Skip to main content

In de rubriek Bakerpraatjes hebben we er altijd naar gestreefd om technische begrippen in gewone mensentaal uit de doeken te doen en eventuele “onzin” aan de kaak te stellen (onder de autoliefhebbers heb je nou eenmaal altijd mensen die buitenaardse prestaties toeschrijven aan hun bolide, terwijl die prestaties voor anderen met hetzelfde type op z’n zachtst gezegd niet herkenbaar zijn)

HYBRIDE
In dit jaarboek hebben we gekozen voor het onderwerp “hybride”. In ons tegenwoordige spraakgebruik staat dat synoniem voor “iets elektrisch” . Dit in tegenstelling tot hybride voertuigen die kunnen varen en rijden.

Wat is er nu zo bijzonder aan een hybride auto? Het antwoord is simpel: technisch eigenlijk niets. Het vraagstuk hybride is eigenlijk het vraagstuk “het besparen op het gebruik van fossiele brandstoffen”. We weten allemaal dat daarvoor de laatste decennia steeds meer belangstelling is ontstaan.

Nu zijn er een aantal wegen die naar Rome leiden. Op het gebied van besparing is heel veel bereikt met behulp van elektronica. Zuigermotoren zijn steeds slimmer en zuiniger geworden. Er is ook heel veel bereikt met materialen, waardoor voertuigen lichter geworden zijn (gewicht is nu eenmaal verbruik). Al die ontwikkelingen zijn nog niet aan hun einde. Motoren zullen nog steeds zuiniger worden, want warmte via de uitlaat is tenslotte nog steeds verlies, dus die willen we terugwinnen. Routeplanners zullen steeds slimmere adviezen geven en voertuigen zullen daar steeds slimmer mee omgaan.

ELEKTRISCHE ENERGIE
Een van de resterende besparingsrichtingen zit dan nog in het opslaan van remenergie als elektrische energie. Er is jaren gewerkt aan vliegwielsystemen, maar het lijkt erop dat opslag van energie in batterijen toch de strijd gewonnen heeft. En dan hebben we zelfs het volledig elektrisch aandrijven op basis van elektrische energie die “groen” is geproduceerd (via zon, wind, water, afval).

VORMEN VAN ELEKTRISCH AANDRIJVEN
Als we nu inzoomen op auto’s van nu en in de toekomst zien we dat er verschillende vormen van elektrisch aandrijven worden toegepast.

De 100% elektrische auto (strikt genomen dus géén hybride) wordt in ieder geval opgeladen via het stopcontact en heeft geen verbrandingsmotor aan boord. Dit soort auto’s is waarschijnlijk voor 90% van de automobilisten prima inzetbaar voor woon-werkverkeer. Als voorbeeld: de Tesla.


Boxster E

De echte hybride varianten zijn er in diverse concepten:
•Volledig hybride: verbrandingsmotor en elektromotor werken zo optimaal mogelijk samen. Deze is bij lage snelheid volledig elektrisch, bij hoge snelheid een volledige verbrandingsmotor en tijdens de acceleratie beiden tegelijkertijd. De accu wordt opgeladen tijdens het remmen en door de verbrandingsmotor.
Voorbeeld: Toyota Prius, Lexus, Porsche
•Half hybride: werkt als een volledige hybride, maar heeft minder accucapaciteit. Het elektrische gedeelte wordt ingezet als extra ondersteuning (bijv. bij het accelereren) Voorbeeld: diverse Chevrolet modellen.
•Plug-in hybride: de accu wordt opgeladen via het stopcontact. De elektromotor kan het zonder de verbrandingsmotor af, zolang er voldoende elektrische energie aan boord is.
Voorbeeld: Volvo V60
•Range extender: dit is een elektrische auto met een verbrandingsmotor aan boord die de accu kan laden, maar niet rechtstreeks de auto aandrijft. Ook deze kan worden opgeladen via het stopcontact.
Voorbeeld: Opel Ampera, Fisker

WAAR PAST NU PORSCHE?
Notabene ons “eigen” merk was de eerste die elektrische auto’s ontwikkelde, destijds nog met wielmotoren. Zo’n auto staat ook in het Porsche museum.


Semper Vivus

Op dit moment zijn diverse Porsches al in hybride uitvoering te verkrijgen. Het is niet vreemd te zien dat Porsche heeft gekozen voor volledig hybride: Een volwaardig systeem met verbrandingsmotor, daar bovenop het elektrisch aandrijven als power booster, maar ook aandrijving bij rustig rijden (geschikt in een woonwijk en in de file)

Zoals het Porsche betaamt: geen concessies.


Boxster E Accupakket

DE TOEKOMST
De “hybride” trend is geen gril, maar iets wat steeds verder zal worden doorgevoerd. Ook hier geldt weer: elektronica maakt het allemaal veel toepasbaarder. We zullen steeds slimmer worden in het terugwinnen van remenergie, in het toepassen van lichtere materialen en in uitgekiende routeplanning. Ook de ontwikkeling van batterijtechnologie zal niet stil staan.

Daarnaast: fossiele brandstoffen zijn eindig. Misschien niet over 40 jaar, maar dan wel over 100 jaar of over 200 jaar. Dat laatste kan ook een gevolg zijn van onze aanpak: steeds minder fossiele brandstof verbruiken verlengt de beschikbaarheid ervan.

Paul Krieckaert