Skip to main content

Cayenne S Tiptronic (2007)
juni 2007

De Cayenne Turbo en de Cayenne V6 van de vorige generatie waren al eerder aan de beurt in de PPP testrubriek. De korte conclusies waren voor de Cayenne Turbo: beest van een auto met een overdosis power en een stevige draaikolk in de tank en voor de Cayenne V6: prima reisauto maar wel iets underpowered en een uitrusting/interieur die net niet helemaal voldoet aan de verwachtingen die je nu eenmaal hebt van Porsche. De hamvraag is dus of de Cayenne S de gulden middenweg biedt?

Eind februari van dit jaar werd de tweede generatie van de Cayenne geïntroduceerd. De uiterlijke wijzigingen zijn niet heel groot, behalve het vooraanzicht. De eerste generatie had nog te leiden onder een tamelijk krampachtige poging om via de befaamde spiegelei-koplampen enige gelijkenis met de 911 te creëren. Daar werd de auto niet mooier van en er was best veel kritiek op het uiterlijk. De tweede generatie ziet er duidelijk beter uit. Elk model (Turbo / S / V6) heeft nu zijn eigen specifieke front en is daardoor goed herkenbaar. Ons testexemplaar heeft een mooie zilvergrijze kleur met lichtgrijs lederen interieur en ziet er absoluut gelikt uit. Als extra ‘opsmuk’ is dit exemplaar voorzien van fraaie 21” velgen.

De onderhuidse veranderingen voor de nieuwe Cayennes zijn wel heel groot. Alle modellen hebben nieuwe, sterkere motoren met directe benzine-inspuiting (DFI). De Cayenne S wordt aangedreven door een vernieuwde, atmosferische V8-motor met een cilinderinhoud van 4.8 liter. Dankzij DFI en de variabele kleppentiming VarioCam Plus nam de trekkracht toe van 420 tot 500 newtonmeter. Het vermogen bedraagt 385 pk (283 kW) - dat is 45 pk (33 kW) meer dan voorheen. De Cayenne S accelereert in de Tiptronic versie in 6,8 seconden naar 100 km/h en heeft een topsnelheid van 250 km/h.

De Cayenne S is standaard voorzien van PTM en PSM en de testauto heeft als opties PASM en PDCC. Bent u daar nog? Een beetje Porsche-fan kent z’n afkortingen! Enfin, PTM is het Traction Management systeem dat het motorvermogen standaard verdeelt in een 38:62-verhouding tussen voor- en achteras. Via een lamellenkoppeling kan, indien nodig, het volledige vermogen naar alleen de voor- of alleen de achteras worden gestuurd. PSM staat voor het Stability Management systeem dat voor de Cayenne werd uitgebreid met een remassistent (stabiliteitscontrolesysteem voor een aanhanger) en offroad-ABS. PASM (Active Suspension Management) is het actieve onderstel dat de instelling van ‘Comfort, ‘Standaard’ en ‘Sport’ mogelijk maakt. In combinatie met de luchtvering is ook de rijhoogte van de auto instelbaar.

De grootste vernieuwing is echter PDCC (Porsche Dynamic Chassis Control), leverbaar in combinatie met PASM, een primeur voor de Cayenne. Deze voorziening gaat het overhellen van de auto in bochten tegen en zorgt er in bijna elke situatie voor dat de auto horizontaal blijft, aldus Porsche. Dat willen we wel graag in de praktijk testen!

Op een doordeweekse dag halen we de Cayenne op in Leusden. Eerst een stukje bos zoeken voor de foto’s. Dat valt niet helemaal mee want het is een vrij grijze en donkere ochtend. Al doende komen we op een mooie zandweg met een haakse bocht erin. Daar kan de tractie mooi getest worden en die is, als verwacht, dik in orde. Zolang je het gas er op houdt kun je gewoon haaks de bocht door. Heel verleidelijk om de PSM uit te zetten maar de aanwezige bomen zijn niet van het type dat opzij gaat bij naderend onheil en gezien het tamelijk hoge ‘eigen risico’ op een testauto doen we dat toch maar niet. Na een aantal pogingen ziet de zandweg er toch al snel uit als een omgeploegde akker en we vertrekken voordat er een boze boswachter arriveert die daar moeilijk over gaat doen.

