Skip to main content
75 Years of Porsche
Officially approved Porsche Club 12

De Macan mocht als echt nieuw Porsche model natuurlijk niet ontbreken op het lijstje van PPP testverslagen. Er was een enorme waslijst met aanvragen voor de Macans uit de perspoel bij Pon Porsche Import, maar begin juli was het zo ver en mocht ik er één ophalen. In Leusden staat een antracietgrijze Macan S Diesel voor me klaar. OK, niet het meest spannende model, maar gezien de weersomstandigheden maakt dat vandaag niet heel veel uit. Het water komt namelijk de hele dag met bakken naar beneden. Het regent deze dag onophoudelijk zo hard dat foto’s maken ook niet meevalt. De Macan ziet er letterlijk uit als een verzopen kat en mijn camera is per definitie niet waterdicht. Dus voor deze ene keer moeten we het hoofdzakelijk doen met foto’s uit het Porsche persarchief.

Bij de lancering van de eerste SUV van Porsche, de Cayenne, was de kritiek niet van de lucht en de voorspelling van velen was dat het een complete sof zou worden. Inmiddels weten we beter. De Cayenne is het best verkopende Porsche model, waarvan er inmiddels rond de 600.000 zijn afgeleverd. Voor de Macan is de vraag niet zozeer of het een succes wordt, maar in hoeverre dat succes ten koste zal gaan van de Cayenne verkopen! Porsche AG gelooft er in ieder geval in. In Leipzig werd een compleet nieuwe productiefaciliteit voor de Macan uit de grond gestampt, waar men verwacht minimaal 50.000 Macans per jaar te produceren.

Laten we eens beginnen met het uiterlijk. Eigenlijk kunnen we daar kort over zijn. Het is een hele mooie auto geworden. Anders dan bij de Cayenne zijn de verhoudingen precies in de juiste proporties om uit te drukken dat dit een echte, sportieve, SUV is. Er is een duidelijke verwantschap met de Cayenne, maar de lijnen zijn scherper, met veel mooie details. De aflopende daklijn benadrukt duidelijk het sportieve karakter van de Macan. Hoe goed de Cayenne ook is, het blijft een grote bak om te zien. De Macan toont veel kleiner en eleganter, maar als je goed naar de buitenmaten kijkt is dat vooral optisch. In de lengte scheelt het 17,4 cm met de Cayenne, in de breedte slechts 1,6 cm en in de hoogte 8,1 cm.

Als je instapt ontstaat eigenlijk hetzelfde effect. Ondanks het feit dat de Macan nauwelijks minder breed is, geeft het interieur een heel ander gevoel dan de Cayenne, die vooral ‘groot’ aanvoelt. De verhoudingen zijn hier gewoon beter (in ieder geval naar mijn smaak) en de auto lijkt beter om je heen te passen. Het gevoel is ook duidelijk veel sportiever, maar dat was waarschijnlijk nu net de bedoeling. De afwerking is subliem met prachtige materialen. Alle Porsche modellen zijn tegenwoordig nauw verwant qua instrumentarium en bediening, dus het oogt allemaal heel bekend. Op het dashboard prijken de drie ronde klokken die we ook kennen uit de Boxster en de Cayman. De extra ‘halve’ klokken aan de buitenkant van het dashboard blijven gereserveerd voor de Cayenne, de 911 en de Panamera. De Macan is uitgerust met een compleet nieuw stuurwiel dat is afgeleid van de Porsche 918 Spyder. Fraai en functioneel en uitgerust met flippers voor de bediening van de standaard geleverde PDK bak. Datzelfde stuurwiel gaan we ongetwijfeld terugzien in andere Porsche modellen.

Diesel

Als eerder gezegd, dit is natuurlijk niet de meest sportieve versie van de Macan. De V6 Diesel biedt een - niet buitensporige - 258 pk, maar combineert dat wel met een heel fraai koppel van 580 Nm. De diesel doet zijn werk prima en de Macan voelt zeker niet ondergemotoriseerd aan. Een sprint van 0 - 100 km in 6,3 seconden is ook helemaal niet slecht voor een auto van 1.800 kg. Door het hoge koppel in combinatie met de perfect schakelende PDK bak, zijn tussensprintjes nooit een probleem. De topsnelheid bedraagt 230 km/u. Het geluid uit de uitlaat is beschaafd maar prettig aanwezig op het moment dat je de diesel echt op toeren jaagt; voor zover een diesel zich op toeren laat jagen natuurlijk. Een sportuitlaat is niet leverbaar voor de dieselversie en dat zou uiteraard ook niet echt zinvol zijn.

