Skip to main content
75 Years of Porsche
Officially approved Porsche Club 12

Vorig jaar bracht Porsche de 911 Carrera T uit. Hoewel een test in een nieuwe 911 uitvoering altijd een bijzonder plezierige bezigheid is, was mijn conclusie toen dat ik de positionering van die auto niet goed snapte. Een Carrera S met 50 pk meer en een optioneel verlaagd PASM onderstel kostte namelijk nauwelijks meer dan de ‘T’ uitvoering. De beste omschrijving van die auto was naar mijn mening een GTS-light waarbij het prijsverschil met de 911 GTS iets meer dan € 17.000,- bedroeg. De prijspositionering klopte niet. Dat lag echter niet aan Porsche of Pon, maar had alles te maken met de vreemde BPM rekenmethode op het moment dat de WLTP normering voor de CO2 uitstoot werd ingevoerd. Inmiddels is de Carrera T uit de prijslijst verdwenen. Die auto zal waarschijnlijk niet veel verkocht zijn in Nederland, maar dat maakt die exemplaren dan wel weer zeldzaam en dus relatief waardevol.

Nu is er dus ook een 718 T, zowel in Boxster als in Cayman uitmonstering. Oorspronkelijk stond de ‘T’ bij Porsche voor light weight. Voor de 911 Carrera T ging dat nog in heel geringe mate op, de Carrera T is 20 kg lichter dan de standaard Carrera. De Boxster T is echter 30 kg zwaarder dan de standaard 718 Boxster, ondanks gewichtsbesparing door minder isolatiemateriaal en het ontbreken - in de standaard versie - van het PCM systeem. Dat PCM systeem met navigatie en radio kun je er overigens zonder meerprijs in laten zetten. De portierlussen in plaats van hendels zijn een mooi detail, maar dragen uiteraard niet veel bij aan gewichtsbesparing en zijn meer symbolisch, maar wel leuk. Ook de lichtgewicht Sport-Tex bekleding op de middenbaan van de stoelen zal niet een enorm verschil maken. Het hogere gewicht komt door de toevoeging van een aantal zeer begerenswaardige rijsystemen, waarover hieronder meer.

 

De motor van de Boxster T is de bekende 300 pk en 380 Nm sterke 2.0 turbo-geblazen viercilinder die ook in de basisversie van de718 Boxster en 718 Cayman ligt. Voor iets minder dan € 10.000 meerprijs krijg je in de T een indrukwekkende lijst aan extra’s. In de eerste plaats een PASM-sportonderstel dat de auto met 2 cm verlaagt. Daarnaast een mechanisch (!) sperdifferentieel op de achteras met Porsche Torque Vectoring, kortere schakelwegen voor de handbak en een nieuwe optie die Porsche PADM noemt; een dynamische ophanging van de transmissie die trillingen rond de aandrijflijn moet terugbrengen. Ook het Sport-Chronopakket wordt standaard geleverd op de T.

In het interieur vallen de lussen op om de deuren te openen en als eerder genoemd zijn de middenbanen van de geweldige Sport-Plus stoelen bekleed met lichtgewicht Sport-Tex materiaal. Standaard wordt er geen PCM-infotainmentsysteem geleverd in de 718 T's. In de middenconsole is er dan een groot opbergvak. De PCM-unit kan zonder meerprijs bijbesteld worden. Verder wordt standaard een met leer bekleed GT-stuurwiel geleverd en op de wijzerplaten en op de instaplijsten zijn Boxster T-logo’s aangebracht. De T-versie is verder te herkennen aan speciale lichtmetalen 20-inchwielen, grijze zijspiegelkappen en centraal geplaatste dubbele uitlaatpijpen.

De testauto

Halverwege de maand mei tijdens een zonnig weekend mag de Boxster T opgehaald worden voor de test. Er staat een exemplaar klaar in de kleur Indisch rood, naar mijn mening de mooiste kleur voor een Boxster. Op de optielijst staan niet al te veel extra’s vermeld. De enige optie die een invloed heeft op het rijden is stuurbekrachtiging plus, de overige opties hebben te maken met comfort of design. Het totaalplaatje klopt en het is een echte blikvanger. Op de weg naar huis stel ik vast dat het verlaagde sportonderstel resulteert in een stevige vering, maar dat het zeker niet oncomfortabel wordt.

 

Met de tweeliter motor met 300 pk heb ik al eerder gereden, dus daar is weinig verrassends aan. Die motor doet het prima en bereikt dankzij de turbo’s het maximale koppel over een breed bereik. Onder de 2.000 t/min zit er weinig leven in de motor en hij komt pas echt goed los vanaf ca. 3.000 t/min en haalt het maximum vermogen bij 6.500 t/min. Doorhalen kan tot een indrukwekkende 7.500 t/min., maar dan is de rek er inmiddels wel uit. Ik heb geen koppelkromme van deze motor op papier gezien, maar gevoelsmatig daalt deze vrij stijl vanaf 6.500 t/min. Zonder meer een motor die je op toeren moet houden om er veel plezier aan te kunnen beleven. En daar zit het enige serieuze puntje van kritiek. De zes versnellingen van de handgeschakelde bak zijn tamelijk lang, vooral de onderste verzetten. Dat is eigenlijk geen ideale combinatie met deze motor. De ultra-korte schakelwegen van de versnellingshendel dragen daarentegen weer wel bij aan de sportieve beleving en ook het automatische tussengas bij het terugschakelen van de handmatige versnellingsbak helpt goed bij het op toeren houden van de motor.

