Skip to main content

Op 16 juni jl. zijn de motorrijders van de PCH naar Frankrijk afgereisd voor de 6e editie van de PCH Motortoer. Voor alle thuisblijvers en nieuwsgierigen is er een verslag gemaakt van dit Franse motoravontuur.

Menig automobilist zal op de route Luxemburg > Dijon vol bewondering gekeken hebben naar de diverse motoren die op trailers richting het zuiden werden vervoerd. René van Bellen en Paul Krieckaert zijn als ‘echte’ motorrijders wederom op hun tweewieler naar de plaats van samenkomst gereden. Aangekomen in Raincourt worden we in Petit Château "Armand Bourgoin" (www.chateaubourgoin.com) hartelijk welkom geheten door eigenaren Jan en zoon Lex Verkerk. Slechts 600 kilometer van Nederland en daarmee een prachtige tussenstop naar het zuiden van Frankrijk, om in een rustige ambiance met alle gewenste voorzieningen de reis te onderbreken ofwel een kort verblijf te hebben.

Na het afladen van alle bikes wordt er verzameld in het naastgelegen hameau Villars-le-Pautel waar het gezellige 2e huis van Rob en Babs ten Hoonte staat. Er wordt een korte uitleg van de planning van de komende dagen onder een welkomstborrel gegeven. Onderwijl hebben Jan en Lex in het Château een heerlijk diner voorbereid en schuiven we goed gemutst aan de dis. De afspraak is om de volgende dag de motoren schoon en startklaar te hebben om 9.30 uur.

Die vrijdagochtend rijden we in colonne door het glooiende landschap van de Haute Saône, met in ons kielzog de bezemwagen van Armand van Leeuwen (de lichtblauwe 993 Gemballa cabrio) met ondergetekende als medepassagier. Deze eerste dag rijden we de ‘route le Ballon d'Alsace’ , het klein Zwitserland in de Franse Vogezen. Na terugkomst op het Château hebben Jan en Lex voor iedereen de nodige biertjes, wijntjes en sapjes klaar staan. Deze avond gaan we superchique en culinair naar toprestaurant Rémy, dat ergens verscholen ligt in St. Loup sur Semouse, midden in de heuvels van de streek.

Op zaterdag reist de hele club af in zuidwestelijke richting (omgeving Dyon) waarbij in het plaatsje Gray de lunch wordt genoten. De routes zijn van tevoren uitgestippeld door Rob en René van Bellen, de stoplocaties worden spontaan ingevuld naar gelang de animo. Veel van de routes gaan door landelijk gebied, langs korenvelden en weilanden met vredig Charolais vee, dat overduidelijk niet gewend is aan zo’n stoet kabaal. Ze zetten het en masse op een lopen. Uiteraard staan ook na deze tocht de nodige versnaperingen klaar op het Château en wordt het diner ’s avonds in een nabijgelegen restaurant ingevuld met schnitzels en een hamburger.

Zondag gaat de rit naar het noordwesten van de Saône waarbij we een tussenstop maken in de middeleeuwse stad Langrès. In drie dagen tijd wordt er zo’n 700 km gereden en zien we behalve de Haut Saône een stuk van de Vogezen en de Elzas. Het landschap is heuvelachtig met weidse uitzichten en verlaten dorpen, dan weer bergachtig met onverwachte bochten en enorme vergezichten. De streek is rustig en in deze tijd van het jaar nog niet overvol, een genot voor liefhebbers van rust en ruimte. Bij terugkomst op het Château worden de motoren alvast op de trailers geplaatst en aansluitend wordt er genoten van een fantastische barbecue met vis, vlees, groenten en salades. Die avond is het prachtig weer!

Traditiegetrouw is maandagochtend het moment van afscheid en gaan we Raincourt, Jan en Lex, Babs en Rob in alle rust achter ons laten. We kijken terug op een zeer geslaagd en gezellig weekend. Dit jaar waren het 10 motoren en de Gemballa van Armand die deelnamen aan de PCH Motortoer. Volgend jaar gaan we voor de 7e editie naar de Noordelijke Alpen en dat wordt het 1e weekend van juni. Neem van mij aan dat er met kleurrijke personen als Peter Akkerman veel en tot diep in de nacht is gelachen. Ons verblijf zal ook de lokale glasboer niet onopgemerkt gebleven zijn; maar liefst 2 kruiwagens bier - en wijnflessen zijn na afloop voor recycling aangeboden.

Wim de Kok (alias Kokkenoot)