Skip to main content

17 februari – Een Bijzondere Dag….

In januari werd de club benaderd door de Stichting Doe een Wens, met het verhaal van Tim, ernstig ziek en groot Porsche Liefhebber. Of wij als club wilden meewerken bij het vervullen van zijn wens. Het bestuur was het unaniem eens: uiteraard wilden wij ons daarvoor gaan inzetten. De convocatie was snel gemaakt en onmiddellijk kwamen de positieve reacties binnenstromen. En op 17 januari was het zover; het was een prachtige dag met schitterend weer en met blinkend gepoetste Porsches reden wij de woonwijk in Mijdrecht binnen. Een stoet van ruim 50 auto’s kwam de zondagsrust verstoren en overal kwamen de mensen uit hun huizen om naar ons te lachen en te zwaaien. De politiebegeleiding maakte er een hele show van; motoren met zwaailicht en sirene hielden de stoet bij elkaar en zorgden ervoor dat ander verkeer de stoet niet kon onderbreken. Rode stoplichten werden zonder inhouden gepasseerd, met de belofte dat eventuele bekeuringen niet bij de Porsche bezitters terecht zouden komen. Al snel was de straat waar Tim woont veranderd in een opstopping van Porsches. Motoren werden uitgezet en voor de mensen achteraan werd het laatste stuk lopend afgelegd naar het huis van Tim. Een emotioneel moment volgde; de ouders van Tim waren deels op de hoogte, maar hadden nooit verwacht dat er zoveel auto’s zouden verschijnen. De avond ervoor had Tim’s vader zijn auto een straat verderop geparkeerd, om ruimte te maken voor de twee auto’s die hij verwachtte. De twee auto’s waren er meer dan vijftig, plus een Cayenne en een GT3 van Porsche Centrum Gelderland die Tim, zijn ouders en zus Roos zouden vervoeren naar circuitpark Zandvoort. Het gezicht van Tim toen hij naar buiten kwam, zal niemand snel vergeten. Oplichtende ogen, vol ongeloof, verbazing en blije verrassing.

In optocht ging de stoet vervolgens richting Zandvoort. Ook nu weer overal mensen langs de weg, kijkend en zwaaiend naar de rijders. Met Tim in de GT3 voorop.

In Bloemendaal hielden de twee eerste auto’s in en reden alle andere auto’s langszij, zodat Tim alle auto’s kon bekijken. Ook nu weer die onvergetelijke blik in zijn ogen, terwijl hij zwaaide naar alle rijders.

Op Zandvoort volgde er nog een verrassing: Jeroen Bleekemolen stond Tim op te wachten om met hem over het circuit te rijden. Bij Race Planet stond de koffie voor ons klaar en van dit moment werd gebruik gemaakt om Tim de cadeaus te overhandigen die voor hem waren meegebracht. Wendy en Dieco van der Valk hadden een schitterende zeefdruk laten maken van een Porsche GT3 en van PON was er een cadeau pakket met onder andere een schaalmodel van een GT3. Ineke en Tibor Kiszer hadden voor Tim een PCH pet laten borduren met zijn naam en ook een PCH clubshirt meegebracht. Hierna zeiden we gedag tegen Tim, zijn familie en Jeroen Bleekemolen, hen nog een heel fijne dag toewensend met daarin nog meer spannende activiteiten.

Nadat er bij Race Planet een broodje gegeten was kon iedereen zich aansluiten voor een rondje over het circuit. Henry en Evan reden voorop in een rustig tempo, om te voorkomen dat mensen die nog niet eerder op het circuit waren geweest een slechte ervaring zouden opdoen. Natuurlijk zijn er mensen die harder kunnen en willen, maar daar zijn andere evenementen voor. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Porsche Zandvoort Days die in juli weer op de agenda staan.

Na het rondje over het circuit werd de beschrijving van de route, waarmee de middag wordt voortgezet, uitgedeeld. De bestemming in IJsselstein is Brasserie 1560. Daar zullen we gezamenlijk gaan wijnproeven. De route voert vanaf Breukelen door het Groene Hart. Het contrast tussen Vinexwijk en boerenbedrijf tekent zich af. Het doet de organisatie deugd te zien dat een ieder die tijdig van het circuit vertrokken is, zich ook tijdig bij het gezelschap in IJsselstein kan voegen. De op de route aangegeven afstand tussen Rottepolderplein en Holendrecht en van Holendrecht naar afslag Breukelen leverde wat vragen op. Wie wil weten hoe dit mogelijk is, zou zelf eens een route moeten uitzetten (aanmelden bij de evenementen commissie). Dan kom je er vast achter dat op langere stukken een goed gesprek nog wel eens kan afleiden van het doel: de afstand meten.

In IJsselstein is het eindpunt van de route gelegen in het centrum. Het is Brasserie 1560. Deze leuke ongedwongen locatie is gevestigd in het oude stadhuis in renaissance stijl. Het pand is 447 jaar oud, de eigenaar, de inrichting en de menukaart daarentegen zijn helemaal van deze tijd. Hoezo?

De eigenaar rijdt Porsche…. tja….. niets aan toe te voegen. De inrichting is modern: een combinatie van lange tafels voor groepen en kleine tafeltjes om gezellig met z’n tweeën te eten. Aan de grote bar of de leestafel is ruimte om een borreltje te drinken als je niet wilt eten. Het plafond bestaat uit gewelven van witgeschilderde baksteen. Grote vazen met bloemen, schilderijen in zwart wit en rood, pandaberen en een virtuele openhaard op een groot scherm sieren het interieur. De menukaart bestaat uit kleine gerechtjes van € 8,- per stuk. Koude gerechten en warme gerechten, vis en vlees en natuurlijk desserts. Voor ieder wat wils. Na het eten gaan de tafels aan de kant en kan er gedanst worden.

Onze wijnproeverij bestaat uit een combinatie van wijn en spijs. Huub Oostendorp van Wijnkoperij Huub Oostendorp uit Schoonhoven, heeft een aantal wijnen uitgezocht waarover hij ons een en ander vertelt voor we mogen proeven. We beginnen met drie witte wijnen. Een Sauvignon Blanc, een Chardonnay van koude grond en een Chardonnay van warme grond. De verschillen zijn aanzienlijk. De chef kok heeft bij deze wijnen, volgens het concept van de brasserie, kleine gerechtjes gemaakt. Het eerste gerecht wordt geserveerd: een stukje zeebaars. Hierbij nogmaals de Sauvignon Blanc. Het effect van het gerecht op de wijn is enorm. Het lijkt wel een andere wijn. Vervolgens serveert men een taartje van paling en rivierkreeftjes. Erg prettig in combinatie met de Chardonnay. Het laatste gerechtje is een puntje ossenhaas met gecaramelliseerde uiencompote. De uien zijn heerlijk zoet. Hierbij krijgen we een glas Chateau Ricardelle. Dit is een rode wijn uit de Langedoc. Ik ben gek op rode wijn en dit is echt een schot in de roos. Een heerlijke volle rode wijn die niet zomaar weg is. Het weekend na dit evenement zijn we gaan inkopen en ik kan u verzekeren: de eerste doos hebben we al soldaat gemaakt. Ook nu, tijdens het schrijven van dit stukje (11:00 uur ’s morgens), loopt het water mij in de mond.

Het eten was lekker, de wijn was fijn en de sfeer was top. Ik heb een leuke dag gehad en zie uit naar het volgende evenement.

 

Christine Hiemstra en Resie Verbeek