De handmatige bak past gevoelsmatig beter bij het puristische karakter van de 718 T, maar een 7-traps PDK past eigenlijk beter bij de karakteristieken van de turbomotor. Dat is ook goed te zien aan de fabrieksopgave van de sprinttijd van 0-100 km/u: 5,3 seconden voor de 718 T met handmatige versnellingsbak tegen 4,7 seconden voor de PDK. Dat vormt toch een beetje een dilemma. Op het moment van deze test was de 718 T alleen leverbaar met handbak, terwijl de standaard 718-uitvoeringen alleen met PDK leverbaar waren. Dat kon toen op zich al een argument zijn om voor de T te kiezen. Inmiddels is er voor alle modellen een keuze beschikbaar tussen handbak en PDK.

 

Het verschil van 50 pk met de Boxster S is zeker merkbaar en dat geldt al helemaal voor de 65 pk extra die de GTS-uitvoering aan boord heeft. Door het aanzienlijk lagere gewicht van de Boxster merk je het verschil van 50 pk meer of minder veel meer dan bij een 911. Maar 300 pk is zeker niet behelpen, integendeel! Over het geluid van de viercilinder motor, of het gebrek daaraan zullen we het deze keer eens niet hebben… Wat dat betreft gloort er wel iets aan de horizon, er bestaat namelijk een sterk gerucht - ook binnen de dealerorganisatie - dat er op afzienbare termijn toch weer een zescilinder versie van de 718 uitgebracht zal worden.

De rijtest

Qua onderstel en rijeigenschappen bestaat er een wereld van verschil met de 718 (S). Wat dat betreft lijkt de 718 T veel meer op de 718 GTS. Ik durf het dan ook zonder meer een GTS-Light te noemen. Bij een 911 twijfel ik nog wel eens of het PSM systeem uit kan, maar bij deze auto (en bij de GTS) is daar geen twijfel over. Onderstuur ondervind je niet of nauwelijks en overstuur is naar believen op te roepen en vrij makkelijk te doseren en te corrigeren. De T laat zich heerlijk op het gas sturen. Daarbij is er één typische 718 eigenschap waar je altijd beducht op moet zijn. Het middenmotor concept zorgt ervoor dat de auto achter veel later uitbreekt dan een 911, maar het gebeurt wel vrij abrupt en zonder waarschuwing. Dat betekent dat je heel snel moet reageren en dat maakt het dan wel weer spannend.

 

Niet zo ver van mijn huis ligt een industrieterrein in ontwikkeling waar op zondagochtend niemand te vinden is. De wegen liggen er en rondom ligt er tamelijk vlakke grond zonder bebouwing, dus hier kan ik pushen zonder veel risico te nemen. Hier en daar ligt er wat zand op het asfalt waarmee de pret alleen maar verhoogd wordt. Formeel gezien is dit openbare weg, dus ik overtreed geen regels van Pon of van de verzekering.

Met het weergaloze onderstel van de T kun je ‘gooien en smijten’ alsof je in een kart rijdt. Ik zie het maar als rijtraining voor mezelf en ik kan van dit spelletje nauwelijks genoeg krijgen. Rondje na rondje probeer ik het maximale eruit te halen, waarbij ik één keer door het plotselinge overstuur verrast wordt en ineens 180° de andere kant uitkijk. Ter geruststelling, met het PSM systeem aan gaat je dit niet gebeuren en op de openbare weg moet je echt hele rare fratsen uithalen om dit voor elkaar te krijgen.

 

De conclusie

De 718 T is zondermeer een waardevolle toevoeging aan deze modelreeks. De vele extra’s van de T maken het prijsverschil van minder dan € 10.000 met de basisversie ruimschoots de moeite waard. Kies je een 718 Boxster (of Cayman) als dagelijks vervoer, dan ben je wellicht met de basisversie of met de 718 S wat beter bediend qua comfort. Maar koop je de auto voornamelijk om er ritten over mooie stuurmanswegen mee te maken, of af en toe een circuitdag te rijden, dan is de T verreweg de beste keuze. Uiteraard blijft de GTS uitvoering de meest begerenswaardige, maar dan hebben we het over een prijsverschil van ruim € 20.000. Wat dat betreft is prijsstelling binnen de modelreeks van de 718 serie nu logisch opgebouwd. Tussen de verschillende modellen zit steeds een verschil van ca € 10.000. Maar welke 718 je ook zou kiezen, het zijn allemaal echte volbloed Porsches waar heel veel plezier aan te beleven valt.

Henry de Vaal

Met dank aan Jasper Koek - Pon Porsche Import.

 

SPECIFICATIES

718 Boxster T (PDK)

Hoogte mm                                                   1.264                                         
Breedte mm                                                   1.801
Wielbasis mm                                                2.475
Lengte mm                                                    4.379
Leeggewicht (kg/DIN)                               1.365 (1.405)

Inhoud cm3                                                    1.9888
Vermogen kW/pk                                           220/300 bij 6.500 t/min
Max koppel Nm                                             380 (430) bij 1.900 – 5.000 t/min

Acceleratie 0-100 km/u (sec)                   5,3 (4,7)                                     
Topsnelheid km/u                                          275

Verbruik gemiddeld l/100 km                    8,2 (7,9)
CO2 emissie in gm/km                                187 (181)

Prijs €                                                                 94.800 (95.664)                                      
Prijs Testauto €                                              110.598