Skip to main content
75 Years of Porsche
Officially approved Porsche Club 12

Halverwege de maand maart ontvingen we van Pon een uitnodiging voor een test met de Taycan. In China was deze versie al eerder leverbaar, de première in Europa volgde een jaar later. ‘Taycan’ zonder toevoeging, dus het basismodel uit de serie. Het grootste verschil met de duurdere versies van de Taycan is dat deze auto alleen achterwielaandrijving heeft. Porsche startte de Taycan serie met de introductie van de Taycan Turbo S, met een prijskaartje van (vanaf) krap € 192.000,-  Voor de basisversie, die bij Pon ook wel als Taycan RWD wordt aangeduid, start de prijslijst iets boven € 87.000,- Dat is nogal een verschil. Met een prijs die € 200 lager ligt dan de basisversie van de 718 Cayman, is de Taycan - dankzij het BPM nultarief - zelfs de voordeligste Porsche die momenteel leverbaar is. We zijn erg benieuwd wat je voor een verschil van ruim € 100.000 allemaal moet inleveren ten opzichte van het topmodel.

Om te beginnen blader ik op de Porsche site door de configurator voor de Taycan en de Taycan Turbo S. Daarbij zou je enorme verschillen verwachten in de standaarduitrusting, maar dat valt op het eerste gezicht nogal mee. Natuurlijk zijn er verschillen, maar die verschillen zijn niet enorm en het gaat voornamelijk over de hoeveelheid leer, de stoelen, een sportiever stuurwiel en de kleur c.q. het materiaal dat wordt gebruikt voor raamlijsten, skirts, de inserts in de voorbumper en de diffusor, standaard stalen remschijven en 19” in plaats van 21” wielen. Zelfs bij de Taycan Turbo S moet je bijvoorbeeld bijbetalen voor adaptive cruise control; een functie die op de meeste elektrische auto’s standaard wordt geleverd. Op de Taycan Turbo modellen wordt Porsche Torque Vectoring standaard geleverd, voor de Taycan en Taycan 4S is dat een optie die ik altijd zou aankruisen.

Wat de prestaties betreft is het uiteraard een heel ander verhaal. Waar het topmodel in de serie met 761 pk en 1.050 Nm in 2,8 seconden de sprint van 0 naar 100 km/u volbrengt, doet de Taycan met 408 pk en 345 Nm die sprint in 5,4 seconden. Om dat in perspectief te plaatsen: dat is 0,5 seconden langzamer dan een 718 Boxster. Met de optionele Performance Battery Plus gaat het vermogen (in overboost modus met launch control) naar maximaal 476 pk en 357 Nm koppel. Het voordeel van het grotere batterijpakket zit vooral in het maximale bereik. Volgens de WLTP norm is het bereik met de standaard batterij maximaal 431 km en met de ‘Plus’ uitvoering wordt dat 484 km.

Groen wordt roze

In de afspraakbevestiging staat dat er een mambagroene Taycan op me staat te wachten. Dat lijkt me een redelijk heftige statement op een Taycan. Bij aankomst in Leusden blijkt die auto echter niet beschikbaar te zijn. In plaats daarvan krijg ik een splinternieuw exemplaar mee in de kleur Frozenberry metallic, voorzien van een uitbundige bestickering die het meest lijkt op graffiti. Deze auto is onderdeel van een set van drie bestickerde Taycans die Pon gaat inzetten voor een promotiecampagne, samen met de dealers. Het was ook eigenlijk niet de bedoeling dat deze auto nu al de weg zou opgaan, maar zo hebben we dus een echte primeur te pakken.

Ik heb vaker met opvallende Porsches rondgereden, maar dit slaat echt alles. Op de weg zie ik naast me monden openvallen en er worden zelfs foto’s gemaakt. Gedurende het weekend dat de auto bij ons op de oprit staat, zien we regelmatig mensen van de fiets afstappen om te kijken wat dit voor bijzondere auto is. En over die kleur….laten we het positief houden en zeggen dat het de auto een hoog aaibaarheidsgehalte geeft. Voor een test maakt het gelukkig niet uit. Later zouden we deze auto nog eens terugzien tijdens de PCH Zandvoort Day, waar hij ook veel bekijks trok.

Instapmodel

Als ik de Taycan eens goed bekijk zie je niet direct een ‘instapmodel’ staan. Je moet redelijk goed zoeken om de verschillen met de duurdere versies te ontdekken. Ook binnen ziet het er allemaal prima uit. Eerlijk gezegd vind ik het interieur het mooiste design aspect van de Taycan. In deze auto is gekozen voor een volledig zwart interieur en dan komt het fraaie design niet helemaal uit de voeten. Ik zou altijd kiezen voor een lichtere kleur en liefst een tweekleurige uitvoering, die op dit model zelfs zonder meerprijs is te bestellen.

