overhellen nog verder te beperken. Dit alles brengt het vermogen tot 385 pk (283 kW). Samen met de handmatig bediende zesversnellingsbak is een sprint van 0-100 km volgens de fabrieksopgave mogelijk in 4,4 seconden.

Het meest verrassende aan de GT4 is het onderstel. De voortrein is vrijwel identiek aan die van de GT3. De achterwielophanging is een versterkte versie van de standaard Cayman versie. Ook de bovenmaatse remmen werden overgenomen van de GT3. Verder is dit de eerste Cayman waarbij de mogelijkheid geboden wordt om voor gebruik op het circuit een aantal aanpassingen te doen. Rijhoogte, camber en de stijfheid van de rolstangen zijn instelbaar. De achterspoiler is tot 3 graden verstelbaar en in de diffusor van de voorspoiler kunnen twee flaps verwijderd worden. Alles met het doel meer downforce te creëren.

Standaard wordt de GT4 geleverd met 20” wielen (ook GT3) en Michelin Pilot Sport Cup 2 banden. De luchtopeningen in het front werden vergroot, er is een luchtsleuf (alweer a la GT3) aangebracht voor de voorklep, de zijdelingse luchthappers werden wat vergroot en tot slot is er een grote verstelbare achterspoiler gemonteerd op aluminium steunen. Kortom, de GT4 wordt gepositioneerd als een serieus circuitmonster.

Hoewel de auto op sommige punten wel spartaans genoemd kan worden, gaat dat zeker niet op voor het interieur, dat is overgenomen van de standaard Cayman versies. Daarbij voeren prachtig leer met alcantara de boventoon. Gele stiksels en gele lak accenten in het interieur geven de auto een chique-sportief karakter. Het mooie stuurwiel werd rechtstreeks uit de 918 Spyder overgenomen en ook de fantastische (optionele) racekuipen komen uit de 918 Spyder. Om de sportieve inborst van de GT4 ook binnenin te benadrukken zijn de standaard deurklinken vervangen door gele riempjes die geleend werden van de 964 RS.

Het bovenstaande is niet allemaal standaard. Er zit een optiepakket van ca. € 36.000 op deze auto. Het  duurste item op de optielijst zijn de PCCB keramische remschijven  (€ 7.728,-). Verder bestaat de lijst uit zaken die je toch eigenlijk wel heel graag op die auto ziet. Het enige dat zondermeer in de categorie ‘ik kan wel zonder’ valt is de sleutel in carrosseriekleur (€ 263,-).

Een klasse apart
De testrit met de Cayman GTS ligt me nog redelijk vers in het geheugen, dus dat helpt om het vergelijk te kunnen maken. Dat moet ik meteen relativeren  want deze auto wordt afgeleverd met Pilot Sport Cup banden in plaats van de ‘gewone’ Pilot Sport op de GTS. Dat maakt al een zeer serieus verschil. Zo ongeveer tussen het gewoon rijden op de weg of in een tramrails.

Helaas krijg ik maar zelden de mogelijkheid om een nieuwe auto te testen op het circuit. Sterker nog, rijden buiten de openbare weg is strikt verboden in verband met de verzekering. Maar het grote voordeel van de beschikbaarheid in een weekend is dat je vroeg op de zondagochtend in alle ‘stilte’ heerlijk kunt boenderen met zo’n auto, met nauwelijks verkeer op de weg en hopelijk ook geen politie.

De hele test is eigenlijk in één zin samen te vatten: deze auto geeft zo ongelooflijk veel vertrouwen! Ook met het voordeel van de Cup banden in gedachten is het direct duidelijk dat de GT4 van een hele andere klasse is dan de GTS uitvoering. Er is met 385 pk zeker niet té veel vermogen voor een sprint rechtdoor op een droge weg. Maar voor hard rechtdoor rijden koop je deze auto ook niet. De wegligging van de GT4 overtreft steeds je verwachtingen en elke keer zet je weer een tandje bij, zonder dat je het vertrouwen in de auto verliest. Al na een korte eerste ervaring durf ik dingen te doen met deze auto waarvan ik in een GT3 op de openbare weg niet zou durven dromen.

