Er is slechts zeer beperkt plaats voor fabrieksbezoeken in Stuttgart door de Porsche Clubs. Door de zeer goede relatie met Porsche AG, weet de PCH toch altijd meer dan een proportioneel aandeel op de lijst te krijgen. Na de bezoeken in Leipzig in 2010 en 2014 en een bezoek aan Stuttgart in 2011, waren we dit jaar weer aan de beurt. Deze bezoeken zijn door Porsche gelimiteerd tot 40 personen en het wekt dan ook geen verbazing dat dit evenement binnen 2 dagen was volgeboekt.
Op de eerste dag van dit evenement reden de deelnemers op eigen gelegenheid naar het Mindnesshotel Bischofschloss in het pittoreske dorp Markdorf, net boven de Bodensee. Een prachtig oud slot met ruime kamers die allemaal anders zijn ingericht. In de loop van de namiddag verzamelde het gezelschap zich hier.
Dag 2
De volgende ochtend druppelde de hele groep de ontbijtzaal binnen na een goede nachtrust in het toch wel zeer bijzondere hotel Bischofschloss. Nadat de buikjes goed gevuld waren met een zeer verzorgd ontbijt was er een welkomstwoord door onze gastheer van deze reis, Walther Blijleven. Een ieder kreeg een originele PCH box met heerlijke macarons in de kleuren van de Duitse vlag, met een oranje PCH touch. Ook de handige knaloranje schrijf/stylus PCH pen behoorde tot de cadeautjes.
De auto`s werden gestart in de ruime parkeergarage onder het hotel, waarna de route richting Ludwigsburg ging. Het eerste deel was uitgezet om iets van de mooie omgeving rond Baden-Württemberg te laten zien. Wij zagen vooral heel veel appels waarvan de pluk in volle gang was, wijnranken tegen de heuvels en de prachtige kleuren die de herfst aankondigden. Een deel van de groep bezocht het kasteel Liechtenstein en heeft daar wat gegeten. Anderen zijn via het plaatsje Singen gereden, waar ze de prachtige autosalon Singen bezocht hebben.
Heerlijk geluncht onderweg (wat kun je toch lekker eten in Duitsland). Vervolgens stukje Autobahn genomen en de kraan even opengedraaid. Daarna een fikse regenbui en wat file, maar we zijn ruim op tijd in Schlosshotel Monrepos aangekomen, ons hotel voor de komende twee dagen. Na een korte inspectie van de moderne en zeer complete kamer, zijn we gezellig met de rest van de groep de hotelbar ingedoken. In de Wintergarten, ons restaurant van vanavond, stond een heerlijk buffet klaar, zodat we met zijn allen konden genieten van koude en warme gerechten, inclusief zoetigheden en kaasplankje. Het leuke is dat we zo ons bed in konden rollen want de volgende dag zouden we gereden worden.
Dag 3
Vandaag gingen we dan eindelijk doen waarvoor dit evenement was opgezet, het bezoeken van het Porsche heiligdom. De bus van een maatschappij dat als credo “Furchtlos und Treu” droeg, stond pünktlich om 09:00 klaar. Zodra we het sprookjesachtige landgoed afreden, kwamen we in de ochtendspits terecht en moesten we de eerste km’s stapvoets afleggen. Aankomen bij de fabrieksgebouwen was een vreemde gewaarwording. Een wirwar aan kleine en grotere gebouwtjes, in allerlei kleuren en bouwstijlen die ‘gewoon’ tussen andere bedrijven en zelfs woonhuizen staan. Het is bijna niet voor te stellen dat in deze bijna chaotisch aandoende omgeving onze geliefde auto’s worden gebouwd. De reden waarom Porsche moeilijk afstand kan nemen van deze ‘historische’ gebouwen werd ons later duidelijk.
Rijdend tussen de gebouwen doemde ineens het enorme Porsche museum op. Zo indrukwekkend enerzijds en toch ook zo ‘luchtig’ zwevend boven alles uit. Binnen werden we enthousiast ontvangen door Mathias Menner van het Porsche Club Management. In onberispelijk Engels met een heerlijk Duits accent vertelde hij ons het programma. Eerst een rondleiding door het museum, waarbij vooral de ontwikkeling van de autobouw centraal zal staan, daarna mogen we shoppen, vervolgens wordt ons een lunch aangeboden en als laatste het hoogtepunt: het bezoek aan de fabriek, waarbij we de gehele assemblage, van kale net gespoten carrosserie, tot het rijdende eindproduct zullen zien.
Met Duitse efficiëntie werden we in twee groepen opgedeeld voor de rondleiding. Wij liepen mee met Claudia, een jongedame met Porsche in hart en nieren. We leerden bijv. dat de eerste auto die door de oprichter Ferdinand Porsche gebouwd is een volledige elektrische auto was, die wel tot 150 km kon rijden op een acculading. Na het bezoek aan de Museum Shop was het tijd voor de lunch in het voor ons gereserveerde restaurant ‘Boxenstop’.
Uiteindelijk was het zover: de rondleiding door de fabriek. We werden opnieuw ingedeeld in twee groepen. Voor ons stond een oud rood bakstenen gebouw. Dit is het zgn. Reuter gebouw. Het eerste fabrieksgebouw dat in Zuffenhausen gebouwd is. Reuter was de fabrikant die voor Porsche de eerste carrosserieën bouwde voor de 356, na de eerste 53 stuks die Porsche zelf in Gmünd heeft gebouwd. Ook van de andere gebouwen werd de historische functie toegelicht.
We begonnen waar de kale gespoten carrosserieën binnenkomen. Iedere auto is een productieslot, waarvan precies bekend is welk model, uitvoering en opties. Omdat ook precies bekend is waar in het proces dit ‘assemblage object’ zich bevindt, komen precies op het juiste moment op de juiste locatie karretjes uit de andere gebouwen aanrijden met onderdelen die bestemd zijn voor deze auto. We zien robots en mensen perfect samenwerken. Materialen komen precies op tijd bij de juiste auto, waarbij de verschillende modellen door elkaar gebouwd worden. We zagen ook het ‘huwelijk’ waarbij de gehele aandrijflijn, ophanging en motor aan de carrosserie gekoppeld worden.
Aan het einde van een 140-stappenplan waarbij het van carrosserie tot complete auto gaat, kwamen we aan het einde van onze rondleiding. We zagen hoe nu de auto’s voor het eerst gestart werden en wegreden. We liepen weer terug naar het museum. Iedereen was duidelijk onder de indruk.
Die avond gingen we wederom met ‘Furchtlos und Treu’ op stap, dit keer naar een fraaie buitenwijk in Stuttgart waar Porsche een diner voor ons georganiseerd had. Het kledingadvies was netjes opgevolgd en vooral de dames zagen er schitterend uit. Aangekomen bij een fraai 19e-eeuws gebouw in romantische stijl werden we hartelijk ontvangen door Claudia Schäffner, die ook bij ons bezoek aan de fabriek in Leipzig aanwezig was. Deze elegante dame vertelde weer in perfect Engels hoe goed de relatie is tussen de PCH en Porsche. Het was heel mooi om te zien hoe nieuwe leden contact maakten met ‘oudere’ leden en het credo van onze club in levende lijve werkend te zien. Het maken van vrienden voor het leven met ons geliefde merk als smeermiddel. Wat is er belangrijker dan dat?