Vervolgens pak ik de prijskaart van de auto erbij en dan blijkt de term ‘instapmodel’ niet echt van toepassing op deze auto. Er staat een waslijst aan opties vermeld die resulteren in een totaalprijs van € 133.195,- Voor de test is alleen van belang om te weten dat de luchtvering met PASM en Torque Vectoring, inclusief sperdifferentieel en het Sport Chrono Pakket onderdeel van de optielijst uitmaken.

Voor één keer wil ik regen

Het leukste aan deze test zou het gegeven moeten zijn dat je dankzij de achterwielaandrijving met deze auto kunt driften! Sterker nog, de Taycan RWD heeft het wereldrecord driften op zijn naam staan: 55 minuten zonder onderbreking met een gemiddelde snelheid van 46 km/u. Maar… dat gebeurde op het Porsche Experience Center in Hockenheim op een gladde cirkel die permanent nat gehouden werd.

Dit weekend is het akelig koud met temperaturen die niet boven de 5 of 6 graden uitkomen en het is en blijft droog. Er liggen Goodyear Eagle F1 zomerbanden onder de auto, dus dat betekent bij deze temperaturen knalhard rubber dat zeker geen optimale grip oplevert.

Eén van de fijnste eigenschappen van de Taycan is de extreem directe en messcherpe besturing die voor zo’n grote en zware auto behoorlijk uniek is. Nu op dit model de vooras bevrijd is van de elektromotor, hoeven de voorwielen nog maar één ding te doen en dat is sturen. De vierwiel-aangedreven versies van de Taycan waar ik eerder mee heb gereden waren uitgerust met een meesturende achteras. Deze auto heeft dat niet, dus het is niet helemaal één op één vergelijkbaar. De besturing lijkt me inderdaad nog iets scherper en speelser, maar zonder meesturende achteras voelt de auto tegelijkertijd wat langer en wat zwaarder aan.

Slipping and sliding

Een andere eigenschap van de vierwiel aangedreven Taycan modellen die me is bijgebleven is dat bij hard uit-accelereren uit een bocht of rotonde in de Sport Plus Modus, de auto heel makkelijk een stap(je) opzij zet met de achterkant. Dat wordt dan ogenblikkelijk gecorrigeerd door de vierwielaandrijving die in milliseconden meer vermogen op de vooras zet, zodat je maar heel licht tegen hoeft te sturen. Voorwaarde is dan wel dat je rechtervoet het stroompedaal niet abrupt laat opkomen, want dan kun je best een (ongecontroleerde) schuiver maken. Met alleen achterwielaandrijving wordt dat uiteraard een ander verhaal. Met de Taycan in de Sport Plus Modus kun je de achterkant een flinke sliding laten maken voordat het PSM systeem ingrijpt. De koude banden hebben geen optimale grip en daardoor gaat het uitbreken nogal abrupt zonder dat je het voelt aankomen. Het extreem directe en precieze stuurgevoel maakt het daarbij tamelijk makkelijk om te corrigeren. Sturen op het stroompedaal blijkt eenvoudiger te doen dan sturen op het gaspedaal in een benzineauto, omdat het volledige koppel permanent beschikbaar is. Daardoor wordt het doseren van het vermogen erg eenvoudig.

Op de openbare weg kun je maar beperkt ‘spelen’, maar haaks een bocht omgaan met deze auto is met een beetje oefenen al snel te doen. Zondagochtend op een industrieterrein heb ik wat meer ruimte. Nu met PSM uit en dan is er net zo veel overstuur te realiseren als je wilt. Ook nu blijkt dat het hoge en altijd beschikbare koppel na een beetje oefenen ideaal is om de auto heel precies te plaatsen in een slip. Van echt driften is weinig sprake; als ik dat onder deze omstandigheden een poosje zou volhouden dan lever ik de volgende dag een auto in met compleet opgerookte banden en daarmee ga ik geen vrienden maken in Leusden… Een beetje regen was voor de verandering erg welkom geweest vandaag.

Onderweg

Belangrijker dan de sportieve aspiraties van de Taycan is het gedrag en comfort op de weg, als de auto wordt gebruikt waar hij voor bedoeld is; als een comfortabele reisauto. De Taycan heeft niet de misselijkmakende acceleratie van de Turbo modellen, maar met een acceleratie van 5,4 seconden in de sprint naar 100 km/u (met launch control) is het nog steeds een behoorlijk snelle auto. En laten we eerlijk zijn, als je de kermisattractiewaardige acceleratie van de Taycan Turbo S eenmaal aan al je vrienden, familieleden en collega’s hebt gedemonstreerd, hoe vaak ga je dat dan nog gebruiken? Het risico van een nekhernia voor je passagiers is in ieder geval een stuk kleiner met de Taycan RWD.