Zodra je de limiet opzoekt is er sprake van een licht onderstuur karakter. Dat is heel simpel op te lossen door bij scherp insturen remmend de bocht in te duiken. De neus wordt dan zo hard naar beneden gedrukt dat het onderstuur absoluut niet meer te bekennen is en vervolgens kun je al weer heel vroeg op het gas. Bij hard uitaccelereren ontstaat er een niet overmatig overstuur, dat kinderlijk eenvoudig te corrigeren is. Gas er op houden en licht tegensturen is voldoende. En kom je dan toch in de buurt van ‘het randje’ dan wordt je op een hele vriendelijke maar duidelijke manier gewaarschuwd doordat de achteras wat subtiele stapjes opzij zet. Mijn vorige BMW5 met sportonderstel had diezelfde neiging en ik vond en vindt het nog steeds een heerlijke ervaring. Alsof de auto tegen je wil zeggen: “Hé baas, je zit op het randje, maar ik red het nog net hoor!”

Naarmate er meer sportieve kilometers afgelegd worden, wordt ook het plezier steeds groter. Deze auto kun je zelfs op een stille en droge openbare weg volledig op de limiet rijden, zonder dat je op enig moment aan vertrouwen inboet. Dat is iets anders dan zelfoverschatting, ook een GT4 kent z’n grenzen. Maar die grenzen worden zo extreem duidelijk aangegeven dat je met een beetje oefening ook echt op die grenzen kunt rijden. Op het circuit geldt dat uiteraard in nog sterkere mate. Het is me volstrekt duidelijk dat Porsche met de GT4 een compleet circuitwaardige versie van de Cayman heeft neergezet. Eindelijk mag het beest los…. Zonder daarvan een bewijs in handen te hebben, ben ik er van overtuigd dat de GT4 elke 911 op de meeste circuits het nakijken geeft, behalve natuurlijk een GT3.

Ik heb lang kunnen zeggen dat de leukste Porsche waar ik in gereden heb, de Boxster Spyder was. Dat moet ik nu inslikken, de GT4 wint het met afstand. Overigens komt er een van de GT4 afgeleide nieuwe Boxster Spyder. Die moet een pk-tje of 10 inleveren, maar wat zal dat ook een fantastische auto worden.

Lange versnellingen
Er is duidelijk (gewicht) gespaard op het isolatiemateriaal. De afrol- en motorgeluiden zijn veel nadrukkelijker aanwezig dan in een gewone Cayman. Het pookje is iets korter dan in de GTs versie en schakelt heel duidelijk en bliksemsnel. De versnellingsbak is dezelfde 6-trapsbak als in de standaard Cayman versies. Daarmee zijn de versnellingen voor deze auto wat lang en dat is eigenlijk jammer. Een 7-traps PDK zal waarschijnlijk nog meer snelheidspotentieel uit de auto halen, maar een PDK is op de GT4 niet leverbaar.

Heerlijk is het tussengas bij terugschakelen in de Sportstand van het PASM systeem waardoor de motor bij hard afremmen goed op toeren wordt gehouden. Ook het gepruttel en gerochel bij ‘gas los’ is een feestje voor de oren. Op zaterdagavond rijd ik met mijn lief naast me door de Leidsche Rijntunnel bij Utrecht. Ramen open, terugschakelen, gas geven, gas los, terugschakelen, gas geven, gas los…. En op de terugweg natuurlijk nog een keer!