De rest van de dag wordt de auto ingezet voor zakelijk gebruik. Opvallend is vooral dat deze Cayenne S ontzettend snel op het gas reageert. Zowel bij wegrijden uit stilstand als in alle andere situaties reageert de auto heel snel op elk commando via het gaspedaal. Heer¬lijk toerend over binnenweggetjes en over de snelweg blijkt deze Cayenne extreem comfortabel. Je hebt nooit het gevoel in een grote en zware (2.320 kg) auto te sturen. Over de 4.8 liter motor van de Cayenne S is maar één oordeel mogelijk: niet te veel en zeker niet te weinig. Precies goed voor deze auto!

En dan het PDCC systeem. In één woord: Subliem. De mooiste plek om dit te testen zijn de verbindingslussen en de op- en afritten op de snelwegen. De bochtsnelheden die met de auto gehaald kunnen worden grenzen aan het belachelijke. Op een lange scherpe lus van verkeersplein Oudenrijn haal ik ruim 120 km/u, op de verbindingslus A1/A27 richting Utrecht gaat het met ruim 145 km/u (sorry, mijnheer Spee) zonder dat de auto de minste rolbeweging maakt. Het verkeer laat geen hogere snelheid toe, maar het zou waarschijnlijk wel kunnen. Ook bij extreem scherp genomen bochten en alle andere manoeuvres die ik weet te bedenken geeft het systeem geen krimp. De auto blijft minimaal even vlak liggen als mijn BMW-5 met sportonderstel. Dit komt de wegligging in hoge mate ten goede en het geeft vooral een groot gevoel van veiligheid en van controle over de auto.

Het interieur is niet veel veranderd t.o.v. de vorige versie, maar is wat gemoderniseerd. De ‘S’ beschikt over een zeer fraai interieur met het afwerkingsniveau dat je van de 911 kent. Wat dat betreft is er wel een behoorlijk verschil met de V6 uitvoering die een stuk kariger bedeeld is. Uiteraard is deze testauto van allerlei leuke extra’s voorzien zoals navigatie en een Bose soundsysteem. De Tiptronic heeft 6 versnellingen in deze auto en doet het prima. In zo’n auto hoort ook een automaat! De zeer uitgebreide Porsche knoppenwinkel op het dashboard is tamelijk consistent tussen alle Porsche modellen en is voor ons dus wel vertrouwd. Hier zou echter wel wat modernisering toegepast mogen worden a la i-drive van BMW. De 4.8 liter motor laat zich goed horen als het gas wordt ingetrapt met een mooie donkere sound. Bij cruisen op de snelweg is de auto niet heel erg stil, maar het stoort geen moment. De comfortabele en hoge zit met riante uitkijk over het verkeer, zonder concessies te doen aan vermogen of snelheid, maakt het rijden heel ontspannen. Porsche geeft voor deze auto een gemiddeld verbruik op van 13,7 liter/100 km. De boardcomputer geeft zowel aan begin als eind van de dag een gemiddelde aan van 15,8 l/100 km, maar we weten niet hoe lang dat gemiddelde al loopt. Je kunt er natuurlijk wel van uit gaan dat er behoorlijk extreem gereden wordt met een testauto die speciaal voor de (auto)pers beschikbaar staat, dus in die context is het gemiddelde zeker niet slecht.

Conclusie: een hele fijne, comfortabele en veilige auto met prachtige techniek aan boord. Zakelijk een absoluut verantwoorde keuze. Ga je namelijk zoeken naar een sedan als alternatief, dan kom je qua ruimte, uitrusting en uitstraling als snel terecht bij een Mercedes S, BMW 7 of Audi A8. Auto’s die ook in hetzelfde prijssegment blijken te zitten van € 90.000+ voor een basisuitvoering. Rust je genoemde auto’s uit met een vergelijkbare motor, dan zijn ze zelfs al snel een stuk duurder.

Met dank aan Hannie Steeman van Pon Porsche Import,

Henry de Vaal

Bijzonderheden

Cayenne S Tiptronic
Aantal cilinders: 8
Cilinderinhoud: 4.806 cm3
Vermogen: 283 kW (385 pk)
Trekkracht: 500 Nm / 3.500 t/min
Topsnelheid: 250 km/u
Acceleratie: 0-100 km/u - 6,8 sec
0-160 km/u – 15,7 sec
Versnellingsbak: 6 versnellingen
Lengte: 4.798 mm
Breedte: 1.928 mm
Hoogte: 1.699 mm
Leeggewicht: 2.320 kg
Verbruik (gem.)13,7 L / 100 km

Basisprijs: € 96.387,-