De acceleratie van 80 - 120 km/u is eigenlijk een interessanter gegeven, want dat bepaalt veel meer hoe vlot je op de weg kunt meekomen. De standaard Taycan doet dat in precies drie seconden en met de Performance Battery Plus gaat daar nog 0,3 seconden vanaf. Ben je eenmaal ‘rustig’ onderweg dan gedraagt de Taycan zich even comfortabel en niet merkbaar anders dan de duurdere uitvoeringen. Daarbij moet ik dan wel de kanttekening maken dat deze auto is uitgevoerd met luchtvering en niet met de stalen veren van de basisuitvoering.

Op één punt wint de Taycan het van de meer gespierde varianten en dat is het bereik. Uiteraard een belangrijk gegeven voor een elektrisch aangedreven auto. Na anderhalve dag nogal ‘sportief’ rijden, laad ik thuis de auto op tot 100% en dan geeft de boordcomputer een bereik aan van 376 km. Het is behoorlijk koud en dat beperkt het bereik aanzienlijk. In de zomermaanden kun je hier rustig tot 20% bijtellen.

Keuzestress?

De keuze tussen de verschillende Taycan modellen is uiteraard een combinatie van het beschikbare budget en het pakket van eisen en wensen. De Turbo modellen bieden extreme prestaties, maar voor alledaags gebruik in ons 100km-land is dat nogal snel overkill. De 4S is wat sneller dan de Taycan RWD, maar ook aanzienlijk duurder. De laatste heeft als voordeel een speelser rijgedrag en een groter bereik.

Persoonlijk zou ik voor een reis- of zakenauto de Taycan RWD kiezen. Als je die auto configureert met de Performance Battery Plus, 20” wielen, adaptieve sportstoelen, adaptieve luchtvering met PASM, Porsche Torque Vectoring en een Sport Chrono Pakket dan komt de totaalprijs op € 96.653. Ten opzichte van een basisuitvoering van de Taycan 4S blijft er dan nog steeds bijna € 14.000 over voor extra opties. De andere overweging is om te kiezen voor de Cross Turismo uitvoering die meer bagageruimte en meer hoofdruimte voor de passagiers op de achterbank biedt tegen een meerprijs van € 10.000,- De grootste keuzestress die dan nog overblijft is het kiezen van de kleur. In mijn geval wordt dat geen Frozenberry Metallic.

Welke uitvoering dan ook, de Taycan is een fantastische auto met extreem veel comfort en rijplezier. Als je de internationale autopers raadpleegt dan wordt door bijna iedereen de Taycan bestempeld als de beste elektrisch aangedreven auto die momenteel te koop is. Daar heb ik niets aan toe te voegen.

Wat me tot slot, meer dan voorheen opvalt is de erg lage zit en instap van de Taycan. Wanneer ik na het inleveren van de auto in mijn Audi stap, met de sportstoelen in de laagste stand, heb ik even het gevoel dat ik in een bestelbusje zit.

Henry de Vaal

Specificaties

Taycan

Motor achteras:                                                     Synchrone permanente magneetmotor
Totaal vermogen (kW/pk):                                   240/326
met Performance Battery Plus (kW/pk:           280/380
Overboost* (kW/pk):                                            300/408
met Performance Battery Plus (kW/pk):         350/476              
Max. koppel* (Nm):                                               345
met Performance Battery Plus (Nm):               357
Topsnelheid (km/u):                                             230
Acceleratie 0 - 100 km/u * (sec.):                    5,4
Acceleratie 80 – 120 km/u (sec.):                   3,0
met Performance Battery Plus (sec):               2,7
(* = met Sport Chrono Pakket)

Batterij capaciteit (kWh):                                      79,2         
met Performance Battery Plus (kWh):               93,4

Laadcapaciteit DC (kW):                                      225                     
met Performance Battery Plus:                           270                                 
Bereik (WLTP - km):                                               354 - 431
met Performance Battery Plus:                           407 - 484

Gewicht (DIN) (kg):                                               2.050
met Performance Battery Plus:                          2.130       
Lengte (mm):                                                          4.963
Breedte (mm):                                                        1.966
Hoogte (mm):                                                         1.394
Wielbasis (mm):                                                     2.900

Inhoud bagageruimte voor (liter):                       84
Inhoud bagageruimte achter (liter):                   407

Prijs:                                                                          €   87.200
Prijs testauto:                                                         € 133.195