Rijgedrag

Het blijft de hele dag plenzen tijdens deze test. Lekker op de limiet rijden zit er dan ook niet echt in. Daarentegen is de vierwielaandrijving wel de hele dag actief. Op het display kun je exact zien hoe de krachtverhoudingen tussen voor en achter verdeeld zijn. Normaal gesproken gaat 90% van de aandrijving naar de achterwielen. Op het moment dat je stevig instuurt in een bocht of rotonde zie je de verhouding - zeker op een natte weg - razendsnel veranderen in 50/50. En dat voel je ook, de stabiliteit van de Macan is meer dan uitstekend.

Wat me wel opvalt is dat in lange bochten - ook als je rustig rijdt - het stuur nogal veel tegendruk geeft. Niet echt hinderlijk, maar het valt wel op ten opzichte van een willekeurige andere auto. Misschien is er iets niet helemaal in orde met dit exemplaar?

Porsche noemt de Macan een ‘sportwagen’. Dat gaat nu weer wat ver, maar het scheelt ook niet veel. De Macan stuurt werkelijk messcherp en heeft in alle opzichten een sportief karakter. Maar als het extreem wordt dan voel je op enig moment toch wel die 1.800 kg waar je mee onderweg bent. Als die massa begint te schuiven, dan is corrigeren net even lastiger dan in een ruim 400 kg lichtere 911 Carrera 4. Maar eerlijk is eerlijk; als je niet bezig bent de grenzen op te zoeken, dan voelt en stuurt de Macan absoluut niet als een SUV, maar als een sportieve auto en merk je weinig of niets van dat gewicht.

Al met al is dit een hele plezierige kennismaking, al zou ik graag eens de 400 pk versie op een droge weg uitproberen. De Macan is in alle opzichten prachtig in balans en reageert soepel onder alle rijomstandigheden en bij elke snelheid, waardoor iedere bocht toch een klein feestje wordt.

Als gebruikelijk is de testauto rijkelijk voorzien van opties. De meerprijs t.o.v. de standaardprijs (€ 75.400,-) is maar liefst ca. € 40.000,- Daarvoor krijg je dan heel veel luxe, inclusief de befaamde Burmester high-end hifi installatie, navigatie, 21” wielen (niet aan te raden op een SUV in verband met stoepranden en andere obstakels) en nog veel meer moois. Het enige uit deze lijst dat daadwerkelijk bijdraagt aan de positieve rijervaring is de luchtvering met PASM.

Macan vs Cayenne

Wat ik zo mooi vind aan deze auto is dat Porsche er geen kleine of goedkopere Cayenne van heeft gemaakt. Het is een compleet ander soort auto, al zijn het beiden SUV’s. Qua buitenmaten scheelt het allemaal niet extreem veel, maar het verschil in laadruimte van 280 liter (bij neergeklapte achterstoel) spreekt toch wel voor zich. Kijk je puur naar de rijbeleving dan is de Macan zonder meer de logische keuze voor mensen die van een sportief karakter in een auto houden. Het totaal van uiterlijk, zitpositie, het gevoel in het interieur en het rijgedrag sluiten allemaal naadloos aan bij een sportief karakter. Ook een Cayenne rijdt fantastisch maar is duidelijk minder scherp en lichtvoetig en geeft je zowel aan de buitenkant als wanneer je instapt vooral een gevoel van “groot”. Marketing technisch wellicht een lastig verhaal. Voor welke doelgroep is de Macan nu precies bestemd? Echte macho’s gaan voor groot(st) en een echte P.C. Hooft-tractor is het ook niet. In hoeverre gaat de Macan het marktaandeel van de Cayenne kannibaliseren? Over een paar jaar zullen we het weten als de verkoopcijfers op tafel liggen. Wat mij betreft is de Macan in ieder geval een volwaardige en uiterst welkome uitbreiding van de Porsche familie.

Henry de Vaal
met dank aan Hannie Steeman van Pon Porsche Import

TECHISCHE GEGEVENS

MACAN S DIESEL
Motor 6 cilinder diesel motor, 2.967 cm3
Vermogen:190 kW (259 pk) bij 4.000 – 4.250 t/min
Koppel:580 Nm bij 1.750 – 2.500 t/min
Topsnelheid:230 km/u
0-100 km/u:6,3 sec (Sportchrono: 6,1 sec)
Verbruik:6,3L / 100 km (gemiddeld)
CO2 Emissie:164 – 159 g/km
Banden voor:235/60 R18
Banden achter:255/55R18
Velgen voor:8J x 18
Velgen achter:9J x 18
Lengte:4.681 mm
Breedte:1.923 mm (2.0987 mm met spiegels)
Wielbasis:2.807 mm
Bagageruimte:500L (1.500 L met neergeklapte stoelen)
Leeggewicht DIN:1.880 kg
Laadvermogen:685 kg max.
Aanhanggewicht:2.400 kg max.
Basisprijs:€ 75.400
Geteste uitvoering:€ 116.467