Het PASM systeem van de GT4 kent in tegenstelling tot andere Porsche modellen maar twee standen, Normaal en Sport. Een Comfortstand ontbreekt. De Normaalstand is al behoorlijk stevig. Porsche heeft voor het zetten van een tijd op de Nürburgring (7:40 minuten) dan ook de Normaal stand gebruikt. De Sport stand kun je eigenlijk alleen gebruiken op een vlak wegdek, zo’n beetje met kwaliteitsnorm ‘biljartlaken’. Die is echt knoeperhard. Voor dagelijks gebruik is de PASM in standje ‘Normaal’ net aan comfortabel genoeg maar het houdt niet echt over. Een nieuw type GT3 kun je in de Comfortstand prima gebruiken voor dagelijks vervoer, de GT4 leent zich daar wat minder voor. Maar je moet er wat voor over hebben om in de ultieme circuitversie van de Cayman te kunnen tijden.

Voor wie is deze auto dan bedoeld?
Het vergelijk met de GT3 is onzinnig, maar dringt zich toch op. In de eerste plaats is er een prijsverschil van ruim 70.000 euro, hoewel je in de GT4 wel iets meer geld kwijt zult zijn aan opties, die in een GT3 standaard geleverd worden. De 918 Spyder racekuipen en een Sports Chrono Pakket zijn wat mij betreft absolute vereisten. PCCB keramische remmen zijn een aanrader en bij intensief circuitbezoek is een brandblusser aan boord ook nooit weg. De overige opties zijn fraaie maar niet noodzakelijke franjes.

Hoe zit het dan met dat vergelijk met de GT3? Wel, ik ga daar heel eerlijk over zijn. De gemiddelde trackday coureur (daar reken ik mijzelf, inclusief racelicentie, ook onder) gaat nooit en te nimmer het volledige potentieel uit de GT3 halen op het circuit. Echt niet! Daarvoor moet je minimaal de kwaliteiten van de instructeurs in onze sportcommissie hebben of serieuze race ervaring. Maar ook met mijn bescheiden rijkwaliteiten is het volledige potentieel in een GT4 wel haalbaar, ook op het circuit. Je leert er ook al snel en heel eenvoudig mee driften. Gaat trouwens ook prima op een snelle rotonde. En goed beschouwd geeft een auto die je echt op het randje kunt rijden toch net meer plezier dan één die je op een wat intimiderende wijze ontzag blijft inboezemen. Zo, nu maar eens kijken wie er net zo eerlijk durft te zijn.

Wil dat dan zeggen dat ik nu mijn GT3 ga inruilen? Nee, natuurlijk niet!

Ik wil er ook zo één!
Over bekijks had ik dit weekend niet te klagen met de GT4. Dat zal gedeeltelijk aan het ‘kanariegeel’ gelegen hebben, maar met de looks is niets mis. Integendeel, er staat hier een hele serieuze en indrukwekkende sportwagen. Vooral kinderen reageren heel duidelijk en direct met de mooiste kreten van bewondering.

Op zondagmiddag zijn we even op familiebezoek in een klein dorp in de Randstad. Als we weer instappen fietst er een moeder langs met naast zich een ventje van een jaar of acht. “Kijk mama, precies zo’n Porsche wil ik later ook”. Dan kan je weekend echt niet meer stuk!

Henry de Vaal,

SPECIFICATIES

Motor: 6-cilinder boxer, 3.8L
Motoropstelling: middenmotor
Vermogen: 283 kW / 385 pk bij 7.400 t/min
Max. koppel: 420 Nm bij 4.750 - 6.000 t/min
Transmissie: handmatig, 6 versnellingen
Wielen: Voor: 8,5 J x 20 ET 61, achter: 11 J x 20 ET 50
Banden: Voor: 245/35 ZR 20, achter: 295/30 ZR 20
Lengte: 4.438 mm
Breedte: 1.817 mm
Hoogte: 1.266 mm
Gewicht (DIN): 1.340 kg
Tankinhoud: 54L
Cw waarde: 0,32
Verbruik gemiddeld: 10,3L / 100 km
CO2 uitstoot: 238 g/km
Topsnelheid: 295 km/u
Sprint 0-100 km/u: 4,4 sec
Sprint 0-200 km/u: 14,5 sec.

Prijs: € 126.100,-
Prijs geteste uitvoering: € 162.634,-